Inteligența – cel mai puternic instrument al nostru.
În primele trei zile ale retreat-ului de meditație martie-mai 2014, Sri Vasudeva a vorbit despre nevoia de desăvârșire, despre puterea imensă care lucrează în și prin noi și despre necesitatea de a ne asuma responsabilitatea pentru această putere. A vorbit apoi despre dorința fiecăruia de a evolua spiritual și despre nevoia de a ne ancora puternic în acest “domeniu secular”. Am aflat că trebuie să impregnăm puternic această dorință în adâncul ființei noastre, să ne asociem cu oameni pozitivi, și să protejăm prin vigilență și disciplină lumina care crește înlăuntrul nostru. A trecut apoi la jocurile sufletului în câmpul conștiinței, și a vorbit despre acel Eu diferit de eu/ego, și pe care trebuie să învățăm să-l descoperim.
Ziua a patra a fost dedicată celui mai puternic instrument cu care am fost binecuvântați ca specie umană: inteligența. Ea ne poate ajuta să eliberăm Eul/Sinele – acel căutător care se află în întuneric sau în amăgire:
Desigur, știți că v-am spus, acesta este un sport, este un joc. Acel Sine Infinit din interiorul meu s-a limitat pe El însuși de dragul unui joc. Astfel că, deși “Eu-l” este în robie, la originea sa, în chiar Sursa sa există libertate. Deci, “Eu-l” caută ceva ce deja are; acesta este jocul. (…) În însuși miezul său are deja libertatea, are totul. Tot ce tebuie să facă este să se trezească la ea, este s-o recunoască. Deci, călătoria este cu adevărat o călătorie în conștiință, de trezire, de eliberare a conștiinței, care este deja acolo.
Nașterea umană este atât de imortantă, pentru că noi, ca specie umană, avem un caracter superior. (…) Creierul mare permite sufletului să manifeste inteligența sa în cunoștință de cauză. Aceasta este frumusețea experienței umane; sufletul poate fi conștient de faptul că manifestă puterea inteligenței. Ce este această putere? Înțelepții ne-au dat acest indiciu. Desigur, avem nevoie de un intelect purificat care să ne ajute…
Înțelepții spun că în spațiul conștiinței aveți instrumente puternice. (…) Ahamkara despre care am vorbit, acel Eu care este acolo, este unul dintre acestea. Dar cel mai puternic este Buddhi, inteligența, facultatea rațiunii, intelectul. Celălalt este Chitta, acea conștiință care stochează totul și redă informația stocată. Și Manas, care este abilitatea de a gândi, de a utiliza intelectul prin gândire. Deci Manas, Buddhi, Chitta, Ahamkara; acestea sunt Antahkarana, instrumentele interioare.
Care este importanța intelectului? El reprezintă unealta rațiunii, este ceea ce folosim pentru a investiga, este ceea ce folosim pentru a ne pune întrebări. (…) În momentul în care vă puneți întrebarea ” Cine sunt eu?”, știți cât de puternică este asta? Conștientizați cu adevărat însemnătatea acestei întrebări ” Cine sunt eu?” Și apoi, dacă într-adevăr încep să mă întreb “Cine sunt eu?” și caut un răspuns cu perseverență, cu pasiune implacabilă, sau dorință, Universul își va deschide porțile sale pentru o astfel de ființă. ” Caută și vei găsi. Bate și ți se va deschide” sunt cuvinte ale Bibliei creștine.
Intelectul este cel mai important instrument. Este ceea ce a adus omul, omenirea, acolo unde ne aflăm acum, până într-acolo încât putem distruge planeta, viața de pe planetă; atât de puternic este intelectul. Putem concepe scheme sau planuri, putem distruge orice; acesta este modul în care am folosit și folosim intelectul. Acum puteți vedea foarte clar că intelectul pe care-l avem poate fi folosit pentru distrugere sau pentru clădire, construcție. Astfel, un intelect care este în robie, care e indus în eroare, care este în întuneric poate fi un instrument foarte distructiv. Dar un intelect care funcționează în Lumină, la modul constructiv, la modul de reconstrucție; ce intelect puternic poate fi.(…)De fiecare dată când știți că ceva este corect și ar trebui să acționați în consecință, chiar ar trebui s-o faceți. De câte ori nu o faceți exact invers, pur și simplu datorită viciului, pasiunii, lăcomiei, geloziei. (…) Noi creăm război ca să avem pace și apoi nu dăm nicio atenție pagubelor și victimelor războiului. Nici o problemă; așa este în război. Dar fiecare formă de viață de pe planetă este sacră. Nu noi am creat-o. Natura a creat-o. Este sacră. Ea poartă divinul în ea.
Deci să ne uităm la propria noastră viață. Uitați-vă în propriile voastre vieți, dacă îndrăzniți! Vedeți cum încălcăm granițele știind în adâncul sufletului nostru, că acest lucru nu ar trebui să fie făcut. Ăsta este intelectul amăgit. Toate acele suflete nobile de pe planeta noastră se gândesc să reconstruiască planeta, lucrând armonios cu natura; natura este un mare profesor, ea ne învață despre culori, despre muzică, despre forme, despre sănătate, despre ritmuri, despre armonie. Natura conține totul pentru a ne învăța;
Avem nevoie de ajutorul celor cu intelect purificat, cei care au intelectul centrat în Lumină, în bunătate, în Ființă imparțială, în iubirea necondiționată. Acele ființe care sunt centrate acolo există, aceia sunt cei care trebuie să fie urmați. Ei ar trebui să fie conducători în societatea noastră. (…) Prin urmare, acest instrument este cel mai important în călătorie. Acesta este instrumentul Maestrului. Acesta este instrumentul Gurului. Acesta este instrumentul de eliberare.
Este extrem de important să ne punem întrebarea: “Folosesc intelectul care mi-a fost dăruit ca specie umană în cel mai avantajos mod?“Acela este instrumentul în călătorie. Acela este instrumentul pe care-l respect. (…) Acest intelect este cel care ne ajută într-adevăr să ne disciplinăm și să ne protejăm de natura noastră inferioară.
Cum ați folosit intelectul? Și aduceți-vă aminte că odată ce știți ceva, odată ce înțelegeți, asta este clipa în care deveniți responsabili. Așa se întâmplă când folosiți intelectul în mod corect, în cel mai mare avantaj al vostru. Când știți că ceva este drept, când știți că ar trebui să faceți ceva, respectați acea cunoaștere și atunci veți folosi intelectul în mod corect.
Fragment din Retreat-ul de meditație de 40 de zile: ” Calea desăvârșirii”, susținut în perioada 26 martie-04 mai 2014, de către Maestrul Sri Vasudeva ( pp. 17-21). Toate drepturile: Blue Star România.