CURS DE MIRACOLE- Exerciții

27.Curs de miracole: Exercițiul zilei.

By 11 May 2014 July 5th, 2014 No Comments

ochi

Mai presus de toate vreau să văd.1

Dimitrie Cantemir:

 Cei ce topesc multe lumânări în citirea cărţilor, tocesc şi vederea ochilor trupului; dar cei ce n-au căutat niciodată pe slove, măcar că şi-au păzit mai ascuţită vederea ochilor, însă neştiinţa i-a vârât în întuneric şi în tartarul necunoştinţei.

Chuang Tzu:

Cel care îşi foloseşte doar vederea ochilor este condiţionat de starea ochilor săi şi de realitatea din faţa sa. Cea care percepe realitatea este însă intuiţia spiritului.

     

      Explicații:

         În acest exercițiu este vorba despre viziune sau vederea spirituală. În cazul în care ezitarea ne dă târcoale, pentru a ne liniști, ne sunt oferite două argumente:

  • Viziunea nu costă pe nimeni.
  • Ea poate doar să binecuvânteze.

         Observația mea legată de viziune, dar care își are originea în lecțiile anterioare referitoare la – percepție versus cunoaștere –  este că nu are nici un rost să ne temem că intrăm în domeniul ezotericului. Deși se încadrează în categoria miracolelor (așa cum sunt ele definite în acest curs), vederea spirituală este simbolică, fiind un instrument de percepție adevărată. Ea ne însoțește pe drumul cunoașterii, dar este efemeră, pe când  cunoașterea e veșnică, neperisabilă.

          Prin aplicarea ideii zilei în felul în care ne este cerut, ne afirmăm mai degramă hotărârea fermă că dorim să pășim pe drumul cunoașterii și înțelegem rostul vederii spirituale în atingerea obiectivului propus. Este încă un exercițiu din seria celor care are ca oiectiv schimbarea felului în care vedem (percem) tot ce este în jurul nostru. Este o etapă în dizolvarea “percepției greșite” și înlocuirea ei cu “percepția adevărată”.

          Cum se  procedează:

Pentru foloase maxime, ideea de azi are nevoie de multe repetări. Trebuie repetată cel puțin din jumătate în jumătate de oră, și chiar mai des dacă se poate. Poți încerca să o repeți la fiecare cincisprezece sau douăzeci de minute. E recomandabil ca, în dată ce te trezești sau la scurt timp după aceea, să îți stabilești un interval de timp precis pentru folosirea ideii și să încerci să te ții de acest program pe tot parcursul zilei. Nu va fi greu să o faci,  chiar dacă vei fi prins într-o discuție sau vei fi ocupat cu altceva la momentul  respectiv. Poți să repeți în gând o propoziție scurtă fără a deranja ceva.

        Adevărata întrebare este: Cât de des îți vei aminti? Cât de mult vrei să fie adevărată ideea zilei? Răspunde la una dintre aceste întrebări, și i-ai răspuns și celeilalte. Probabil că vei sări peste câteva aplicații, și poate chiar peste mai multe. Să nu te neliniștești din cauza aceasta, dar să încerci să te ții de program de atunci înainte. Dacă simți măcar o dată pe parcursul zilei că ai fost absolult sincer în timp ce ai repetat ideea de astăzi, poți fi sigur că te-ai scutit de mulți ani de efort.1

3  4  1

-∞-


             1: *** Curs de miracole-Culegere de exerciții pentru studenți, Editura Centrum-Polonia ,2007; p.41