Să începem cu începutul!

Atunci când vrem să ne transformăm viața este indicată o autoevaluare și apoi să tragem linie, să adunăm, iar dacă rezultatul alegerilor făcute până acum nu este tocmai ce ne dorim, să mai alegem o dată. Îți propun șase repere de care poți să ții seama în procesul tău de autoevaluare și care te pot inspira în alegerea obiectivului privind stilul de viață pe termen lung:

 

  • Grație sau suferință. Tu cum alegi să evoluezi?
  • 5 criterii utile în procesul de stabilire a obiectivului.
  • De la plumb la platină : 6 modele de stil de viață pe nivele de performanță conform clasificării făcută de Brian R. Clement – Director al Institutului de Sănătate Hippocrates din care poți să alegi ce ți se potrivește.
  • Două chestionare de evaluare a dietei și a felului în care te simți preluate din CARTEA NUTRIȚIEI OPTIME scrisă de  Patrick Holford fondatorul Institutului pentru Nutriție Optimă din Londra  și ALIMENTE CARE UCID CREIERULCerealele, zahărul și alți carbohidrați scrisă de  Dr. David Parlmutter.
  • O propunere de “stil de viață apetisant” care vine de la Jasmuheen – Ambasadoare a Păcii și specialistă în călătorii în planul interior profund.

 

GRAȚIE SAU SUFERINȚĂ.

Există ceva inefabil care ne cheamă spre perfecțiune, și acel ceva se găsește adânc în inima noastră. Ne împinge ușurel să facem pași înainte pe calea noastră și uneori sufletul ascultă. Acestea sunt momentele în care evolulăm prin grație. Începem să căutăm altceva, ne ascultăm inima și simțim că vrem și putem mult mai mult. Sunt momente bruște de conștientizare și un val de energie lăuntrică se revarsă pentru a ne da puterea să ieșim din rutină, să ne evaluăm existența, să ne stabilim noi țeluri, să luăm decizii și să acționăm în sensul celei mai înalte creșteri pe care o putem accesa în acest moment al existenței noastre.

Dar mai există o cale pe care nu există om să nu fi încercat-o în viața lui: prin suferință. De fapt, se apreciază că aproximativ 80% din populația planetei folosește această cale lentă și anevoioasă din diferite motive. Evoluăm prin suferință atunci când ignorăm în mod repetat semnalele inimii. Pe de o parte apar efectele reale ale stilului de viață – cel mai adesea boli. Pe de altă parte spiritul trebuie să găsească o cale pentru a ne trezi și a ne da un imbold să mergem mai departe; și atunci apar în viața noastră diverse întâmplări nefericite, dincolo de cele de origine karmică, ce au legătură cu misiunea vieții.

Nu-mi place să evoluez prin suferință. Cred că nici ție. O vreme am făcut-o, dar în cele mai delicate momente ale vieții mi-am ascultat inima și mi-a fost de mare folos. Îmi place să evoluez prin grație, iar dacă ceea ce scriu aici îți închipui că este ceva ce vreau să te învăț pe tine, nu….este ceva ce vreau în primul rând pentru mine, știind că în același timp îți poate fi de folos și ție. Ceea ce scriu mă conectează pe mine la propria mea esență, mă obligă să mă autoevaluez periodic și să-mi stabilesc noi țeluri pe calea mea. Așa că este ceva ce facem împreună. Nu intenționez să dau lecții de stil de viață nimănui, dar pot să împărtășesc cu bucurie ceea ce eu am învățat din proprie experiență.

 

CUM STABILEȘTI OBIECTIVUL.

Pare simplu, dar te asigur că stabilirea unui obiectiv pe care să ai șanse maxime să-l atingi cere să ții cont de cîteva criterii:

 

  • Să te reprezinte, indiferent dacă ești omnivor, vegetarian, vegan, raw-vegan sau visezi să ajungi să te hrănești cu energie pură. Fără glumă! Știai că de câțiva ani se organizează în România Festivalul Pranic, unde un număr de oameni se întâlnesc și împărtășesc experiențe și informații cu privire la acest nou mod de hrănire? În această lume orice variantă este corectă, posibilă și realizabilă.
  • Să fie atractiv și apetisant cum spune Jasmuheen în cartea sa Programul Stil de viață apetisant ; Dacă nu e prea mult, spre finalul articolului poate aruncăm o privire și spre ce ne propune ea prin acest program apertisant.
  • Să fie realist. Nu putem sări de la PLUMB direct la AUR sau la PLATINĂ. Stabilim un obiectiv pe termen lung, dar și obiective mai mici, pe termen scurt, a căror realizare să ne aducă bucurie și să ne motiveze să mergem mai departe. În definitiv pornim într-o călătorie a Eroului, personajul arhetipal care în drumul său către victorie trebuie să depășească obstacole, să învingă balauri, vrăjitoare, animale fioroase – nimic altceva decât propriile noastre frici, dar și lipsa de încredere și de susținere a celor din jur, blocați în propriile lor tipare de comportament. Trebuie să ținem cont de problemele actuale de sănătate. S-ar putea ca eliminarea bruscă a produselor de origine animală să nu fie cea mai bună idee, chiar dacă ne dorim acest lucru. Sau, pur și simplu, s-ar putea să ne placă să consumăm carne. Orice alegem, ne este cu adecărat folositor și vine din inima noastră, în mod autentic, este potrivit pentru noi dacă știm cum să echilibrăm totul.
  • Să stabilești termene corecte. Schimbarea stilului de viață și scăderea în greutate nu se face “până la nuntă”, “până la botez”, “ca să arăt bine în concediu” sau mai știu și eu pentru ce motiv! Îmbunătățirea stilului de viață va conduce automat la îmbunătățirea aspectului fizic și la creșterea stimei de sine. O schimbare cu adevărat vizibilă nu se poate realiza în mai puțin de trei luni, iar o scădere sănătoasă în greutate nu trebuie să fie mai mare de 500 g/săptămână, chiar dacă în primele săptămâni scăderile pot fi mai mari – funcție de numărul de kilograme peste greutatea ideală. Cu cât mai mare este surplusul ponderal, cu atât va fi mai mare pierderea de greutate în primele săptămâni. Cu cât surplusul ponderal este mai mic, cu atât scăderea în greutate va fi mai mică și mai lentă.
  • Să măsori și să monitorizezi rezultatele :

Când vorbim de stil de viață cel mai bun mod în care poți evalua rezultatele este felul în care te simți:

Ești fericit și mulțumit?

Ai mai multă energie, arăți mai bine, ești mai calm și mai iubitor?

Stima de sine a crescut?

Mintea ta este mai limpede iar trupul mai zvelt?

Te simți conectat mai profund cu esența ta?

Se activează dorința pentru a cunoaște mai mult sau pentru a explora și latura spirituală a vieții?

Apar idei noi și poftă să le implementezi în viața ta?

Dacă urmărești scăderea în greutate, te rog, nu sta zilnic cu ochii pe cântar! Corpul are ritmul lui. Stabilește o zi a săptămânii și apoi, la aceeași oră, dimineața, pe nemâncate și cu toaleta făcută, măsoară rezultatele. Și cu timpul vezi ce se schimbă în viața ta și în felul în care te simțiți! Ai răbdare!

 

Bine de luat în considerație:

 

Nu ne comparăm cu nimeni atunci când ne stabilim țelul!

 

Ne respectăm și ne onorăm unicitatea!

 

Culegem informații, ne documentăm și apoi stabilim o cale – calea noastră!

Multe dureri și dezechilibre vin din faptul că ne comparăm cu alții; că suntem cineva dar vrem să fim ca altcineva. Nu putem deveni star de cinema, fotomodel sau campioni olimpici dacă trupulrile noastre nu sunt făcute pentru așa ceva. În schimb putem să fim acel cineva care este perfect pentru trupul care i-a fost dăruit în acord cu ceea ce are de făcut în această viață. Așa că lupta cu propriul nostru corp nu are sens. Îl iubim așa cum ne-a fost dăruit și suntem recunoscători pentru faptul că ne poartă prin lume și că este perfect pentru ce avem noi de făcut aici. Suntem atenți la lecțiile pe care ne obligă să le învățăm! Îl hrănim, îl iubim și îi dăm voie să se bucure de aer, de soare, de vânt, de ploaie, de natură, de mișcare – atâta cât poate el să facă. Și ne amintim mereu că iubirea nu face comparații.

Nu obligăm pe nimeni să ne urmeze stilul de viață. Nu credem că suntem mai buni decât alții dacă ne-am trezit din adormire și am conștientizat brusc unele lucruri despre viața noastră. Îi înțelegem și îi iubim pe cei din jurul nostru așa cum sunt. Nu încercăm să schimbăm pe nimeni cu forța, căci vom avea parte de multă rezistență! Toate la timpul lor.

 

6 MODELE DE STIL DE VIAȚĂ

 

De la un stil de viață greoi la unul superior.

 Evaluează-ți stilul de viață fără judecăți și prejudecăți. Treci în revistă modele de stil de viață pe niveluri de performanță de mai jos, vezi unde ești acum, cum te simți și unde dorești să ajungi. Începi să-ți conturezi un țel realist, pe care este posibil să-l atingi. Nu uita că orice succes, oricât de mic ar fi te va motiva să-ți stabilești apoi un țel mai înalt. Construiește-ți propriul tău nivel PLATINĂ, pornind de la exemplele de mai jos și de la nevoile tale reale.

Pentru simplitate sunt enumerate numai 6 niveluri de stil de viață, dar există și niveluri intermediare pe care nu le vei găsi în listă, cum sunt de exemplu stilul de viață caracterizat de nutriția cu hrană vie ( de proveniență animală și vegetală) sau stilul flexitarian în care nutriția este bazată pe produse de origine vegetală dar nu exclude în anumite cazuri și alimentele de origine animală. De asemenea veți observa că regăsiți în viața voastră un conglomerat de elemente specifice diferitelor nivele de stil de viață. De aceea este bine să vă conturați propriul stil de viață la care doriți să ajungeți, ca prim obiectiv.

 

NIVELUL 1 – PLUMB

Este nivelul la care funcționează majoritatea oamenilor. Cei care se află pe acest nivel, de regulă bifează o mare parte din caracteristicile de mai jos:

 

  • Consumă produse de origine animală și mai ales într-un mod care pe termen lung le poate amenința sănătatea și existența.
  • Consumă marea majoritate a alimentelor sub formă gătită.
  • Nu sunt preocupați de consumul alimentelor organice, considerând că oricum este inutil.
  • Nu fac mișcare deloc.
  • Nu au activate preocupările pentru latura spirituală a vieții.
  • Lipsește interesul față de altă lume și de alte realități decât cele din jurul lor.
  • Se victimizează și se simt încorsetați de limitările lumii exterioare, ale societății, sau de limitările autoimpuse.
  • Unii dintre ei fac mișcare, par a fi sănătoși dar consumă alimente nepotrivite.
  • Alții au o alimentație omnivor – echilibrată dar nu fac mișcare, nu interacționează cu natura și nici cu oamenii din jurul lor.
  • Unii sunt centrați pe spiritualitate dar se izolează, nu au o alimentație corespunzătoare și nu fac mișcare…
  • Marea majoritate nu sunt preocupați de dezvoltarea personală.
  • Nu se implică în acțiuni de voluntariat sau în alt fel de acțiuni în folosul semenilor..
  • Răcesc frecvent, sunt asaltați de diferite boli, sau vor fi în viitor. În general au o stare precară de sănătate care se conturează sau se agravează pe măsură ce înaintează în vârstă.

 

NIVELUL 2 – CUPRU

 

  • Sunt vegetarieni ( vegetale+lactate+ouă).
  • Consumă marea majoritate a alimentelor sub formă gătită, interesul pentru hrana vie fiind minim.
  • De regulă nu sunt înteresați de îmbunătățirea alimentației fiind convinși că deja sunt la un nivel înalt.
  • Nu sunt preocupați de consumul alimentelor organice.
  • De obicei le lipsește interesul față de alte realități în afara celor pe care le cunosc.
  • Sunt parțial preocupați de dezvoltarea personală fiind uneori înfluențați de familie, prieteni, mass-media, rețelele de socializare, etc.
  • Rareori fac mișcare regulat.
  • Rar se implică în servicii în favorea semenilor.
  • Au o stare de sănătate precară, sau au șanse s-o dobândească în viitor.

 

NIVELUL 3 – BRONZ

 

  • Au fost motivați să adopte acest stil de viață în principal pentru că au probleme de sănătate.
  • Au devenitl vegani, cu aproximativ 60% alimente gătite și 40% crude.
  • Fac exerciții de forță ( sală) cam de 2 ori/săptămână dar nu fac exerciții aerobice/de rezistență ( alergare, ciclism….)
  • Au introdus în alimentație și unele produse organice.
  • Sunt deschiși față de dezvoltarea personală și vor să experimenteze și alte realități în afara celor pe care le cunosc.
  • Au capacitatea să-și mențină o stare medie de sănătate.

 

NIVELUL 4 – ARGINT

 

  • Sunt preocupați de starea lor de sănătate. Pun accent pe prevenție. Au probleme minore de sănătate sau nu se confruntă cu boli iminente și au timpul necesar să se îndrepte către un stil de viață mai rafinat.
  • Sunt vegani și consumă cam 60% alimente crude și 40% gătite.
  • Consumă alimente organice.
  • Sunt dornici să-și lărgească orizonturile și dedică timp dezvoltării personale o dată sau de două ori pe săptămână.
  • Fac exerciții de forță de 3 ori/săptămână și uneori exerciții aerobice ( de rezistență).
  • Când au ocazia, se implică în activități de voluntariat sau spre folosul semenilor.
  • De regulă este nivelul persoanelor din managementul mijlociu, al persoanelor aflate la mijlocul vieții și al provocărilor personale, profesionale sau familiale.

 

NIVELUL 5 – AUR

 

  • Sunt preocupați de starea de sănătate și nu au probleme de sănătate evidente.
  • Sunt vegani, cu 80% alimente crude organice și 20% gătite.
  • Sunt persoane cu responsabilități mari, aflate la începutul drumurilor aspiraționale sau persoane care desfășoară activități de performanță ca sportivi amatori, etc.
  • Fac exerciții de forță 5 zile/săptămână și aerobice de 3 ori/săptămână.
  • Dedică timp dezvoltării personale prin diferite mijloace de 3-4 ori/săptămână.
  • Contribuția comunitară sau voluntariatul sunt parte a vieții.
  • Interacționează frecvent cu natura și sunt preocupați de protejarea acesteia.

 

NIVELUL 6 – PLATINA

 

  • Persoanele de la acest nivel sunt interesate să-și mențină viața în limitele unei maxime performanțe, dorind să trăiască la cel mai înalt nivel de conștientizare și funcționare.
  • Consumă de regulă alimente vegane organice în stare crudă.
  • Fac exerciții de forță 5 zile/săptămână și aerobice cam de 3 ori/săptămână.
  • Sunt preocupate consecvent de dezvoltarea personală și spirituală.
  • Contribuția comunitară este parte din viața lor.
  • Este nivelul persoanelor cu mari responsabilități care au nevoie de combustibil premium pentru a-și împlini misiunea.
  • Putem introduce în această categorie și persoanele care au alimentație hibrid: vegetale + PRANA ( energie cosmică pură).

Poate dura mulți ani pentru a trece de la nivelul PLUMB la PLATINĂ. Transformarea cere timp, determinare și răbdare. Uneori urcăm doar pentru ca ulterior să revenim la obieceiuri vechi. Este inutil și nefolositor să ne judecăm. Provocarea este să o luăm de la capăt. Cu cât începem mai devreme, cu atât mai bine. Acesta este un motiv important să ne creștem copiii altfel decât am fost crescuți și educați noi. Legile nutriției clasice nu favorizează performanța. Ele se adresează, de regulă, nivelului PLUMB și uneori CUPRU. Performanța este alegerea și propria noastră responsabilitate.

 

CHESTIONARE PRIVIND DIETA

De dragul testelor, dar și pentru a-ți face o părere mai exactă și obiectivă despre stilul actual de viață și de unde pornește transformarea ta, poți parcurge lista de verificare de mai jos. Punctajul este puțin important. Important este să conștientizezi care sunt aspectele pozitive privind alimentația și care sunt aspectele pe care le poți îmbunătăți urgent.

CHESTIONARUL 1

ACESTA ESTE UN CHESTIONAR GENERAL care privește dieta oricărei persoane, indiferent dacă suferă sau nu de o boală anume.

Acordă 1 punct fiecărui răspuns negativ.

 

  • Adăugați zilnic zahăr în mâncarea sau băutura dumneavoastră?
  • Alimentele pe care le consumați zilnic conțin zahăr adăugat? Citiți etichetele!
  • Folosiți suplimentar sarea în mâncare?
  • Beți mai mult de o ceașcă de cafea pe zi?
  • Beți mai mult de 3 cești de ceai pe zi?
  • Fumați mai mult de cinci țigări pe zi?
  • Consumați ocazional stimulente puternice? ( Băuturi energizante, droguri ușoare…)
  • Beți mai mult de 28 g alcool (un pahar cu vin sau 600 ml bere sau o măsură de băuturi spirtoase) pe zi ?
  • Mâncați carne friptă mai mult de două ori pe săptămână?
  • Consumați hrană de tip fast-food mai mult de două ori pe săptămână?
  • Consumați carne roșie mai mult de două ori pe săptămână?
  • Consumați alimente care conțin aditivi și conservanți alimentari?
  • Consumați dulciuri sau ciocolată mai mult de două ori pe săptămână?
  • Dieta dumneavoastră conține mai puțin de 1/3 fructe și legume proaspete?
  • Beți mai puțin de 300 ml apă plată pe zi?
  • Consumați în mod obișnuit orez alb, făină albă, pâine albă în loc de cereale integrale?
  • Beți mai mult de 1,5 l lapte / săptămână și consumați uzual brânzeturi ?
  • Consumați mai mult de 3 felii de pâine, în medie, zilnic?
  • Sunteți dependent de vreun aliment ( dulciuri, ciocolată, cafea, carne…)?
  • Consumați pește gras de mai puțin de 2 ori/săptămână și/sau nuci/semințe în fiecare zi?

 

  • Sunteți obosit tot timpul?
  • Aveți cu cel puțin peste 3,5 kg peste greutatea ideală și se pare că nu vă opriți aici?
  • Sunteți predispusă la sindrom premenstrual?
  • Suferiți de memorie slabă și vă este greu să vă concentrați?
  • Aveți pielea uscată, având nevoie zilnic de creme hidratante?
  • Aveți tulburări de somn?
  • Vă simțiți deseori deprimat, nervos, stresat sau într-o stare de spirit negativă?
  • Sunteți predispus la indigestie sau balonare după masă?
  • Suferiți frecvent de constipație?
  • Aveți cearcăne sau pungi sub ochi?

Adună punctele și dă-ți singur un calificativ. Dacă nu ți se pare prea exigentă poți folosi evaluarea propusă de mine.

 

  • FOARTE BINE: 25-30 puncte.
  • BINE : 20 -25 puncte
  • SATISFĂCĂTOR : 10-20 puncte
  • NESATISFĂCĂTOR : 0-10 puncte

25-30: Vă preocupă alimentația și sănătatea. Adăugați dietei vitaminele și mineralele potrivite și treceți la un nivel superior de stil de viață.

20-25: Sunteți pe drumul cel bun. Pentru a trece la un nivel superior, încercați să renunțați timp de una până la 3 luni la alimentele sau băuturile care știți că sunt dăunătoare și vedeți cum vă simțiți. După o lună, dorințele încep să se diminueze și să apoi să dispară.

10-20: S-ar putea să aveți nevoie de schimbări în dietă. Nu uitați că zahărul, sarea, cafeaua, ciocolata, alcoolul sau carnea provoacă dependență. Începeți să eliminați din ele sau să le aduceți în zona de control.

20-30: Aveți mari șanse să vă îmbolnăviți. Ar trebui să faceți urgent schimbări în alimentație. Puteți lua în considerare două întrebări la care ați răspuns afirmativ și faceți schimbări astfel încât după o lună să puteți răspunde negativ ( ex. zahărul și cafeaua). În primele două săptămâni corpul vostru s-ar putea să protesteze dar după aceea se va obișnui cu noul stil alimentar. Continuați apoi cu alte alimente, până ajungeți în zona de echilibru – scor peste 25.

 

CHESTIONARUL 2

ACESTA ESTE UN CHESTIONAR MAI STRICT dedicat în special persoanelor care suferă de diverse afecțiuni ale creierului sau de boli autoimune, sau care doresc să prevină aceste boli în viitor.

Acordă 1 punct fiecărui răspuns negativ.

  • Mâncați pâine ( de orice fel)
  • Mâncați lipii, pizza, paste ( de orice fel)
  • Mâncați cereale ( de orice fel)
  • Beți sucuri de fructe ( de orice fel)
  • Beți băuturi răcoritoare ( cu sau fără zahăr)
  • Mâncați mai mult de o porție de fructe pe zi
  • Preferați mierea, siropurile( de agave, de arțar, de cocos…) în loc de zahăr
  • Beți lapte
  • Aveți dificultăți de respirație în cursul plimbărilor zilnice
  • Colesterolul se situează sub 150
  • Dieta este săracă în grăsimi
  • Evitați alimentele cu conținut ridicat de colesterol
  • Luați statine
  • Aveți diabet
  • Sunteți supraponderali
  • Nu faceți mișcare în mod regulat
  • Există cazuri de afecțiuni neurologice în familie
  • Nu luați suplimente de vitamina D
  • Nu beți vin
  • Beți bere

 

Interpretarea autorului:

  • scorul perfect: 0 răspunsuri ” adevărat”
  • 1-10 răspunsuri ” adevărat”: Creierul tău și întregul sistem nervos se confruntă cu un risc de îmbolnăvire cu atât mai mare cu cât scorul se apropie de 10.
  • 11-20 răspunsuri “adevărat” : Te situezi în zona de risc de afecțiuni neurologice grave, care pot fi prevenite dar nu pot fi vindecate odată ce au fost diagnosticate.

 

 

STIL DE VIAȚĂ APETISANT

Propus de Jasmuheen

Jasmuheen este o persoană care și-a identificat ca misiune în această viață să demonstreze oamenilor că într-un ritm normal al vieții, fără să ne retragem sau să fim cumva speciali, putem să accesăm energia cosmică pură pentru a ne hrăni. Procentul de hrană pranică variază de la om la om în funcție de disponibilitatea, credința, intenția, atenția și implicarea fiecăruia. Programul Stil de viață apetisant  se adresează oricui dorește să-și schimbe stilul de viață și să se reconecteze mai adânc cu esența lui, sau cu natura lui spirituală. Ce ne propune este ceva simplu și de bun simț. Nimic spectaculos sau ieșit din comun.

Ea pune totul într-un cântec, căci corpului, ca și unui copil, trebuie să-i cânți ca să te asculte. Va fi fericit să asculte cântecul și va urma cu bucurie stăpânul:

 

Meditație, rugăciune, muzică și multe altele vor aduce fluxuri de energie blândă la ușa noastră.

Curenți fini, subtili, care să ne atingă creierul, să ne dezvăluie acel tărâm eliberat de durere.

Adaugă o dietă ușoară, exerciții fizice, serviciu în slujba altora

și

privește corpul ca pe un templu,

menține puncte de vedere holistice,

cunoaște că timpul petrecut în tăcere, în natură , este atât de pur, încât poți simți Unimea, divinitatea dinăuntrul tău.

Aceste modalități ne pot uni,

pot aduce armonie,

iar fericirea ni se revelează în ritmul adevărului.

 

Succes!