CURS DE MIRACOLE-Teoria

Curs de miracole: Predare corectă și învățare corectă.

By 22 May 2014 July 5th, 2014 No Comments

    3 

        Introducere

      Înainte de a pătrunde în conținutul capitolului 4- Iluziile eului – sunt explicate două aspecte:

    Prima explicație se referă la termenii “inspirat” versus “dez-inspirat” pentru că este necesară înțelegerea semnificației lor în contextul cursului, iar a doua se referă la semnificația ” drumului crucii” în contextul vieților noastre pământene.

Inspirat = a fi în spirit = a fi în “Sinele divin”= a fi în armonie cu Creatorul

Dez-inspirat= a fi în eu/ego = a fi în sinele pământean egoist = a fi  separat de Creator

    “Drumul crucii trebuie să fie și ultima călătorie inutilă” pentru că nu prin suferință și “răstignire” ajungem la iluminare ci prin “înviere”. Până nu vom înțelege acest lucru, și nu vom face tot ce ne stă în putere să ne vindecăm mințile, vom merge în continuare pe “calea crucii” și ne vom irosi viața. Urmează în text o observație remarcabilă și plină de înțeles, și anume că alegerea noastră de a merge în continuare  pe ” drumul crucii”, al suferinței, ” nu face decât să repună în scenă separarea, pierderea puterii, zadarnicele încercări compensatorii ale eului și în cele din urmă, răstignirea trupului sau moartea. Aceste reiterări sunt interminabile, până nu renunți la ele voluntar”. 

     Să înțelegem deci că ne aflăm într-un ciclu al pierderii puterii, răstignirii și morții trupului ( adică în ciclul reîncarnărilor) până când suntem suficient de evoluați și maturi să alegem voluntar ieșirea din acest ciclu ? Vom vedea mai departe.

    Suntem îndemnați apoi să nu ne agățăm de bătrâna cruce, pentru că singurul mesaj al răstignirii e acela că o putem birui și că până atunci suntem liberi să ne răstignim de câte ori dorim.

    Nu asta e evanghelia pe care am avut de gând să ți-o ofer. Avem de întreprins o altă călătorie, iar lecțiile acestea te vor ajuta să te pregătești pentru ea, dacă le citești atent.

     

      Predare corectă și învățare corectă.

       Observație: Noi suntem studenții dar și proprii noștri profesori aflați sub îndrumarea Celui care s-a declarat Fratele nostru mai mare dar și Profesorul nostru Divin și pe care îl identificăm în acest curs ca fiind Vocea. El are misiunea Ispășirii iar noi, fiecare, trebuie să ne alăturăm Lui în îndeplinirea acestei misiuni.

        Ce spune Vocea :

     Spune că un profesor bun trebuie să creadă în ideile pe care le predă, limpezindu-le și înțelegându-le el însuși mai bine cu fiecare lecție pe care o predă. El speră să le ofere studenților atât de mult din ce a învățat încât aceștia să nu mai aibă nevoie de el într-o bună zi. Pentru ca aceste idei să-și atingă ținta, este necesar ca studenții să-și deschidă mintea pentru învățare, pentru că învățarea înseamnă schimbare, iar schimbarea presupune renunțarea la propriile sisteme de gândire care, din inerție, vor fi părăsite foarte greu. Și de data aceasta, conflictul este între ego și spirit, pentru că eul folosește percepția prin intermediul celor cinci simțuri, iar spiritul are deja cunoașterea. De aceea eul și Sinele divin nu pot comunica niciodată. Cu toate acestea, eul poate învăța, chiar dacă pentru el este un lucru înfricoșător, pentru că învățarea nu poate duce decât la dizolvarea ego-ului, la abandonarea lui în lumina spiritului.  
       Învățarea acestei lecții este cel mai mare dar pe care-l putem primi, pentru că ne va permite vindecarea minții noastre și oferirea ajutorului de vindecare pentru semenii noștri. Aceasta este adevărata semnificație a miracolelor la care face referire acest curs. 
         Cu toate acestea, dacă ne percepem profesorul doar ca pe un “eu mai mare” nu vom face decât să accentuăm credința în separare. 

    Voi preda cu tine și voi trăi cu tine dacă vei gândi cu mine, dar obiectivul meu va fi mereu acela de-a te absolvi, în final, de nevoia oricărui profesor. E tocmai opusul obiectivului vizat de un profesor anume interesat de eu. Căci pe el îl preocupă efectul eului său asupra altor euri și, de aceea, interpretează interacțiunea dintre ele ca mijloc de conservare a eului.

         Lecția pe care trebuie s-o învățăm este lecția redescoperirii noastre ca ființe perfecte, trup și spirit, a căror valoare este deja stabilită de Dumnezeu.

         

      Frica și eul.

       Dumnezeu ne-a dat o funcție aleasă pe care nu o îndeplinim. De aceea toată viața noastră este o încercare de a amâna inevitabilul . ” Inevitabil” : un cuvânt înfricoșător pentru eu dar îmbucurător pentru spirit, cuvânt pornit din frică pentru eu, deoarece am ales să creez diferit, să fiu anonim pe coperta vieții pe care o trăiesc. Avându-l coautor pe Dumnezeu aș fi în siguranță. De aceea mi-e frică: pentru că m-am separat.

     

     Perisabilitate și umilință.

     Atunci când mă împart între mine și Mine, între ego și Sinele meu divin, trebuie să înțeleg un lucru: Eul este legat de casa pământeană a sufletului meu, de templul altarului meu – așa cum frumos a fost numit într-una din lecțiile trecute . Este legat de trup și de lumea în care trăiesc acum. Acestea sunt perisabile. Eul nu poate construi pentru sufletul meu o casă trainică, pentru că locul sufletului meu este în templul lui Dumnezeu, veșnic, și pregătit pentru mine atunci când aleg să intru în el. Până atunci însă aleg umilința.  Pentru că spiritul “își recunoaște strălucirea și își revarsă lumina peste tot” nu poate fi umilit. Umilința este o lecție pentru ego, nu pentru spirit. Și atunci ce aleg – eu sau spirit, cal sau călăreț ? Recunosc totuși că atâta vreme cât trăiesc pe pământ nu pot renunța complet la cal (ego) dar pot să-l țin bine în frâu dacă nu vreau să fiu umilit.

      În încheierea rezumatului am selectat câteva foarte frumoase idei-apel din această lecție:

   Lecția mea a fost ca a ta și, pentru că am învățat-o o pot preda. Nu îți voi ataca eul niciodată, dar încerc să te învăț cum s-a născut sistemul lui de gândire. Când îți aduc aminte de adevărata creație, eul tău nu poate riposta decât cu frică.

   Dacă ești dispus să renunți la rolul de paznic al sistemului tău de gândire și să mi-l faci accesibil mie, îl voi corecta cu multă blândețe și te voi conduce înapoi la Dumnezeu.

  Sunt perceput ca profesor ce trebuie fie slăvit fie respins, dar nu accept să mă percep în nici unul dintre aceste moduri.

   Îți voi substitui eul dacă dorești dar spiritul – niciodată. Un tată își poate lăsa liniștit un copil cu un frate mai mare care s-a dovedit responsabil, dar asta nu presupune nicio confuzie în privința originii copilului. Fratele poate ocroti trupul și eul copilului, dar nu se confundă cu tatăl din cauză că face acest lucru. Pot să mi se încredințeze trupul și eul tău numai pentru că asta îți permite să nu te preocupi de ele, lăsându-mă pe mine să te învăț lipsa lor de importanță. Nu aș putea să înțeleg importanța pe care o au pentru tine dacă nu aș fi fost ispitit cândva să cred eu însumi în ele. Hai să ne angajăm să învățăm această lecție împreună, ca să ne putem elibera de ele împreună. Am nevoie de profesori devotați, care să îmi împărtășească obiectivul vindecării minții… Ține minte următorul lucru:

În lumea aceasta nu e nevoie să suferi tribulații pentru că eu am biruit lumea.
Iată de ce trebuie să fii plin de voioșie.
             Tribulație: zbucium sufletesc, frământare, chin, necaz, agitație, neliniște, mâhnire.
-∞-

         Am atașat mai jos un scurt filmuleț video, plăcut și liniștitor care  încearcă să răspundă la eterna întrebare :

                                                       link:   Cine sunt eu?

            Poate ne ajută să pătrundem mai adânc mesajul acestei lecții .

1

finish


Observație:

      Acesta este un rezumat al lecției/ exercițiului realizat de mine, motiv pentru care este, inevitabil , supus unor interpretări proprii, care depind de puterea mea de înțelegere și de nivelul de evoluție spirituală pe care îl am în acest moment. Aceste rezumate sunt realizate în primul rând pentru mine, dar și pentru oricine este interesat de acest curs și poate găsi aici un ajutor sau un sprijin în descifrarea și înțelegerea lui. De asemenea, orice opinie pertinentă, eliberată din închisoarea ideilor preconcepute, este binevenită și m-ar ajuta în corectarea erorilor de interpretare care se pot strecura în aceste rezumate.

    Mulțumesc!


1: *** Curs de miracole – Text, Editura CENTRUM Polonia, Cap.4:Iluziile eului, pp. 47-51.