CURS DE MIRACOLE- Exerciții

23. Exercițiul zilei

By 29 April 2014 July 5th, 2014 No Comments

gânduri bune

Pot scăpa din lumea pe care o văd renunțând la gândurile de atac.1

 

” Când dvs. v-ați schimbat, se schimbă și lumea dvs. în întregime, pentru că lumea este o simplă reflectare.Dacă v-ați uitat în oglindă și nu v-a plăcut ce ați văzut, ar trebui să fiți nebun ca să atacați imaginea din oglindă. Dacă  acceptați imaginea indiferent care este aceasta, dacă aveți o atitudine prietenoasă față de ea, nu poate să nu devină și ea prietenoasă cu dumneavoastră. ” ( Eckart Tolle)

gânduri3

              Explicații:

            Ideea de astăzi ne este prezentată ca fiind singura cale de ieșire din strânsoarea fricii. Fiecare gând pe care îl avem construiește o parte din lumea pe care o vedem. Lumea este o construcție mentală: a mea, a ta, a noastră. De aceea nu are rost să încercăm să schimbăm lumea, pentru că ea nu este decât un efect al unei cauze: gândul. Dar are rost să controlăm gândul. Controlând cauza, controlăm efectul. 
            Lumea este răzbunătoare pentru că este construită în mare parte pe gânduri de atac. Un gând de atac generează  de regulă în mințile necontrolate un gând de contraatac. Cauză și efect.  În acest fel funcționează lumea pe care o vedem.
          ” Nu e oare fantezie un cuvânt mai nimerit pentru asemenea  proces și halucinație, un termen mai potrivit pentru ce rezultă?… Lecția de astăzi prezintă ideea că nu ești captiv în lumea pe care o vezi , deoarece cauza ei poate fi schimbată.” 1

          Cum se procedează:

           Sunt necesare cinci intervale practice de câte un minut pe parcursul unei zile.

           Se repetă mai întâi ideea, apoi cu ochii închiși se  examinează mintea timp de un minut și se identifică cât mai multe gânduri de atac. Este foarte important să identifici atât gândurile cu care ataci cât și pe cele cu care te simți atacat, pentru că efectele lor sunt identice.

           Pentru fiecare gând de atac identificat se aplică ideea :

           Pot scăpa din lumea pe care o văd renunțând la gândurile de atac despre _____.

           Ideea se poate aplica oricând pe parcursul zilei când se identifică un gând de atac.

CONEXIUNI:

Eckhart Tolle –  Puterea  prezentului2: Abandonarea în relațiile personale.

      Î: Dar cum rămâne cu oamenii care vor să mă folosească, să mă manipuleze sau să mă controleze? Trebuie să mă abandonez lor?

      R:  Fiind izolați de Ființă ei încearcă în mod inconștient să-și tragă energia și puterea de la dvs. Este adevărat că numai o persoană inconștientă va încerca să-i folosească sau să-i manipuleze pe ceilalți, dar la fel de adevărat este că numai o persoană inconștientă  poate fi folosită și manipulată….Dar abandonarea nu înseamnă să le permiteți unor persoane inconștiente să vă folosească. Este perfect posibil să spuneți un “nu” ferm și clar unei persoane sau să găsiți ieșirea dintr-o situație păstrându-vă în același timp starea de lipsă de rezistență internă completă.

    î: S-a creat o situație neplăcută la locul de muncă. Am încercat să mă abandonez, dar îmi este imposibil. Apare mereu foarte multă rezistență.

  R: Dacă nu vă puteți abandona, faceți ceva imediat: exprimați-vă punctul de vedere sau faceți ceva pentru a schimba situația – sau ieșiți din ea. Asumați-vă responsabilitatea pentru viața dumneavoastră. Nu vă poluați Ființa interioară, frumoasă și strălucitoare și nici Pământul cu negativism. Nu-i dați nefericirii, indiferent de forma ei, un lăcaș în interiorul dumneavoastră.
      Dacă nu puteți face nimic, de exemplu dacă sunteți în închisoare, atunci aveți două posibilități: rezistența sau abandonarea. Înlănțuirea sau eliberarea interioară din condițiile externe. Suferința sau pacea interioară.
Î: Lipsa de rezistență  trebuie practicată și în comportamentul exterior în viață, ca de exemplu, lipsa rezistenței la violență, sau este un lucru care ține numai de viața interioară?
R: Relațiile dumneavoastră se vor schimba profund prin abandonare. Dacă nu puteți accepta ceea ce este, prin deducție, nu veți putea accepta pe  nimeni  așa cum este Îl veți evalua, critica, eticheta, respinge sau veți încerca să îl schimbați. Mai mult, dacă transformați mereu clipa de Acum într-un mijloc pentru atingerea unui scop viitor, veți transforma fiecare persoană pe care o întâlniți sau cu care intrați în relație într-un mijloc pentru atingerea unui scop. Relația- ființa umană – va avea atunci o importanță secundară pentru dumneavoastră sau niciuna….Când vă aflați implicat într-o ceartă sau o situație conflictuală , poate cu partenerul sau cu o persoană apropiată, începeți prin a observa cât de defensiv deveniți când vă este atacată poziția sau prin a simți forța agresiunii în timp ce atacați poziția celuilalt. Observați cât de atașat sunteți  de perspectiva și opiniile dumneavoastră. Simțiți energia mental-emoțională din spatele nevoii dumneavoastră de a avea dreptate și de a-i dovedi celuilalt că greșește. ….Apoi într-o zi, în mijlocul unei certe, vă veți da brusc seama  că aveți posibilitatea de a alege și că puteți hotărî să vă abandonați propriile reacții- numai ca să vedeți ce se întâmplă. Vă abandonați. Nu vreau să să abandonați reacția numai verbal, spunând: “Bine, tu ai dreptate” , cu o privire care spune : ” Sunt deasupra acestei inconștiențe copilărești”. Aceasta nu ar însemna decât să deplasați rezistența la un alt nivel, mintea și sinele fals fiind încă la conducere și reclamându-și superioritatea. Eu mă refer la bandonarea întregului câmp energetic mental-emoțional din interior, care lupta pentru putere. 
Gânduri 1
-∞-

1: *** Curs de miracole: Culegere de exerciții pentru studenți, p33- Editura Centrum , 2007

2: Eckhart Tolle: Puterea prezentului, pp 209-211, Editura Curtea veche- București, 2012