CURS DE MIRACOLE: Exerciții

24. Exercițiul zilei

By 2 May 2014 July 5th, 2014 No Comments

Nu percep ce e în interesul meu.1

lecția de viață

 

Explicații:

           Viața noastră este formată dintr-un lung șir de situații de viață  și un lung șir de decizii asociate acestora. Decizia pe care o luăm adesea este aceea care considerăm că va duce la atingerea obiectivelor pe care ni le-am propus, de care depind în final mulțumirea și fericirea noastră, dar nu odată ne-am trezit că acea decizie nu a adus nicicum fericirea promisă, sau chiar dacă decizia a fost corectă și rezultatul cel așteptat, fericirea visată s-a volatilizat odată cu rezolvarea “situației”.  Ne lipsește un ghid de acțiune oportună și de judecare a rezultatului.
        Deciziile și faptele noastre sunt determinate de modul în care percem situația, iar percepția noastră se pare că nu este cea corectă. Acesta este motivul pentru care reacțiile la situațiile de viață pe care le trăim, de cele mai multe ori nu sunt în interesul nostru, chiar dacâ aparent ne atingem obiectivele propuse.
         Scopul pentru care au fost concepute aceste exerciții în Curs de miracole este să  obținem o percepție corectă, iar acest lucru poate fi învățat cu condiția să renunțăm la convingerile noastre bine înrădăcinate și să ne deschidem mințile. În plus, pentru acest exercițiu ni se cere mai multă onestitate decât suntem obișnuiți să manifestăm.
Cum se procedează:

      Sunt necesare cinci intervale practice de cercetare a minții, de câte două minute, care se vor realiza cu ochii închiși.

  • Se începe cu repetarea ideii zilei: ” Nu percep ce e în interesul meu.”
  • Se identifică fiecare situație de viață care apare în minte și i se asociază rezultatul pe care dorim să-l obținem.

             ” Îți vei da seama foarte repede că ai în vedere un număr de obiective ca parte din rezultatul dorit și, totodată, că obiectivele acestea sunt la niveluri diferite și se bat adesea cap în cap.” 1

              Pentru fiecare situație identificată formulezi clar obiectivele:

În situația_____aș dori să se întâmple____ și _____.

              Suntem atenționați să încercăm să includem cât mai multe rezultate/obiective ce  ne vin în minte pentru situația dată.

              ” Dacă faci exercițiile cum trebuie, vei recunoaște  repede că ceri de la siutația respectivă foarte multe lucruri care nu au nimic de-a face cu ea. Vei mai recunoaște apoi că multe din obiectivele tale sunt contradictorii, că nu îți vine în minte niciun rezultat unitar și că vei fi dezamăgit în privința câtorva dintre obiectivele tale, indiferent cum s-ar rezolva situația.

                După ce treci în revistă cât mai multe obiective sperate pentru fiecare situație nerezolvată care îți vine în minte, spune-ți:

Nu percep ce e în interesul meu în situația aceasta,

și treci la următoarea.” 1

         Întrebarea mea ar fi: Felul în care percep situația mea de viață mă conduce la decizii care în final mă fac cu adevărat fericit/ă ? Fericirea este obiectivul suprem al fiecăruia dintre noi. Speranța unei fericiri viitoare, care va veni cândva…este cea care stă de fapt în spatele tuturor deciziilor pe care le luăm în viață. Trăim în viitor, cu iluzia unei fericiri pe care ne-o promitem singuri, ca în ” Alchimistul” lui Coelho.

zbor

– ∞ –


1:  *** Curs de miracole – Culegere de exerciții pentru studenți, pp. 35,36.