Este nevoie de aproximativ 2000 de zboruri pentru ca cele 30 de grame de polen pe care eu le pun frecvent în acest elixir să fie transportate de albine la stup!

Așa că mă înclin și mulțumesc naturii pentru darul ei!

Alcalinizantă, energizantă, antioxidantă!

De băut dimineața, încet, înghițitură cu înghițitură…

Elementul central al băuturii este polenul crud.

Sucul de citrice constituie fondul băuturii alături de apă, iar pulberea verde completează efectul polenului prin remarcabila capacitate de alcalinizare.

Informații nutriționale estimate pentru cazul în care folosim suc de portocale:

198
kcal
10,3g
proteine
3 g
grăsimi
34,6 g
glucide
11 g
fibre
Încărcătură glicemică9GLRezultantă indice glicemic 25
Potențial
antioxidant în unități ORAC
9065   

Ingrediente:

  • opțional, sucul și pulpa de la o portocală medie sau, și mai bine ,un grape- fruit galben mic (100 ml)
  • sucul și pulpa de la o lămâie mare ( aprox. 75 ml)
  • 2 linguri polen crud ( 30g) ( ( testează la început cu un vârf de linguriță de polen și crește treptat cantitatea până la limita la care te simți bine. Citește mai jos de ce!)
  • 6 tablete chlorella/spirulină sau o linguriță pulbere verde
  • apă până la 500 ml

Polen crud

24.700 unități ORAC/100 g

7.410 ORAC/30g

( ORAC=unitatea de măsură a puterii anti -oxidante a vegetalelor)

 

În lipsa unor factori pro-oxidanți semnificativi, un om trebuie să consume o cantitate de vegetale care să-i asigure min.5000 ORAC/zi, iar în caz de boală Dr. Călin Mărginean recomandă mai mult de 30 000 ORAC/zi. (http://drcalinmarginean.blogspot.com/2011/05/scala-orac-comentata.html)

Compoziția chimică brută a polenului de albine:

(http://www.usamvcluj.ro/files/teze/2014/margaoan.pdf)

CompozițieValori limită
g/100g
Valori medii
g/100g
Apă7-2411
Carbohidrați15-5427
Proteine7-3523,7
Lipide1-184,8
Cenușă0,9-7,63,1

Ce este polenul crud?

(https://www.apiland.ro/polenuri-crude/polen-crud-poliflor.html )

Polenul crud, unul dintre cele mai pure și complete alimente, este un adevărat miracol al naturii, ce își demonstrează pe deplin numeroasele virtuți terapeutice.

În polenul crud se regăsesc toți micronutrienţii atât de importanți pentru sănătatea noastră care lipsesc din alimentele moderne rafinate şi supraprocesate. De aceea, polenul crud este un veritabil aliment echilibrant, dinamizator şi revitalizant al organismului uman.

Polenul crud reprezintă una dintre cele mai importante surse de proteine vegetale, iar mare parte dintre ele sunt sub formă de aminoacizi, care se absorb direct, fără efor­turi din partea organismului. Tocmai de aceea, polenul crud reprezintă o sursă excelentă de proteine vegetale, mai ales pentru vegetarieni sau pentru cei ce țin post.

Beneficiile polenului crud poliflor

  • Ajută la creșterea nivelului de energie
  • Diminuează stările de oboseală cronică
  • Întărește sistemul imunitar
  • Contribuie la regenerarea florei intestinale
  • Previne osteoporoza

Polenul crud poliflor contribuie la regenerarea florei intestinale, având un rol demn de luat în considerare în tratamentul bolii Crohn sau al colitelor ulceroase. Datorită conținutului bogat în vitamine B, proteine și minerale, polenul crud poliflor suplinește carențele alimentare și previne osteoporoza.

Polenul crud poliflor aduce un surplus de energie în organism, este un excelent antianemic, vitaminizant, fiind indicat îndeosebi persoanelor ce trăiesc în mediul urban care, datorită ritmului de viață agitat, sunt supuse la diverse forme de stres, sau persoanelor aflate în convalescență. De asemenea, diminuează oboseala cronică, redă optimismul și vitalitatea.

În medie, polenul poliflor conţine: proteine 23,7%, lipide 4,8%, glucide 27,8%, apă 7-11%, fibre solubile şi insolubile 13-14%. Este de reținut faptul că proteinele se găsesc în polen în proporţie mai mare decât în carne, iar bogăţia de aminoacizi a polenului o întrece de trei ori pe cea a oului, a brânzei şi a cărnii. În polen se găsesc circa 100 de enzime, co-enzime şi pro-enzime.

Unele dintre cele mai apreciate antioxidante sunt vitaminele A şi E, care se găsesc în mari cantităţi în polenul crud. Dar o şi mai intensă acţiune antioxidantă o conferă polenului flavonoidele din com­poziţia sa. Din acest punct de vedere, 30g de polen echivalează cu consumul a peste un kilogram de broccoli.

Cum se administrează:

Modul de administrare și multe alte informații prețioase despre produsele stupului și beneficiile acestora sunt disponibile în cărțile scrise de:

  • Prof. Marian Niță, Farm. Laurențiu Dinu, Farm. Adriana Mitea : Apiterapia- AIUS PrintEd, Craiova, 2010
  • Gheorghe Grigore : Fitoterapia și Apiterapia– Editura Ștefan, București, 2008

Se administrează pe stomacul gol, simplu, bine mestecat, sau de preferat diluat și activat în apă sau alte băuturi vegetale reci. După o lună de administrare se recomandă 3 săptămâni de pauză. Nu există restricții la durata de timp pe parcursul căreia se poate consuma polen. El este un superaliment bine de inclus în alimentația curentă a fiecăruia dintre noi pe toată perioada anului.

  • copii sub 3 ani – nu se administrează
  • persoane cu probleme hepatice și copii între 3 și 8 ani 5g ( o linguriță/zi)
  • copii între 8-12 ani 10g( 2 lingurițe/zi)
  • 12-15 ani 12-15 g ( o lingură cu vîrf) /zi
  • adolescenți și adulți 25-30g ( 2 linguri)/zi

Precauții în administrare

Deși alergiile obișnuite la polenul transportat pe calea aerului de către vânt și inhalat pe nas nu se manifestă atunci când este colectat de albine și administrat pe gură, este util să se testeze alergia la polen dacă nu a mai fost consumat anterior.

Se începe cu un vârf de linguriță în primele zile și se crește treptat până la dozele normale.

În cazul unor reacții adverse minore ( arsuri gastrice ușoare, curgerea nasului sau mici mâncărimi ale tegumentelor) se continuă administrarea în doze mici și diluat.

În cazul reacțiilor alergice puternice, se întrerupe consumul.

Tulburările gastrice pot să apară din cauza exinei – o membrană externă țepoasă și foarte rezistentă care protejează grăuntele de polen. De aceea este important ca polenul crud să fie bine dizolvat, omogenizat și activat în lichide înainte de a fi consumat.

Sucul de lămâie: 1225 ORAC/100 ml

Sucul de portocale:726 ORAC/100ml

Sucul de grapefruit:1238 ORAC/100ml

 

Algele și pulberile verzi( spirulina, chlorella, orzul verde, grâul verde…)

Sunt alcalinizante, antivirale și leagă metalele grele din organism. În plus, în dozele recomandate, algele aduc un aport suplimentar de iod benefic pentru buna funcționare a glandei tiroide. În contextul unei alimentații echilibrate, un aport de 3 g de pulbere de spirulină sau chlorella/ zi este suficient.