Ca personaj arhetipal, ALCHIMISTUL se poate manifesta ca:

VRĂJITOR, MAGICIAN, OM DE ȘTIINȚĂ, OM CU PUTERI PARANORMALE, INVENTATOR, CHIMIST, FARMACIST…

și poate fi caracterizat de un singur cuvânt

TRANSFORMARE

“Am început să-mi desăvârșesc arta imaginându-mi că nu există niciun profesor în toată lumea capabil să mă învețe, și că a trebuit să capăt eu însumi cunoștiințele în acest scop. Singura carte pe care am studiat-o a fost cartea Naturii scrisă de mâna lui Dumnezeu.”
” Totul este otravă: nu există nimic neotrăvitor. Numai doza face ca otrava să nu aibă efect”.

( Paracelsus)

MITURI

Alchimistul este o persoană ciudată, de regulă solitară, care stă ascunsă în laboratoarele sale pentru a găsi piatra filozofală. Aceasta este o substanță legendară cu ajutorul căreia metalele inferioare pot fi transformate în aur sau un elixir care are puterea de a vindeca toate bolile și de a dărui tinerețe veșnică. Munca asiduă și rezultatele ei se transmit din tată în fiu sau de la maestru la discipol, în speranța că la un moment dat experimentul va reuși.

PARACELSUS – alchimist, medic, fizician, astrolog, filozof, teolog și profesor

Deși nu a avut nici el succes cu piatra filozofală, în laboratoarele celebrului Paracelsus au prins viață câteva inovații. Luminile și umbrele sale și-au pus amprenta asupra lumii. Personalitate orgolioasă, Paracelsus nu suporta să se alinieze la ceea ce alții credeau sau făceau. Așa că spre deosebire de predecesorii săi care aveau alte idei referitoare la cauzele declanșării bolilor( Galen, Hippocrate, Aviccena),  Paracelsus a venit cu o abordare complet materialistă asupra tratării bolilor. El a redus procesele biologice implicate în apariția și evoluția bolii la fenomene chimice  și a enunțat  principiul conform căruia fiecărei boli îi corespunde un medicament specific. Astfel că, în calitate de medic, a introdus medicamentele în medicina clinică  încă de la începutul secolului al XVI -lea.

În plus, Paracelsus  a folosit pentru prima oară aparatul de distilare prin antrenare cu vapori de apă inventat de el și a preparat hidrogenul din oțet și pilitură de fier.

De la Paracelsus la Alchimistul modern

MISIUNEA VIEȚII

Pentru alchimist, tot ceea ce contează este să transforme, să schimbe, să treacă la un alt nivel, să depășească limitele comune ale gândirii sau vieții omului obișnuit. Indiferent dacă este chimist, inventator, “vrăjitor”, magician sau căutător spiritual, TRANSFORMAREA este elementul comun pentru  persoanele care rezonează cu acest personaj arhetipal.

PROVOCAREA

  • Curajul,  perseverența, echilibrul.
  • Curajul de a trece dincolo de uzanțe, de a părăsi calea bătătorită și de a-și folosi ” altfel” inteligența creatoare.
  • Perseverența de a duce mai departe transformarea pe care a inițiat-o.
  • Echilibrarea tuturor aspectelor vieții.

LECȚIA

  • Să nu se lase copleșit și înghițit de gândirea comună, de limitele moștenite prin educație sau de limitările cuceririlor științifice. Alchimistul știe că în adâncul lui  există o cunoaștere care oferă accesul la capacități nebănuite de manifestare și evoluție în plan material, emoțional, mental sau spiritual.
  • Să evalueze ceea ce contează cu adevărat în viață dincolo de a deveni ‘nemuritor’ sau bogat.

CUM RECUNOȘTI UN ALCHIMIST

  • Are o plăcere deosebită să prepare, să combine și să amestece, de la substanțe chimice până la ingrediente uzuale sau mai rare destinate unor preparate culinare rafinate.
  • Îi place să descopere rețete noi în orice domeniu al vieții.
  • Este preocupat de științele oculte.
  • Îi plac filmele sau cărțile care oferă informații despre cum se poate  transforma materia.
  • Adoră chimia, fizica, biologia și substanțele chimice; Îi place să facă experimente.
  • Este preocupat de dezvoltarea personală și spirituală.
  • Se izolează în propriul ‘laborator’ unde lucrează la proiectele sale ‘secrete’ sperând că într-o zi va câștiga lozul cel mare.
  • Își dedică viața cu plăcere ca profesionist sau amator unei munci care-i dă ocazia să-și utilizeze la maxim inteligența creatoare.

FACE PARTE ALCHIMISTUL DIN VIAȚA TA?

Când analizezi legătura cu acest arhetip e bine să ai în vedere direcțiile de bază:

  • Transformarea materiei în ceva mai valoros, mai util, mai prețios, cum este cazul OMULUI DE ȘTIINȚĂ, INVENTATORULUI, CHIMISTULUI SAU SPECIALISTULUI ÎN TEHNOLOGIA MATERIALELOR.
  • Transformarea în plan emotional, mental sau spiritual. Dezvoltarea personală este din ce în ce mai mult accesată de cei care au ALCHIMISTUL parte din suita lor de 12 personaje arhetipale. Te poți identifica cu acest arhetip  și dacă ești interesat de calea spirituală a școlilor de mistere, sau de studiul legilor Universului.
  • Activarea și dezvoltarea unor capacități ‘speciale’ pe care marea majoritate a oamenilor nu cred că le au. Din această categorie fac parte VRĂJITORUL sau MAGICIANUL. În zilele noastre Vrăjitorul s-a transformat în OMUL CU PUTERI PARANORMALE.  MAGICIANUL însă, se manifestă din ce în ce mai mult în viața oamenilor, fiind asociat cu distracția, cu giumbușlucurile și cu amuzamentul. Este prezent în toate spectacolele de circ dar își dezvăluie talentele și în fața unui public mai restrâns sau în cadrul unor evenimente private.

LUMINI:

În formele lor cele mai înalte, inventatorii, oamenii de știință, tehnologii, farmaciștii, etc. pot aduce progres tehnologic și evoluție în cadrul vieții materiale de pe această planetă.

Pe de altă parte alchimiștii sufletelor pot influența într-un mod mai subtil dar radical destinul umanității, antrenîndu-se pe ei sau pe alții în programe de dezvoltare personală și de evoluție spirituală. Un om, până acum ceva vreme simplu și aparent ignorant,  poate să se transforme într-un maestru al compasiunii sau iubirii.

Lumina acestor arhetipuri strălucește din plin atunci când inovația sau transformarea inițiată este motivată de intenții pozitive și are efecte benefice asupra persoanei respective, asupra relațiilor sale sau asupra societății în ansamblul ei.

ALCHIMISTUL posedă niște virtuți anume pentru a-și împlini misiunea. El trebuie să fie creativ, răbdător, modest și muncitor. Mintea lui trebuie să fie în permanentă consonanță cu opera sa. Cu alte cuvinte trebuie să-și centreze intenția și atenția în mod permanent asupra misiunii transformatoare pe care și-a ales-o.

UMBRE:

Partea întunecată a Alchimistului se manifestă atunci când inovația, descoperirea și transformarea  sunt folosite în scopuri egoiste și criminale; atunci când sunt utilizate pentru subjugarea semenilor și menținerea acestora  intr-o stare de frică și ignoranță, în scopul manipulării.

Umbra se manifestă și atunci când în comportamentul alchimiștilor apar aerele de superioritate manifestate în raport cu ceilalți, alimentate de un nivel superior de cunoaștere și un intelect elevat.

Alte aspecte ale Alchimiștilor dezechilibrați sunt egocentrismul, ignorarea celorlalte aspecte ale vieții, goana după “aur”, problemele în relații.

" Fiul meu, acum am înțeles ce anume contează cel mai mult. Iubirea."

ALCHIMIA (ingineria) GENETICĂ versus DEZVOLTAREA PERSONALĂ.

Manipularea informației genetice aplicată corpului fizic omenesc duce mai departe visele de vindecare și nemurire ale vechilor alchimiști. Magia geneticii a înlocuit piatra filozofală. Sunt încă mulți care cred că tehnologia exterioară singură poate să rezolve problemele de sănătate ale omenirii. Aceasta constituie una dintre cele mai dense umbre ale oamenilor de știință. Tehnologia exterioară necorelată cu tehnologia conștiinței poate aduce multe deservicii lumii în care trăim. Nu poate exista progres fără să existe evoluție spirituală.

Marii înțelepți ai lumii au afirmat mereu că problemele fizice sau dezechilibrele psihice moștenite pot fi vindecate, dar acest lucru se poate realiza prin efort individual care duce la schimbări în conștiință. Cheia o constituie ENERGIA VITALĂ  înmagazinată în corpul energetic. Dacă această energie este suficient de mare iar corpul emoțional menține o coerență a acceptării, iertării, iubirii necondiționate și bucuriei, efectele se pot manifesta în corpul fizic și în structura ADN-ului, iar asta poate produce modificări genetice.

Atenția îndreptată doar către  corpul fizic produce grave dezechilibre Alchimistului. Transformarea cere abordarea echilibrată a tuturor aspectelor vieții: corpul fizic, munca, relațiile și legătura cu natura;  AUTOEVALUAREA periodică este absolut necesară pentru cei care au  pornit pe calea transformării.

ÎNTREBĂRI DE PUS

Întuneric sau lumină, libertate sau sclavie; Observă cum îți folosești talentele, inteligența și cunoașterea.

  • Cum pot descoperirile tale să contribuie la progresul oamenilor, la eliberarea lor, la creșterea stimei de sine și la transformarea societății?
  • Cum se transformă viața din jurul tău în urma “intervenției” Alchimistului din tine sau a celorlalte personaje arhetipale asociate?
  • Care este efectul pe termen lung asupra propriei tale vieți?
  • Cum te  ajută Alchimistul să evoluezi către niveluri superioare de  conștiință?
  • În ce mod poate să scoată la lumină din tine curajul, acceptarea, compasiunea, iubirea necondiționată, și bucuria?
  • Ești conștient când, sub influența umbrelor, te lași copleșit de frica de a nu reuși ce ți-ai propus? Sau când  ai tendința să fii peste măsură de  mândru de talentele și aerul de magie pe care-l radiezi în jur?  Simți din când în când impulsul să manipulezi sau să-ți manifești  superioritatea în fața celorlalți ?

 Este nevoie de smerenie pentru a ne purta cu grație talentele de ALCHIMIST prin labirintul acestei lumi.