CURS DE MIRACOLE- Exerciții

20-21. Exercițiul zilei

By 17 April 2014 August 13th, 2020 No Comments

20: Sunt hotărât să văd.

21: Sunt hotărât să văd lucrurile altfel.


             ” O bază teoretică de genul celei pe care o furnizează textul este un cadru necesar să dea sens exercițiilor din această culegere. O minte neantrenată nu poate realiza nimic. Scopul culegerii de exerciții este acela de a-ți deprinde mintea, sistematic, cu o percepție diferită a tuturor făpturilor și lucrurilor din lume. Unele dintre ideile prezentate în culegerea aceasta ți se vor părea greu de crezut, iar altele pot să ți se pară chiar înfiorătoare. Nu contează. Ți se cere pur și simplu să aplici ideile după cum ești îndrumat. “

Curs de miracole- Culegere de exerciții pentru studenți

 20: Sunt hotărât să văd.

Exercițiul 20 este practic o invitație la a lua o decizie. Orice încercare de a explica ceva, este de prisos.

              Curs de miracole:1
 Am fost destul de lejeri până acum în privința intervalelor practice…S-a ales intenționat acest demers, un demers conceput foarte atent. Nu am pierdut din vedere importanța crucială pe care o are inversarea gândirii tale. Dar nu vei vedea dacă te simți silit și cazi pradă indignării și împotrivirii.
         Aceasta e prima noastră încercare de-a introduce o structură. Nu o răstălmăci ca pe un efort de-a exercita forță sau presiune. Tu vrei mântuire. Tu vrei să fii fericit. Tu vrei pace. Nu le ai acum pentru că mintea ta e total nedisciplinitată și nu poți distinge între bucurie și tristețe, plăcere și durere, iubire și frică. Înveți acum cum să le deosebești. Și mare îți va fi răsplata. Tot ce cere viziunea este să decizi să vezi. Ce vrei îți aparține.”

          Exercițiile care au la bază această idee constau în a-ți aminti pe cât posibil, din jumătate în jumătate de oră, pe parcursul unei  zile, că vrei să vezi. Aceasta presupune recunoașterea faptului că acum nu vezi. Este vorba firește de vederea spirituală.

 Repetițiile suplimentare trebuie aplicate la orice situație, persoană sau întâmplare care te supără. Le poți vedea altfel și le vei vedea altfel. Ce dorești vei și vedea. Aceasta este adevărata lege a cauzei și efectului, după cum operează în lume.

        Dacă citiți pentru prima oară exercițiile, probabil că totul pare fără noimă. Materialele propuse mai jos, pot ajuta la conștientizarea faptului că nu vedem de fapt nimic cu adevărat, că trăim într-o lume a iluziei.

          Sal Rachele în Viața la frontiera cunoașterii : Ce este realitatea ? 2

       Adevărul este diferit de realitate. Realitatea depinde de cel care percepe, în timp ce adevărul este ceea ce este, de fapt, în privința unei anumite realități. Realitatea este ceea ce este perceput, în timp ce adevărul este ceea ce este cunoscut.
      Se consideră că realitatea exterioară sau obiectivă, este ceea ce se percepe prin simțurile corpului fizic. Definiția pe care o dau realității exterioare va fi un pic mai largă decât atât, deoarece sunt conștient că avem mult mai multe simțuri decât cele 5 de bază. De asemenea avem instrumente științifice capabile să măsoare aspecte ale universului pe care simțurile noastre nu le pot percepe. Cunoaștem multe lucruri despre atomi, moleule, celule etc. și totuși nu le putem vedea fizic, cu ochiul liber.
     De asemenea , auzim și de universul “spiritual”, mai larg, care există dincolo de cel fizic. O definiție a termenului “spiritual” este “Ceea ce se află în invizibil “. Atât știința, cât și religia, recunosc existența acestui tărâm vast. De exemplu, dacă ai văzut vreodată o diagramă a spectrului luminii, ști că partea vizibilă este numai o bandă minusculă între infraroșu și ultraviolet.

spectrul luminii vizibile

       Multe religii predică faptul că lumea este o iluzie. Acest lucru este parțial adevărat, în sensul că ceea ce vedem cu ochii corpului fizic este numai o imagine a ceea ce axistă cu adevărat. Tot ceea ce vedem este lumina reflectată de un obiect atunci când aceasta ajunge la retina unui ochi, este înregistrată de creier, iar apoi este transmisă, prin impuls nervos, înapoi la facultățile optice. De asemenea, atunci când privim la lumea fizică folosind simțurile noastre convenționale, vedem numai trecutul…Cu cât obiectul se află mai departe, cu atât privești mai în trecut. Galaxiile îndepărtate se pot afla la distanțe de miliarde de ani-lumină și, prin urmare, poate dura miliarde de ani pentru ca lumina ce vine de la aceste galaxii să ajungă la retina ochiului, în timp ce acesta privește printr-un telescop. Dacă presupunem că măsurătorile sunt corecte, prin neluarea în considerare a curbării și distorsiunilor din continuumul spațiu-timp, s-ar părea că de fapt suntem martori la ceea ce a avut loc în urmă cu miliarde de ani într-o galaxie îndepărtată.
      În plus față de decalajul temporal implicat în această percepție fizică, există și iluzia solidității obiectelor materiale. Atomii ce alcătuiesc materia fizică sunt precum mici sisteme solare care plutesc într-un spațiu imens. Viteza la care electronii orbitează în jurul nucleului atomic dă aparența de soliditate. De asemenea, numărul total de atomi dintr-un obiect face ca obiectul să pară solid. De fapt, există mult mai mult spațiu, decât substanță atomică. Majoritatea obiectelor sunt alcătuite mai mult de 99%, din spațiu gol. Câmpurile de energie din structura atomică sunt cele care mențin obiectele unite, astfel încât creează senzația de soliditate.
          Fascinantul univers exterior este ca un mic cartof, în comparație cu universul interior…Cu siguranță, nu este vorba despre interiorul corpului fizic, deși corpul fizic și creierul sunt ele însele un univers întreg, complex. În general, universul interior constă în nivelele emoțional, mental și subtil de experiență. Cheia înțelegerii lumii exterioare este înțelegerea interiorului, deoarece în multe privințe, exteriorul este o reflexie a interiorului…De fapt, majoritatea oamenilor crede că se află la cheremul lumii exterioare; simpli pioni într-un joc de șah creat de vreo zeitate exterioară. Aceste credințe se nasc din neînțelegerea naturii sinelui.

     Următorul film ridică de asemenea un mare semn de întrebare asupra realității lumii fizice în care trăim. Iată cum, informațiile de natură spirituală, transmise acum mai bine de treizeci de ani, fără prea multe argumente și care solicită numai disponibilitate în a-ți schimba sistemul de credințe, sunt din ce în ce mai mult confirmate de cercetările științifice actuale.

 

21: Sunt hotărât să văd lucrurile altfel.

              Observație:   Un exercițiu poate fi făcut într-una sau mai multe zile, după cum simte fiecare, dar nu este recomandat să repeți mai multe exerciții într-o singură zi. Acestea sunt regulile explicate în Curs.  

            Exercițiul 21 este o continuare a exercițiului 20.

           Sunt recomandate cu insistență cinci intervale practice de câte un minut pe zi.

            La începutul fiecărui interval practic se repetă ideea zilei. Cu ochii închiși apoi, se identifică în minte orice situație trecută, prezentă sau anticipată care a stârnit mânie sau care ar putea stârni mânie. Mânia poate fi de la o simplă iritare până la furie.

” Vei deveni tot mai conștient că un fior ușor de enervare nu e decât un văl care maschează o furie intensă…Vei fi tentat, probabil, să insiști mai mult asupra unor situații sau persoane decât asupra altora, sub pretextul eronat că sunt mai “evidente”. Nu e așa. E doar un exemplu al convingerii că unele forme de atac sunt mai justificate decât altele.”1

         Se aplică ideea zilei la fiecare situație identificată în minte, care stârnește mânie sau doar iritare, așa cum s-a explicat mai sus:

  Sunt hotărât să o/îl văd altfel pe ______(numele persoanei).

  Sunt hotărât să văd altfel _______( precizează atributul) din ( numele persoanei).

  Sunt  hotărât să văd altfel _______ ( precizează situația).

            

1:***Curs de miracole: Culegere de exerciții pentru studenți, pp.30-31
2: Sal Rachele: Viața la frontiera cunoașterii, Editura Proxima Mundi, Buzău, 2011, pp.24-26;