CURS DE MIRACOLE- Exerciții

Exercitiul zilei (67-69): Iubire, resentimente, lumina Sinelui Divin.

By 5 August 2014 No Comments

soare in nori

Astazi încheiem  seria exercițiilor  prin care am invatat ca fiecare dintre noi suntem lumina lumii, si prin care am invatat care este functia noastra in calitate de lumina din Lumina lui Dumnezeu. Am invatat deci, ca principala noastra  functie este sa iertam, pentru ca asa vom aduce pace si mantuire fiecarei minti pe care o iertam. Am invatat ca mantuirea este singurul nostru obiectiv important in aceasta lume, si ca toate obiectivele marunte legate de viata de cu zi sunt nesemnificative. In zilele urmatoare, iata, invatam ca suntem iubire din Iubirea lui Dumnezeu,  invatam sa descoperim acea minunata lumina din noi -Sinele Divin-  si sa intelegem ca resentimentele nu-si au rostul. Ele ascund vesnic soarele dupa nori.

Sunt ultimele exercitii din seria celor care necesita un singur interval practic mai lung, de 15-20 de minute, si care se organizeaza asa cum a fost explicat la exercitiul 65, aici:

 

https://www.emilena.ro/curs-de-miracole-exercitiul-zilei-61-65-tu-esti-lumina-lumii/

 ∞

67: Iubirea m-a creat asemanator sieși

Una dintre primele notiuni la care s-a facut referire în  acest curs a fost aceea de “ispasire” sau “mântuire”, acea stare pe care ne asteptam sa o dobândim  la  capatul drumului ce am ales să-l parcuregem studiind aceasta carte, si obiectivul final al cursului. Deși nimeni nu garanteaza atingerea mantuirii, drumul in sine nu poate sa nu lase urme și experiențe în ființa noastra.  Suntem mântuiti, sau am atins ispășirea atunci cand am parcurs intreg drumul inapoi catre Dumnezeu. Avem doua instrumente importante pentru a ne indeplini aceasta misiune sacra: iubirea si iertarea. De aceea, ori de cate ori vom intalni unul dintre aceste doua cuvinte: ispășire sau mântuire – si acest lucru se întâmplă des – ne vom gandi la semnificatia lor: iubire si iertare.

Noi, suntem cu totii copiii sfinti ai lui Dumnezeu. Suntem creati dupa Chipul si asemanarea Lui.

Ultima afirmatie este unanim acceptata si predicata dar, ca o contradictie, prima nu. Dimpotriva, conform sistemului de credinte unanim acceptat, noi suntem pacatosi. Cu stigmatul acesta ne naștem și murim. Îl purtăm în subconștientul nostru de veacuri și-l transmitem copiilor noștri odată cu sistemul de gândire pe care l-am moștenit și pe care ni l-am însușit. 

Cum Il definim însă pe Dumnezeu? Am aflat multe de-a lungul timpului, dar cum este El de fapt?  Cum se defineste El prin Vocea Lui? Furios, judecator, aspru? Daca ar fi sa judecam dupa atitudinea noastră față de lume, si tinand cont ca suntem facuti, asa cum am  acceptat,  dupa chipul si asemanarea Lui, da, ar insemna că noi, suntem fiii unui tată aspru, furios, distrugător, care judecă si pedepsește. Chiar dacă știm că undeva în străfundul Lui poartă iubire, mai stim că ea nu este împărtășită decât celor care ating sfințenia – un obiectiv imposibil de atins pentru marea majoritate a copiilor lui Dumnezeu într-o singură viață. Și-atunci nu este normal să trăim noi cu “frica de Dumnezeu?”  Cum ar putea să se întoarcă un copil acasă dacă-i este frică de tatăl lui? Cum să dorească să se întoarcă acasă chiar dacă a greșit, știind că îl așteaptă pedeapsa veșnică? Nu este un îndemn mut la separare veșnică?  

Dar oare aceasta este realitatea, adevarata imagine a lui Dumnezeu si a noastra? Ne-a facut oare pacatosi doar simpla dorinta  și decizie de a cunoaste Imparatia prin experiență, oricat ar fi ea de dureroasa?  Un prinț tinut prizonier în castel de propriul lui părinte pentru a nu fi “rănit” de experiențele și durerile vieții ar fi fericit?  De ce Tatal nostru ne cheama inapoi Acasă? Cine suntem noi de fapt? Si cum ne-am putea cunoaste ca fiind sfinti, daca n-am sti ce e pacatul, cum ne-am cunoaste ca fiind  iubire daca n-am sti ce e ura? Cum am cunoste pacea fara razboi si intunericul fara lumina? Dar,  dupa ce vom fi cunoscut toate acestea si inca multe altele, cand ne vom fi descoperit și experimentat adevaratul nostru Sine, vom dori sa ne intorcem Acasa conștienți de toata puterea, iubirea și sfințenia noastră. Pentru că noi suntem adevărata comoară a lui Dumnezeu. Vocea Spiritului Sfant ne trezeste atunci usor din cosmar, si ne spune:

  • Dumnezeu este Iubire. V-a creat extinzandu-Se, prin iubire, iar rolul vostru este sa-i extindeti mai departe Imparatia. Voi sunteti iubire.
  • Dumnezeu este Iertare. Voi sunteti iertare.
  • Dumnezeu este Sfant. Voi sunteti sfinti.
  • Dumnezeu este Putere. Voi sunteti putere.
  • Dumnezeu este Vesnic. Voi sunteti vesnici.
  • Dumnezeu este Lumina. Voi sunteti lumina.
  • Dumnezeu este pace. În voi este pace.
  • Dumnezeu este bun. Voi sunteți buni.

Daca El este toate acestea iar noi suntem extensia Lui si suntem creati dupa Chipul si asemanarea Lui, undeva, adanc in fiinta noastra, toata aceasta bogatie de iubire, iertare, putere, lumina, vesnicie, sfintenie,pace, bunatate exista. Ele sunt ingropate adanc pentru ca prin ego ne-am separat de Sinele nostru Dumnezeiesc. Dumnezeu este in noi, precum si noi suntem in El, si suntem iubire, pentru ca din iubire ne-am nascut. Dar până nu vom deveni constienti de toate aceste comori din noi, nu vom putea extinde Împărăția lui Dumnezeu după Voia Lui, care va fi atunci, voia noastră.

Acesta este raspunsul pe care il primim prin exercitiul de astazi si pe care trebuie sa-l repetam des, pentru a ne schimba imaginea gresita pe care ne-am facut-o despre noi de-a lungul veacurilor. Este sugerata repetarea ideii principale de 4-5 ori pe ora, impreuna cu toate aceste idei aferente despre adevarata noastra natura. Iar in intervalul lung de 15-20 de minute in care ne linistim si ramanem numai noi, cu propriile noastre fiinte, Vocea ne indeamna sa procedam astfel:

Vom incepe cu repetarea acestui adevar despre tine, si vom petrece cateva minute adaugand cateva ganduri aferente…Poti folosi orice atribut care concorda cu Dumnezeu dupa cum se defineste El Insusi. Daca Iubirea te-a creat asemanator sinesi, acest Sine trebuie sa fie in tine. Si se afla undeva in mintea ta ca sa Il gasesti.

Poate vei reusi sa treci de intervalul la care nu te gandesti la nimic si sa ajungi sa constientizezi o lumina aprinsa in care sa te recunosti asa cum te-a creat iubirea. Fii convins ca vei face astazi foarte mult pentru a aduce mai aproape clipa acestei constientizari, indiferent daca simti ca ai reusit sau nu.

Young pretty woman lying on the grass at summer sunset. Natural

In intervalele practice mai scurte, incearca sa iti dai seama ca nu vocea ta minuscula si solitara iti spune toate acestea. Ci Vocea pentru Dumnezeu, aducandu-ti aminte de Tatal tau si de Sinele tau. E Vocea adevarului, inlocuind tot ce iti spune eul despre tine cu simplul adevar despre Fiul lui Dumnezeu. Ai fost creat de iubire asemanator siesi.

 ∞

68: Iubirea nu are resentimente.

resentimenteresentimente2

 

Observatie utila:

Conform DEX: RESENTIMÉNT, resentimente, s.n. Sentiment ostil faţă de cineva, pornire împotriva cuiva provocată de amintirea neplăcerilor suportate; duşmănie, ură, pică, resimţământ. – Din fr. ressentiment.

Sa ai un resentiment inseamna sa uiti cine esti. Sa ai un resentiment inseamna sa te vezi ca trup. Sa ai un resentiment inseamna sa lasi eul sa iti stapaneasc mintea si sa condamni trupul la moarte. Poate ca inca nu iti dai bine seama exact ce efect are asupra mintii tale faptul ca ai  resentimente. Pare sa te rupa de Sursa ta si sa te faca diferit de El.

Rupt de Sinele tau, care ramane constient de Propria-I asemanare cu Propriu-I Creator, sinele tau pare sa doarma, pe cand partea mintii tale care tese iluzii …pare sa fie treaza. Pot oare sa porneasca toate acestea de la resentimente? O da! Caci cel care le are neaga faptul ca l-a creat iubirea si, in visul lui de ura, propriu-i creator a devenit pentru el ceva infricosator. Cine poate sa viseze ura si sa nu fie cuprins de frica de Dumnezeu?

Cei ce au resentimente il vor redefini pe Dumnezeu dupa chipul lor…Cei ce au resentimente vor fi cuprinsi de vinovatie cu aceeasi certitudine cu care cei ce iarta isi vor gasi pacea.

Incepe-ti intervalul practic mai extins de astazi cu cercetarea mintii pentru a gasi persoanele fata de care consideri ca nutresti resentimente majore.

Gandeste-te apoi la resentimentele aparent minore pe care le nutresti fata de cei pe care ii placi si chiar consideri ca-i iubesti. Te vei lamuri de indata ca nu exista nimeni fata de care sa nu nutresti un soi sau altul de resentimente. Asta te-a lasat singur in tot universul, in modul in care te percepi tu.

Hotaraste-te sa-i vezi pe toti acesti oameni prieteni. Spune-le tuturor, gandindu-te pe rand la fiecare in parte:

Vreau sa te vad prietenul meu

ca sa-mi amintesc ca faci parte din mine si sa ajung sa ma cunosc pe mine insumi.

Petrece-ti restul intervalului practic incercand sa te gandesti ca esti impacat total cu toti si cu toate, ca esti in siguranta intr-o lume care te ocroteste si iubeste, si pe care o iubesti la randul tau. (…) Incearca sa crezi chiar si cateva clipe, ca nimic nu iti poate face rau in niciun fel. La sfarsitul intervalului practic, spune-ti:

Iubirea nu are resentimente.

Cand ma voi desprinde de toate resentimentele pe care le am, voi sti ca sunt in deplina siguranta.

Intervalele practice scurte vor include o aplicatie rapida a ideii de astazi in forma urmatoare, de cate ori apare vreun resentiment fata de cineva, prezent sau absent:

Iubirea nu are resentimente.

Sa nu imi tradez Sinele

In plus repeta ideea de cateva ori pe ora in forma urmatoare:

Iubirea nu are resentimente. Ma voi trezi la Sinele meu lasandu-mi de-o parte toate resentimentele si trezindu-ma la El.

prietenie 2

69: Resentimentele mele ascund lumina lumii din mine.

Și acum, În cea mai mare liniște, cu ochii închiși, încearcă să te desprinzi de tot conținutul care îți ocupă în general conștiința. Inchipuie-ți că mintea ta e un cerc vast, înconjurat de un strat de nori grei și intunecați. Poți vedea numai norii pentru că pari sa stai în afara cercului, total separat de el.

De unde stai, nu poți să vezi ca norii ascund o lumina sclipitoare. Norii par sa fie singura realitate. Par sa fie tot ce este de văzut. De aceea nu încerci sa-i strapungi, singurul mod de-a te convinge cu adevarat de lipsa lor de substanta. Vom face aceasta încercare azi.

După ce ai reflectat la importanța pe care o are pentru tine si lume ce încerci să faci, incearcă sa te adancești intr-o stare de liniste deplină, amintindu-ți doar cat de mult vrei sa ajungi la lumina din tine astăzi, acum! Ia hotararea sa treci de nori. Intinde-ți mâna si atinge-i mental. Dă-i la o parte cu mana; simte-i cum ți se aștern pe obraji, pe frunte si pe pleoape in timp ce treci prin ei. Continuă; norii nu te pot opri.

Dacă faci exercițiile cum trebuie vei avea senzatia ca ești ridicat si dus inainte. Micul tau efort si slaba hotarare iți cheamă intr-ajutor puterea universului, si Dumnezeu Insusi te va ridica din intuneric la lumină. Esti in consens cu Voia Lui. Nu poți da greș pentru ca voia ta este a Lui.

Ai incredere azi in Tatăl tau si fii sigur ca El te-a auzit si ți-a răspuns. Poate ca nu-I recunosti inca raspunsul, dar poti fi întrutotul sigur ca ți-a fost dat si că urmeaza sa îl primesti. Incearcă să ai in minte aceasta incredere, in timp ce incerci sa strapungi norii si să ieși la lumină. Incearcă sa ții minte că iți unești in sfârșit voia cu a lui Dumnezeu. Incearcă sa iți tii clar in minte gandul că ce întreprinzi cu Dumnezeu trebuie sa reușească. Apoi lasî puterea lui Dumnezeu sa lucreze in tine si prin tine, ca să se faca Voia Lui și a ta.

Aceasta a fost explicatia pentru minunatul exercitiu pe care-l avem de facut in intervalul practic de 15-20 minute de astăzi. Pe parcursul zilei, și mai ales atunci cand suntem tentati sa reprosăm ceva cuiva,  ne vom aminti ca dacă pastram resentimentele, vom pastra ascunsă aceasta minunata lumina din noi. Aceasta lumina dezvaluita, ne conduce spre mantuire: pe noi si lumea noastra. Sa ne amintim ca aceasta este singura functie pe care o avem in aceasta viată, ca ea, mantuirea, se obține prin iubire si iertare, că vom putea trăi atunci starea de grație si fericirea pentru care suntem creați.

Ce rost iși au resentimentele?

soare2

finish


Toți termenii sunt potențial controversați, iar cei ce caută controversă o vor găsi. Însă și cei ce caută clarificare o vor găsi. Considerațiile teologice ca atare sunt neapărat controversate, deoarece depind de credință și pot, de aceea, să fie acceptate sau respinse. O teologie universală e imposibilă, dar o trăire universală nu e numai posibilă, ci și necesară. Tocmai spre această trăire este îndreptat cursul.”(Curs de Miracole)

Fragmentele citate:

***Curs de miracole- Culegere de exerciții pentru studenți,  pp.109-114 , Editura CENTRUM, Polonia-2007.

Observație: Acesta este un rezumat al lecției/ exercițiului realizat de mine, motiv pentru care este, inevitabil , supus unor interpretări proprii, care depind de puterea mea de înțelegere și de nivelul de evoluție spirituală pe care îl am în acest moment. Aceste rezumate sunt realizate în primul rând pentru mine, dar și pentru oricine este interesat de acest curs și poate găsi aici un ajutor sau un sprijin în descifrarea și înțelegerea lui. Mulțumesc!