CURS DE MIRACOLE- Exerciții

Curs de Miracole: Recapitulare II

By 2 September 2014 No Comments

 curs exercitii

După două săptămâni de vacanță această recapitulare este exact ceea ce trebuia pentru a reînnoda firele “poveștii”. Ceva mai multă energie, mai mult calm, sunt ingredinte binevenite pentru a duce mai departe miracolul  învățăturii din acest curs de “miracole”.

Așadar, urmează încă zece exerciții recapitulative după o serie de douăzeci de lecții aplicative din culegerea pentru studenți (61-80), care se vor realiza în felul următor:

Vor fi recapitulate două idei pe zi. Prima parte a zilei va fi dedicată primeia dintre ele, iar cea de-a doua celeilalte.

Vor fi două intervale practice mai lungi, de câte 15 minute, în care la început, timp de câteva minute,  se vor citi de câteva ori ideile și explicațiile, după care cu ochii închiși, în liniște, nu facem nimic altceva decât să ascultăm cu atenție. Se pare că ne așteaptă un mesaj, pe care trebuie să avem încredere că la un moment dat îl vom primi.

Suntem sfătuiți să privim aceste intervale practice ca pe niște exerciții consacrate “căii, adevărului și vieții”. Orice gânduri parazite vor fi înăbușite de voința noastră de a reuși. Ea are putere asupra tuturor fanteziilor și viselor. Refuzăm să ne afundăm în digresiuni, iluzii și gânduri de moarte. Atunci când apare un gând parazit este utilă repetarea ideii pe care s-a concentrat intervalul practic. Important este ca majoritatea celor 15 minute să fie petrecute în liniște, ascultând cu atenție. Să ne amintim că rostul acestor exerciții este de a ne disciplina mintea și a învăța să ne controlăm gândurile.

Pe parcursul zilei vor fi fi repetate ideile și mai ales vor fi aplicate la situațiile concrete care apar în viața noastră. Comentariile care însoțesc ideile explicate în exerciții conțin și câteva sugestii despre cum ar putea fi aplicate concret aceste idei pe parcursul zilei. Totuși, pentru că nu cuvintele folosite contează, mai jos voi reda doar câteva exemple urmând ca fiecare să găsescă formularea potrivită situației pe care o întâmpină.

  • Fie ca asta ( situație, împrejurare, conflict, frică…) să mă ajute să învăț ce înseamnă iertarea.
  • Prin iertarea mea, pot să văd asta (situație, împrjurare, ….) așa cum este .
  • Pacea din mintea mea să se extindă la a ta ( nume).
  • Privind asta ( lucru, ființă, …) să îmi aduc aminte de Creatorul meu.
  • Creatorul meu nu a creat asta…. așa cum îmi apare mie. 
  • Nu voi folosi asta ( ceartă, conflict, mânie, resentiment….) pentru a ataca iubirea.

Conținutul exercițiilor pe care le voi prezenta în continuare este redus la esențial și formulat așa cum mie mi s-a părut ușor de înțeles, reținut și aplicat. Variantele integrale sau cât mai apropiate de acestea, sunt disponibile pe Internet. Important este să ne amintim că nu prezintă niciun avantaj realizarea mai multor exerciții într-o singură zi. În cazul acesta totul se rezumă la o simplă lectură.

-∞-

Exercițiul 81:

1. (61) Eu sunt lumina lumii.

Am primit de la Creator funcția de a folosi lumina din mine pentru a lumina lumea ( sau măcar o mică părticică din ea). Să stau liniștit în calma lumină a sfințeniei mele, să îmi dispară toate conflictele. Să îmi aduc aminte Cine sunt. Să nu ascund lumina lumii din mine.

2. (62) Iertarea e funcția mea ca lumină a lumii.

Încă nu înțeleg iertarea, dar am încredere că în lumina din mine o voi vedea așa cum este. Voi folosi toate situațiile pentru a învăța ce înseamnă iertarea. Aceasta este dorința mea și nu mi-o impune nimeni. Funcția mea și voința mea sunt una.


Exercițiul 82:

1. (63) Lumina lumii aduce pace fiecărei minți prin iertarea mea. 

Iertarea e mijlocul prin care devin conștient de lumina din mine și prin care lumea se vindecă împreună cu mine. Să iert lumea așadar. Pacea din mintea mea se extinde la mințile celor din jurul meu. Împărtășesc lumina lumii cu ei. Prin iertare pot să-i văd așa cum i-a făcut Dumnezeu – după chipul și asemănarea Lui.

2. (64) Să nu îmi uit funcția.

Funcția mea dată de Dumnezeu este să luminez lumea cu lumina din mine, să iert, să mă mântuiesc. Să am grijă să nu uit aceste lucruri. Voi folosi orice prilej pentru a-mi aminti funcția mea în această viață. Îmi voi aminti astfel de Sinele meu.


 

Exercițiul 83:

1.(65) Singura mea funcție e cea pe care mi-a dat-o Dumnezeu.

Recunoașterea acestui lucru mă eliberează de tot conflictul. Știind că funcția mea este să mă mântuiesc, să iert, să luminez cu lumina din mine, voi ști mereu ce să gândesc, ce să spun, ce să fac. Toată îndoiala și toate frământările dispar. Nu voi folosi niciun obiectiv stabilit de ego, nicio situație anume, pentru a justifica gânduri, cuvinte și acțiuni care mă îndepărtează de la funcțiile pe care mi le-a dat Dumnezeu.

2.(66) Fericirea mea și funcția mea sunt una.

Numai atunci când îmi voi accepta funția și voi acționa în consecință, voi fi fericit. Toate lucrurile vin de la Dumnezeu. El este Sursa. Toate vin din Unitate. Dacă vreau să fiu fericit trebuie să recunosc acest lucru și să învăț să-mi îndeplinesc funcția. Fericirea  mea stă în puterea mea de-a ierta, de-a lumina lumea cu lumina din mine, de-a împărtăși pacea din mintea mea, știind că toți suntem Unul.


 

Exercițiul 84:

1. (67) Iubirea m-a creat asemănător sieși.

Sunt aidoma Creaorului meu. El este iubire, eu sunt iubire. Nu sunt un trup. Nu pot să sufăr, nici să pierd, nici să mor.

Privind tot ce este în jurul meu îmi amintesc de Creator. Toată creația Lui nu este de fapt așa cum îmi apare mie pentru că eu nu pot să văd decât cu ochii. Nu am încă viziune.

2.(68) iubirea nu are resentimente.

Dacă am resentimente, atac iubirea și îmi atac prin urmare Sinele. Sinele meu îmi devine străin. Sunt hotărât astăzi să nu îmi atac Sinele, pentru  a-mi aminti Cine sunt. Nu voi folosi nicio situație astăzi pentru a ataca iubirea. Nu mă voi lăsa ispitit de nimic ca să mă atac de fapt pe mine.


 

Exercițiul 85:

1.(69) Resentimentele mele ascund lumina lumii din mine.

Resentimentele mele mă țin în întuneric. Nu voi putea obține adevădara vedere pentru că am nevoie de lumină. Ca să văd, trebuie să renunț la resentimente. Ele ascund lumina din mine.

Voi folosi toate situațiile pentru a înlătura obstacolele din calea vederii. Nu am nevoie de ură, frică, ranchiună, conflict. Le voi înlătura pentru că vreau să văd.

2.(70) Mântuirea mea vine din mine. 

Mântuirea este în mine pentru că Sursa ei este în mine. Nu o voi căuta în afara mea. Nu se găsește în afară ca apoi să fie adusă înăuntru. Nu mă voi închina la idoli. Nu mă voi lăsa ispitit de nimic pentru a căuta mântuirea în exterior. Ea este în mine.


 

Exercițiul 86:

1. (71) Numai planul dumnezeiesc de mântuire va funcționa.

Nu are sens să caut mântuirea la întâmplare. Am văzut-o în mulți și în multe, dar când am încercat să pun mâna pe ea, ia-o de unde nu-i. Am înțeles greșit unde este. Am înțeles greșit ce este. Nu voi mai porni în căutări zadarnice.

2. (72) Resentimentele sunt un atac la adresa planului dumnezeiesc de mântuire.

Prin resentimentele pe care le am, îmi exclud singura speranță de a-mi găsi mântuirea. Nu vreau să îmi mai zădărnicesc propriile interese în acest mod. Vreau să accept planul dumnezeiesc de mântuire și să fiu fericit.

Dacă astăzi cineva mă va supăra, mă voi gândi că cere mântuire nu atac. Dacă voi vedea într-o situație motive pentru a avea resentimente, nu voi mai vedea temeiurile mântuirii mele. Uitându-mă în jurul meu voi avea de ales între percepție greșită și mântuire.


 

 

Exercițiol 87:

1.(73) Voiesc să fie lumină.

Astăzi îmi voi folosi puterea voinței. Nu vreau să orbecăiesc prin întuneric speriat de umbre, lucruri ireale și nevăzute. Astăzi lumina îmi va fi călăuză, o voi urma unde mă duce și voi privi ce îmi arată ea.

Astăzi nici un conflict și nici o situație nu poate ascunde lumina pe care vreau s-o văd. Toți oamenii pe care-i voi întâlni, vor sta cu mine în lumină. În lumină totul va arăta altfel. Voi trăi pacea percepției adevărate.

2.(74) Nu există altă voie decât a lui Dumnezeu.

Astăzi mă simt în siguranță pentru că știu că nu există altă voie decât a lui Dumnezeu. Încerc să atac numai când mă tem și numai când cred că mi-e amenințată siguranța veșnică. Indiferent cum o văd, aceasă situație, încercare, greutate, pe care o întâmpin, face parte din Voia lui Dumnezeu pentru mine. Voi încerca să percep totul în conconcordanță cu Voia lui Dumnezeu. Eu și toți oamenii din jurul meu suntem Fii Lui. Asta e Voia Lui, și a mea.


 

 

Exercițiul 88:

1. (75) A venit lumina.

La nivel subtil mântuirea este o decizie deja luată, iar atacul și resentimentele nu sunt trecute pe lista de opțiuni. Ele sunt iluzii. Așa că ar trebui să aleg între adevăr și iluzie, între ce e și ce nu e. Cum mântuirea înseamnă lumină iar atacul și resentimentele mă țin în întuneric, nu pot alege altceva decât lumina.

Astăzi lumina din toți oamenii pe care-i întâlnesc e tot ce vreau să văd. Nici măcar o singură situație nu îmi va arăta nici pic de întuneric, pentru că a venit lumina.

2. (76) Nu sunt supus altor legi decât celor dumnezeiești.

Aceasta e declarația libertății mele.

Sufăr din cauza credinței mele în legile omenești. Sunt liber cu desăvârșire de efectele tuturor legilor, cu excepția celor dumnezeiești. Să las să lucreze în toate împrejurările legile lui Dumnezeu, nu ale mele.


 

 

Exercițiul 89:

1.(77) Am dreptul la miracole.

Pentru că nu sunt supus altor legi decât cele dumnezeiești, acestea mă eliberează de toate resentimentele și mi le înlocuiesc cu miracole. Am dreptul la aceste miracole pentru că nu mă supun decât legilor dumnezeiești.

Dincolo de orice situație care îmi pare nefavorabilă există un miracol la care sunt îndreptățit, dacă o percep prin prisma legilor lui Dumnezeu. Astăzi am să transform în miracole toate resentimentele față de persoanele pe care numai eu le știu.

2.(78) Fie ca miracolele să înlocuiască toate resentimentele.

Prin ideea aceasta, îmi accept eliberarea din iad. Prin ideea aceasta, exprim că sunt dispus să mi se înlocuiască toate iluziile cu adevărul, potrivit planului dumnezeiesc de mântuire a mea. Nu vreau să fac excepții și nici substituiri. Vreau tot Cerul și numai Cerul, tocmai ce voiește Dumnezeu să am.


 

Exercițiul 90:

1.(79) Să recunosc problema ca să se poată rezolva.

Problema este întotdeauna o oarecare formă de resentiment pe care vreau să o cultiv. Soluția este întotdeauna un miracol cu care voi înlocui resentimentul. Resentimentul apare atunci când uit de unitate și mă  las pradă separării de  Dumnezeu și de frații mei.

Deci:

Problema este un resentiment. Soluția este un miracol. În asta constă simplitatea mântuirii.

Să fiu vigilent, și să recunosc astăzi în spatele problemelor care apar resentimentele ce vor să se nască. Să caut miracolul pe care îl ascunde problema, și care constituie de fapt rezolvarea acesteia.

Pentru a putea găsi miracolele să-mi amintesc mai întâi că acestea sunt:

  • expresii ale iubirii;
  • gânduri emise la nivel superior sau spiritual și nu la nivelul inferior sau trupesc al experienței;
  • recunoașterea simultană a valorii mele și a aproapelui meu;
  • semne firești de iertare;
  • părți dintr-un lanț de iertări interconectate care, odată încheiat, e Ispășirea .
  • descătușarea de frică ( “Ispășire” = ” a desface” – a desface frica)
  • binecuvântare universală pe care o transmit de la Dumnezeu către toți frații mei;
  • expresii de gândire corectă;
  • percepții aliniate cu adevărul așa cum l-a creat Dumnezeu;
  • corecții introduse în gândirea greșită;
  • modalități de-a percepe marca universală a lui Dumnezeu, recunoscând în fiecare un frate.

Acestea sunt câteva dintre semnificațiile miracolelor așa cum sunt ele prezentate în curs. Mai mult despre miracole aici

2.(80) Să recunosc că mi s-au rezolvat problemele.

Folosesc timpul greșit. Consider că între problemă și rezolvare trebuie să treacă ceva timp. De fapt Dumnezeu a pus răspunsul împreună cu problema. Spiritul Sfânt  mă va învăța acest lucru dacă Îl las. Nu există problemă care să nu se fi rezolvat deja. Important este să doresc să accept acel răspuns, și de ce nu, să caut în lista de miracole. Să nu uit că miracolul este răspunsul atașat problemei.

finish


 

***Curs de miracole- Culegere de exerciții pentru studenți,  pp.138-148 , Editura CENTRUM, Polonia-2007.