DIVERSE

Dor de vacanță: “Drumuri Europene” și “Zorba’s Dance”

By 16 August 2014 August 22nd, 2016 One Comment

oldTV-300x199                             

Dacă vă cuprinde uneori nostalgia duminicilor cu Aristide Buhoiu, pe “Drumuri Europene”, videoclipul de mai jos cu siguranță vă va potoli dorul de anii adolescenței, dar vă va activa în același timp dorul de vacanță.

     Pentru românii anilor 70-80, melodia genericului emisiunii…..”Drumuri Europene”…..

Și pentru că e vară, soare, și … dor de ducă, și pentru că Grecia este nu numai țara filosofiei lui Socrate dar și țara vacanțelor ad-hoc,  astăzi, câteva lucruri interesante despre Grecia și greci, de la:

http://www.feminis.ro/calatorii/lucruri-interesante-despre-grecia-si-greci-16473

00

Este binecunoscut faptul ca grecii au reguli diferite fata de restul lumii. Oamenii nu stau la coada pentru autobuz, ci se inghesuie unii peste altii intr-un val haotic dar organizat: primul care impinge este primul servit. A-ti lasa bagajul dimineata devreme pentru a-ti rezerva loc la coada, intorcandu-te cateva ore mai tarziu cand este aglomerat pentru a revendica locul in fata, este un obicei comun si indragit.

Exista o regula secreta care defineste viata in Grecia: regula filotimo. Derivat de la cuvant prietenie, acest termen primeste diverse semnificatii in functie de persoana si context. In esenta, conceptul inseamna a te mandri cu modul in care ii tratezi pe ceilalti, de la a lupta pana la moarte pentru cine plateste nota, indiferent de cati bani castiga persoanele in cauza, pana la a-ti indopa musafirii cu mancare si vin (dupa sloganul: „nu va faceti griji, ne plac grasunii aici”). In mod nesurprinzator, majoritatea situatiilor filotimo presupun macare si bautura.

Pentru cei ne-experimentati, conceptul presupune laudarosenie dar de fapt, acesta constituie o varianta contemporana a vechiului obicei al xenofiliei sau ospitalitatii. In mitologia greaca, legile ospitalitatii sunt supreme si adesea zeii se deghizau in calatori straini si prafuiti pentru a pacali nobilii bogati sa incalce legea, atragandu-si astfel pedepse. In Grecia zilelor noastre, lucrurile nu mai stau chiar ca in miturile antice, dar filotimo inca presupune ca atunci cand ai schimbat impresii cu un calator, sa insisti sa-l inviti sa-ti fie oaspete la masa.

In zonele rurale ale Greciei, aceasta este o practica frecventa,insa, mai rar intalnita in zonele turistice, din motive evidente. Daca intri in vorba cu vreo ospatarita grecoaica mai in varsta prin vreun bar, s-ar putea sa te invite la pranz la ea acasa in ziua urmatoare, fara a specifica vreo ora anume si oferind indicatii vagi, iar tu, ca un bun musafir, nu o poti refuza. Esti cumva dator sa rasounzi pozitiv unui astfel de act de filotimo.

Inainte de toate, in ciuda asigurarii ca poti ajunge la orice ora, nu intarzia prea mult; exista un timp alocat siestei pentru majoritatea grecilor si desi vei fi primiti, vizita nu va mai fi apreciata. In al doilea rand, nu te duce cu mana goala. Fournos (brutariile) si zaharoplastios (patiseriile) exista peste tot, asa ca nu ai nici o scuza sa nu faci un gest politicos. In ultimul rand, mananca orice ti se ofera cu zambetul pe buze, fie ca sunt deserturi decadente sau vreo farfurie cu branza lichida si tarte din buruieni.

Aprecierea cu voce tare a oricarui efort al gazdei este esentiala pentru a te asigura ca vei avea o usa deschisa si pe viitor.

Zorba’s Dance în două variante  mini – maxi 

 

finish

 

One Comment