Dacă nu ai o tufă cu trandafiri “de dulceață” în grădina ta de vis, nu mai sta pe gânduri! Plantează măcar una! Te vei bucura de flori parfumate din mai și până târziu, în octombrie. Poți usca petalele și le poți folosi apoi pentru ceai sau pentru decoruri ingenioase de Sărbători; La fel de bine le poți folosi crude în smoothie și deserturi, sau poți prepara un delicios sirop din suc proaspăt presat din petale de trandafiri și miere. Ai nevoie de un storcător care funcționează la viteză mică și stoarce prin presare pentru a nu distruge enzimele și vitaminele din petale. Eu folosesc jumătate miere și jumătate suc din petale de trandafiri. Pentru că nu e fiert, păstrez siropul în frigider și folosesc cu măsură ca băutură răcoritoare sau ca îndulcitor. Are o culoare superbă și un parfum delicat de trandafiri proaspeți.

Petalele de trandafiri însoțesc practic toate fructele verii. Le folosec pentru aromă la mic dejun cu ce am la îndemână. În cazul de față le-am combinat cu lapte de migdale, semințe de chia și coacăze roșii. În altă zi am preparat în blender un smoothie înghețat cu coacăze negre. Am folosit cuburi de gheață, iar pentru aportul suplimentar de aminoacizi și colagen, dar și pentru a rafina gustul desertului am folosit un supliment lichid de colagen ce are ca bază extract din fructe de pădure.

Dar trandafirii sunt doar un pretext parfumat pentru ce vreau să spun mai jos. În postările scurte de pe pagină nu e loc de prea multe cuvinte și mulți se întreabă și mă întreabă unde sunt postările pentru “toată lumea”, cu carne, cu rețete, etc.

Deși am rețetele mele și “antrenament” în așa ceva, nu postez rețete pentru preparate pe bază de carne și dulciuri clasice din două motive:

  1. Literatura de specialitate, gastronomi consacrați și rețelele de socializare oferă o abundență de astfel de rețete, așa că există surse destule de inspirație.
  2. Consider că este important ca încet dar sigur să trecem la o alimentație bazată pe plante – cât mai multe și cât mai crude.

Iată câteva lucruri pe care mă bazez atunci când ofer consultanță în domeniul nutrițional, bine de știut pentru cei care doresc să lucreze cu mine:

  • Să trăim simplu, în ritmul naturii, nu este așa de dificil pe cât pare.
  • Promovez nutriția preventivă. Nu suntem un sac cu proteine, lipide, glucide, minerale și vitamine. Avem corpuri energetice, corpuri subtile, corpuri de lumină  pură, iar lumina se hrănește cu lumină. Nutriția “oficială” promovată la momentul actual ne ține în continuare  departe de starea de sănătate fizică, emoțională, mentală și spirituală pe care o merităm. Ca un exemplu, dietoterapia clasică recomandă limitarea drastică a proteinelor de origine animală abia atunci când rinichiul și-a pierdut capacitatea de a filtra toxinele provenite din metabolizarea proteinelor. 
  • Nutriția bazată pe plante este nutriție preventivă. Nutriția bazată pe carne și alte produse de origine animală este nutriția care îmbătrânește prematur și uzează trupul făcându-l incapabil să-l poarte pe om pe o cale spirituală, indiferent care ar fi aceasta. Un bol mic cu salată și câteva fructe pentru o zi întreagă sunt complet insuficiente pentru a asigura necesarul de vitamine, enzime, echilibrul acido-bazic sau necesarul de antioxidanți.
  • Recomand ca 75-80% din alimentație să fie constituită din vegetale – cât mai proaspete, cât mai crude sau gătite ușor.  Să introducem o cantitate din ce în ce mai mare de vegetale crude în alimentație este un obiectiv ușor de atins. Natura ne poate dărui fără să facem eforturi uriașe circa 80% din alimente chiar și în cadrul unei alimentații omnivore. 
  • Cele mai prețioase plante sunt plantele sălbatice și cele din flora spontană, inclusiv acele bălării nedorite în grădinile noastre.  De ce? Pentru că sunt puternic adaptate la mediu: fructele sălbatice, știrul, măcrișul, păpădia etc. 
  • Nu cred în planuri nutriționale pe zile. Avem nevoie să învățăm să ne construim mesele cu ce avem la îndemână în cămară, în congelator și cu ce ne oferă natura. Singura noastră grijă trebuie să fie ca alimentele pe care le achiziționăm să fie de calitate, proaspete și cât mai mult posibil să provină din zona în care trăim.
  •  
  • Nu cred în teoria caloriilor. Deși ne pot oferi o părere despre nevoile noastre nutriționale este aberant să devenim dependenți de calcule și aplicații de telefon pentru a ne monitoriza alimentația. Cred că o observare atentă a mesajelor transmise de corp este mult mai utilă.
  • Este nevoie să ne asumăm complet responsabilitatea schimbării radicale a strategiilor alimentare. Într-o piață dominată de profit, cu magazine pline până la refuz de produse de foarte proastă calitate, în care zahărul alb și făina rafinată stau la loc de cinste pe rafturile cu produse de bază, pentru a-ți schimba strategia alimentară ai nevoie de :
  1. Iubire pentru propria-ți persoană;
  2. Voință – pentru a face față tentațiilor și dependențelor dobândite;
  3. Tenacitate. Schimbările nu se produc de la o lună la alta. Ai nevoie de min. 3 luni pentru a vedea cu adevărat o schimbare în viața ta, indiferent că abordezi nutriția sau vindecarea emoțională.
  4. Răbdare. Să fii blând cu tine și cu propriul tău corp, pentru că schimbările bruște duc de cele mai multe ori la eșec.
  5. Susținere. De aceea ofer servicii de coaching. Cele mai mari provocări la care sunt supuse persoanele care vor să-și schimbe strategia alimentară vin din partea anturajului și chiar a familiei.
  6. Ai nevoie să înțelegi că nu poți schimba pe nimeni. Poți să conștientizezi toate efectele distructive pe care stilul de viață le are asupra celor dragi, dar mai mult decât să fii un exemplu, nu ai ce să faci. Nu poți să critici și nici să-ți impui punctul de vedere cu forța. Toate la timpul lor.
  • Nutriția este doar o parte a poveștii. Starea de sănătate este dependentă în aceeași măsură de sănătatea noastră emoțională iar sănătatea emoțională la rândul ei este influențată și de alimentele pe care le consumăm. Zahărul rafinat și alte zaharuri simple produc degradarea creierului și  favorizează anxietatea și depresia. Acesta este motivul pentru care abordez schimbarea din perspectiva trup-minte-spirit.
  • Suntem ființe spirituale, iar obiectivul nostru legat de nutriție este imperios necesar să țină cont și de acest lucru.

Cei care au o viață spirituală cunosc foarte bine acest lucru din proprie experiență, dar câți dintre noi avem o viață spirituală și cunoștințe specifice legate de rolul pe care îl are trupul în experiența noastră spirituală din această viață?

A fost editată în 2019 la editura Ștefan cartea profesorului Scarlat Demetrescu: Din tainele vieții și ale universului.  Cartea a fost scrisă în 1939 și este considerată cartea sa de căpătâi. Am ales câteva rânduri din această carte din respect pentru cel care a scris-o și pentru bogăția de informație pe care o pune la dispoziție generațiilor viitoare, chiar dacă acum sunt disponibile multe lucrări spirituale de foarte bună calitate și actualizate.

Scarlat Demetrescu a fost profesor de științe naturale și geografie, publicist, geolog, subdirector la Senat și medium. Referitor la alimentație iată ce spune cu aproape 100 de ani în urmă:

În fiecare particulă de aliment există viață, cu atât mai vie, mai puternică, cu cât ființa din care provine alimentul respectiv aparține unui regn mai înalt pe scara evoluției. Celulele animale au o individualitate mai puternică decât cele vegetale și inconparabil mai vibrantă decât particulele minerale. Această facultate de individualizare a celulelor animale face ca alimentul de origine animală să fie greu digerabil și asimilabil, necesitând o mare cheltuială de energie și fiind asimilat numai parțial.

Dar ceea ce contribuie la îngreunarea asimilării alimentelor de origine animală sunt fluidele eterice animale ce le însoțesc.

Nu se poate ca alături de un trup degradat să existe un un corp planetar (astral) subtil și sensibil.

Un om al cărui regim alimentar este exclusiv carnal, care bea cafea, băuturi alcoolice și fumează într-una, atrage și emite fluide inferioare, formând în jurul său o atmosferă fluidică de proastă calitate.

Se înțelege că un corp fizic nu poate fi un instrument perfect pentru spirit dacă el se hrănește cu cărnuri, mai ales de mamifere. Cu cât carnea aparține unui animal mai evoluat, cu atât va produce în corpul nostru fizic substanțe mai puțin asimilabile și o cantitate mai mare de toxine, absorbite în sânge și duse în toate părțile trupului noastru. Carnea este însoțită de fluidul planetar (astral) animal. Or dacă acest fluid , care aparține unei trepte evolutive inferioare este încorporat în corpul planetar al omului îl va vicia și îi va coborî gradul calitativ.

Cei care au luat cunoștință de existența lumilor invizibile, știu că animalele sunt frații noștri mai tineri și că spiritul lor va anima, în veacurile viitoare, corpuri umane. Se cade să nu chinuim, ucide și mânca pe frații noștri mai mici, ci, dimpotrivă, să-i ajutăm în existența noastră terestră, după cum și noi suntem ajutați de ființe superioare nouă, ca să ne urmăm mai ușor evoluția pe pământ.

Dacă e greu să se renunțe în totalitate la alimentația carnală, cel puțin masa de seară să fie lipsită de carne.

Închin această carte tinerelor generații care vor ști prin ea de unde vin, pentru ce s-au născut și unde se vor duce după moartea trupului lor.

 ( Prof. Scarlat Demetrescu)