CURS DE MIRACOLE- Exerciții

E34: Aș putea să văd pace în schimb.

By 26 May 2014 July 5th, 2014 No Comments

 

   2                    3

          Mai întâi de toate, ca motivație, ” Eliberarea de nefericire “, cu Eckhart Tolle:

        Urâți activitatea pe care o desfășurați? Poate fi vorba despre locul de muncă sau poate că ați acceptat să întreprindeți o anumită activitate și o faceți, dar o parte din dvs. urăște situația și i se opune. Aveți unele resentimente față de o persoană apropiată, pe care însă nu le-ați exprimat? Realizați că energia pe care o degajați în această stare produce efecte atât de dăunătoare, încât vă contaminați atât pe dumneavoastră, cât și pe cei din jur? Priviți cu atenție în interior. Există aici o urmă cât de mică de resentiment sau de împotrivire? Dacă da, observați acest sentiment atât la nivel mental, cât și la nivel emoțional. Ce gânduri generază mintea dvs. în jurul acestei situații? Examinați apoi emoția, care este reacția corpului dvs. față de aceste gânduri. Simțiți emoția. Este plăcută sau neplăcută? Este o energie pe care ați ales să o aveți în interior? Aveți de ales?
       Poate că o persoană profită de dumneavoastră, poate că activitatea în care v-ați angajat este plictisitoare, poate că un apropiat al dumneavoastră nu este sincer, este enervant sau inconștient, dar toate aceste aspecte sunt irelevante. Are prea puțină importanță dacă emoțiile și gândurile dvs. legate de această situație sunt justificate sau nu. Cert este că vă opuneți unei situații existente. Transformați momentul prezent într-un dușman. Vă generați nefericirea, un conflict între interior și exterior. Nefericirea poluează nu numai Ființa dvs. interioară și pe cei din jur, dar și psihicul uman colectiv, din care dvs. sunteți o parte inseparabilă.  
       Poluarea planetei este numai o reflectare externă a poluării psihice interioare: a milioane de indivizi inconștienți, care nu-și asumă responsabilitatea pentru spațiul lor interior. 
       Fie încetați activitatea, vorbiți cu persoana în cauză și vă exprimați în totalitate sentimentele, fie renunțați la negativismul pe care mintea dvs. l-a creat în jurul situației, pentru că acesta nu servește niciunui scop, cu excepția faptului că întărește un fals sentiment de identitate. Recunoașterea inutilității lui este importantă. Negativismul nu este niciodată modul optim de a rezolva o situație. De fapt, în cele mai multe cazuri, vă face prizonierul ei, blocând orice schimbare reală. Un lucru în realizarea căruia este investită o energie negativă se va contamina de aceasta și, în timp, va da naștere la și mai multă durere, la și mai multă nefericire. Mai mult, orice stare interioară negativă este contagioasă: nefericirea se răspândește mai mult decât o boală. În virtutea legii rezonanței, ea declanșează și alimentează negativismul latent la alte persoane, cu excepția celor imune – adică profund conștiente.
     Dvs. poluați lumea sau contribuiți la curățarea mizeriei? Sunteți responsabil pentru propriul spațiu interior; nimeni altcineva decât dumneavoastră nu este răspunzător, așa cum sunteți responsabil și pentru starea planetei. Cum este în interior, așa este și în afară. Dacă oamenii se curăță de poluarea interioară, atunci vor înceta să mai polueze exteriorul.
“Cum putem renunța la negativism? Ce ne recomandați?”1
   
   
  Răspunsul poate să înceapă cu exercițiul de astăzi din Curs de miracole:
” Aș putea să văd pace în schimb.”2
5
       
         Explicații:
       
         Găsesc originile acestei idei în exercițiul 16- ” Nu am gânduri neutre.” atunci a fost adus în discuție nonsensul conceptului ” gânduri deșarte”, pentru că fiecare gând poate aduce de fapt pace sau război, frică sau iubire. 
         Ideea de astăzi afirmă clar faptul că “pacea minții este o chestiune lăuntrică. Ea trebuie să înceapă cu propriile gânduri și să se extindă în afară.” Atâta vreme cât în mintea noastră este pace, vom percepe pașnic lumea din jur. Nu înțeleg de aici că lumea este pașnică, dar înțeleg că eu nu sunt dispus să răspund la atac pentru că în mintea mea este pace, și cu atât mai mult nu sunt dispus să atac. În felul acesta, mintea mea plină de pace, va crea în jurul meu, din ce în ce mai mult, o lume de pace. 

         Cum se procedează:

         Sunt necesare două tipuri de intervale practice după cum urmează:

  • Trei intervale de câte cinci minute, care se vor efectua cu ochii închiși, câte unul dimineața și seara și unul în timpul zilei:

    Cercetează-ți mintea să găsești gânduri de frică, situații care îți provoacă neliniște, personaje sau întâmplări “ofensatoare”, orice altceva față de care ai gânduri lipsite de iubire. Observă-le pe toate degajat, repetându-ți negrăbit ideea de azi în timp ce urmărești cum îți apare fiecare în minte, și îl lași apoi să trecă, să îi ia locul următorul.2

  • Frecvente intervale practice scurte, repartizate pe parcursul zilei, în care se va aplica ideea zilei diferențiat în funcție de starea în care te afli, astfel:

1. Dacă pe parcursul zilei nu apar situații supărătoare care să tulbure pacea minții, se repetă ideea în forma ei generală:

” Aș putea să văd pace în schimb.”2

2. Dacă pe parcursul zilei apar situații scurte care tulbură pacea minții, ideea se aplică sub forma:

” Aș putea să văd pace în situația aceasta, în loc de ce văd în ea acum.”2 

3. Dacă pacea minții este tulburată de sentimente generalizate și de lungă durată cum ar fi depresia, neliniștea , îngrijorarea,  acordă câteva minute repetării ideii sub forma de mai jos, până când apare o senzație de ușurare:

” Îmi pot înlocui cu pace sentimentele de depresie, de neliniște sau de îngrijorare
( sau gândurile pe care le am despre situația, persoana sau întâmplarea aceasta)”2

finish


1: Eckhart Tolle, Puterea prezentului– Curtea veche, București-2012, pp.88,89.

2*** Curs de miracole- Culegere de exerciții pentru studenți, p.50; Editura Centrum, Polonia-2007.


Observație:

      Acesta este un rezumat al lecției/ exercițiului realizat de mine, motiv pentru care este, inevitabil , supus unor interpretări proprii, care depind de puterea mea de înțelegere și de nivelul de evoluție spirituală pe care îl am în acest moment. Aceste rezumate sunt realizate în primul rând pentru mine, dar și pentru oricine este interesat de acest curs și poate găsi aici un ajutor sau un sprijin în descifrarea și înțelegerea lui. De asemenea, orice opinie pertinentă, eliberată din închisoarea ideilor preconcepute, este binevenită și m-ar ajuta în corectarea erorilor de interpretare care se pot strecura în aceste rezumate.

    Mulțumesc!