CURS DE MIRACOLE- Exerciții

Curs de Miracole: Exercițiile 76-80.

By 15 August 2014 No Comments

trezirea 0002

76: Nu sunt supus altor legi decât celor dumnezeiești.

Citatul „Daţi Cezarului ce-i al Cezarului şi lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu“ mi se pare că este un caz tipic de eronată înţelegere prin scoaterea afirmaţiei din context. Există aspecte de detaliu ale scenei în care Isus dă celebra replică şi care se omit, din păcate. Isus răspunde unei întrebări privitoare la legitimitatea plăţii impozitelor faţă de romani, pusă de farisei cu rea intenţie, căci ei urmăreau ca Isus să fie compromis indiferent de răspuns. Dacă Isus ar fi răspuns că impozitele trebuie plătite, trecea de colaboraţionist şi prestigiul său era compromis în contextul ocupaţiei romane. Dacă ar fi răspuns că impozitele nu trebuie plătite, trecea drept insurgent şi misiunea Sa putea fi lesne interpretată ca fiind pur politică. Apoi, e greu să nu sesizezi şi să nu iei în seamă ironia socratică cu care Mîntuitorul dă acest răspuns. Isus cere o monedă, arată pe ea chipul lui Cezar şi dă răspunsul. Sensul răspunsului este că spaţiile de autoritate sînt marcate cu chipul stăpînului, iar „lumea“ banilor este a Cezarului pentru că, iată, chipul său marchează moneda. Numai că Cezarul nu poate stăpîni, în această logică, nimic mai mult decît monedele pe care le bate. Pe de altă parte, pornind de la acest episod, o întreagă patristică aminteşte că omul, fiind făcut după chipul lui Dumnezeu, trebuie să se livreze lui Dumnezeu, căci îi aparţine, aşa cum moneda cu chipul Cezarului aparţine Cezarului. De fapt, Isus reafirmă o ordine supremă, care e însăşi ordinea Creaţiei, şi nu divide lumea aşezată ca un întreg. Astfel înţelegînd pilda cristică, ajungem la concluzia că cei care spun că în lumea politicului Dumnezeu nu are ce căuta stabilesc implicit că politica stă sub puterea totală a banului. Ceea ce, cel puţin o minoritate dintre noi, se încăpăţînează să creadă că nu este adevărat. 

Sever Voinescu

Dilema Veche, Nr. 241 / 25 septembrie – 1 octombrie 2008

Sursa: http://www.romaniaculturala.ro/articol.php?cod=10970

-∞-

Am văzut mai înainte câte lucruri fără sens ți s-au părut o mântuire. Fiecare dintre ele te-a încarcerat cu legi la fel de fără sens ca ele. Nu ești legat de ele. Trebuie să îți dai seama că mântuirea nu stă în ele. Câutând-o în lucruri fără înțeles, te legi de niște legi care nu au niciun sens. Așa cauți să dovedești că mântuirea este unde nu este. 

Gândește-te la libertatea pe care o dobândești când recunoști că nu ești legat de toate legile ciudate și sucite pe care le-ai conceput pentru a te mântui. Chiar crezi că ai muri de foame dacă nu ai avea teancuri de fâșii verzi de hârtie și grămezi de discuri din metal. Chiar crezi că o mică tabletă rotundă sau vreun lichid împins în vene printr-un ac ascuțit te vor feri de boală și moarte. Chiar crezi că ești singur dacă nu stă cu tine un alt trup. 

Demența este cea care crede toate aceste lucruri. Tu le numești legi și le pui sub nume diferite într-un registru lung de ritualuri care nu au folos și nu servesc la nimic. Consideri că trebuie să te supui “legilor” medicinei, economiei și sănătății. Ocrotește trupul și vei fi mântuit. 

Acestea nu sunt legi ci curată nebunie. Trupul e periclitat de mintea care se rănește singură. Trupul suferă doar ca mintea să nu vadă că e propria ei victimă. Suferința trupului e o mască pe care și-o pune mintea pentru a ascunde cine suferă de fapt. Nu vrea să înțeleagă că e propriul ei dușman, că se atacă singură și vrea să moară. Iată de ce anume vor să mântuiască trupul “legile” pe care le-ai făcut. Iată de ce crezi că ești un trup. 

Nu există alte legi decât legile lui Dumnezeu. Lucrul acesta trebuie repetat tot mereu până îți dai seama că se referă la tot ce ai făurit în opoziție cu Voia lui Dumnezeu. Magia ta nu are noimă. 

Legile lui Dumnezeu nu pot fi înlocuite niciodată. Vom închina ziua de azi bucuriei că așa e. Nu mai e un adevăr pe care vrem să îl ascundem.  Ne dăm seama, în schimb, că e un adevăr care ne ține veșnic liberi. 

Cum se procedează:

Intervalele practice mai lungi :

 • Trecem în revistă mai întâi tipurile de “legi” cărora am crezut că trebuie să ne supunem:
 1. “Legile” nutriției, imunizării, sănătății, medicației, protejării trupului în fel și chip.
 2. “Legile” economiei.
 3. “Legile” prieteniei, “bunelor” relații și reciprocității.
 4. “Legile” care stipulează ce e al lui Dumnezeu și ce e al tău. Multe “religii” au avut asta la bază. Ele nu vor să mântuiască, ci să osândescă în numele Cerului.
 5. Alte “legi” cărora te supui ca să fii în siguranță.

        Nu există alte legi decâtcele dumnezeiești. 

 •        Respinge azi toate nesăbuitele credințe magice și ține-ți mintea în tăcere, gata să audă Vocea care îți spune adevărul. Îl vei asculta pe Cel Care spune că, sub legile lui Dumnezeu, nu există pierdere. Nici plată nu se dă și nici nu se primește. Nu se pot face schimburi, nu există înlocuitori și nimic nu e substituit cu altceva. Legile lui Dumnezeu dau întotdeauna și nu iau niciodată. Ascultă-L pe Cel Care îți spune asta și dă-ți seama cât de nesăbuite sunt “legile” care ai crezut că susțin lumea pe care ai crezut că o vezi. Apoi ascultă mai departe. Îți va mai vorbi. Despre iubirea pe care ți-o poartă Tatăl tău. Despre bucuria nesfârșită pe care ți-o oferă El. Despre cât de mult tânjește după singurul Lui Fiu, creat să Îi fie canal de creație, negat Lui de crința lui în iad. Să Îi deschidem azi lui Dumnezeu Propriile-I canale și să Îi lăsăm Voia să se extindă prin noi la El. În felul acesta creația sporește la nesfârșit. Vocea Lui ne va vorbi despre asta, precum și despre bucuriile Cerului, pe care legile Lui l țin veșnic nelimitate.
 •       Vom repeta ideea de astăzi până vom auzi și vom înțelege că nu există alte legi decât cele dumnezeiești. Vom încheia în modul acesta intervalul practic:

Nu sunt supus altor legi decât celor dumnezeiești.

       Intervalele scurte de peste zi:

     Vom repeta ideea de mai sus de cel puțin 4-5 ori/oră, și mai ales atunci când ne simțim tentați să ne simțim supuși altor legi.

      E modul în care ne afirmăm libertatea de toată primejdia și de toată tirania.E modul în care adeverim că Dumnezeu e Tatăl nostru, și că Fiul Lui e mântuit.

-∞-

76: Am dreptul la miracole.

Pentru a înțelege acest exercițiu și cele care vor urma, este esențial să ne amintim ce sunt miracolele.

Link pentru lecția despre miracole aici:  https://www.emilena.ro/miracole/

Ai dreptul la miracole ca urmare a ceea ce ești. Vei primi miracole ca urmare a ceea ce este Dumnezeu. Și vei oferi miracole pentru că ești una cu Dumnezeu.

Dreptul tău la miracole nu constă în iluziile pe care le ai despre tine. Nu depinde de puterile magice pe care ți le-ai atribuit, nici de vreunul din ritualurile pe care le-ai inventat. Ți-a fost asigurat în creația ta și garantat de legile lui Dumnezeu.

Ți s-a făgăduit eliberarea deplină de lumea pe care ai făcut-o. Ai fost încredințat că Împărăția lui Dumnezeu este în tine și că nu o poți pierde niciodată. Nu cerem decât ce ne aparține cu adevărat.

Cum se procedează:

Intervalele lungi:

 • Cu ochii închiși îți reamintești că:
 1. Ai dreptul la miracole.
 2. Ceri ce îți aparține de drept.
 3. Cerându-ți drepturile susții drepturile tuturor.
 4. Ceri mântuirea lumii și a ta.
 5. Miracolele sunt mijloacele prin care se înfăptuiește mântuirea.
 6. Miracolele nu se supun legilor acestei lumi, pentru că decurg din legile lui Dumnezeu.
 7. Nu ceri decât să se facă Voia lui Dumnezeu.
 •  Așteaptă apoi liniștit asigurarea că ți s-a îndeplinit rugămintea. Cerând asta nu ceri de fapt nimic. Afirmi un fapt care nu poate fi negat. Spiritul Sfânt nu poate decât să te asigure că ți s-a îndeplinit rugămintea. Faptul că ai acceptat trebuie să fie un fapt real. Nu e loc de îndoială și incertitudine astăzi. Vei primi asigurarea pe care o cauți. 

 

Intervalele scurte de peste zi:

Spune-ți astăzi cât de des:

Am dreptul la miracole.

Cere-le ori de câte ori se ivește o situație în care se impun. Vei recunoaște aceste situații. Și, din moment ce te bazezi pe tine însuți pentru a găsi miracolul, ești total îndreptățit să îl primești oricând îl ceri. 

Dacă vei fi tentat de resentimente spune-ți de îndată:

Nu voi da miracolele pe resentimente. Vreau doar ce îmi parține. 

Dumnezeu a stabilit miracolele ca drept al meu.

-∞-

78:Fie ca miracolele să înlocuiască toate resentimentele.

Poate că nu ți-e încă foarte clar că fiecare decizie pe care o iei e o decizie între un resentiment și un miracol. Fiecare resentiment stă ca un paravan de întuneric și de ură în fața miracolului pe care vrea să îl ascundă. Și, ridicându-l înaintea ochilor, nu vei vedea miracolul de după el. În tot acest timp însă, el te așteaptă în lumină, dar tu îți vezi resentimentele în schimb.

Astăzi trecem dincolo de resentimente, să vedem miracolul în schimb. Nu vom aștepta în fața paravanului de ură, ci îl vom coborî și ne vom ridica ușor ochii, în tăcere, să îl zărim pe Fiul lui Dumnezeu. 

El te așteaptă în spatele resentimentelor tale și, când ți le cobori, îți va apărea în lumina strălucitoare în care a stat odinioară fiecare. Căci fiecare resentiment e un obstacol în calea vederii și, când e ridicat, îl vezi pe fiul lui Dumnezeu acolo unde a fost mereu. El stă în lumină dar tu ai fost în întuneric. Fiecare resentiment a îngroșat întunericul și nu ai putut să vezi. 

Astăzi vom încerca să îl vedem pe Fiul lui Dumnezeu.

Vom alege o persoană pe care ai folosit-o ca țintă a resentimentelor tale, vom lepăda resentimentele și o vom privi. Cineva de care ți-e frică, poate, și pe care îl urăști; cineva pe care consideri că îl iubești, dar te-a supărat; cineva care spui că ți-e prieten, dar îți pare dificil uneori sau  greu de mulțumit, pretențios, enervant sau infidel idealului pe care ar trebui să și-l accepte, potrivit rolului pe care i l-ai desemnat.  

Știi pe care să îl alegi, numele lui ți-a și trecut prin minte. Lui îi vom cere să ți-l arate pe Fiul lui Dumnezeu. Văzându-l în spatele resentimentelor pe care le-ai cultivat la adresa lui, vei învăța că ce stătea ascuns cât timp nu l-ai văzut există în toți, și poate fi văzut. Cel ce ți-a fost dușman ți-e mai mult decât prieten când e eliberat să preia sfântul rol pe care i l-a desemnat Spiritul Sfânt. Lasă-l să fie azi mântuitorul tău. Acesta este  rolul lui în planul lui Dumnezeu.

Cum se procedează:

Intervalele lungi:

Vei încerca să ții persoana în mintea ta așa cum o consideri acum. Îi vei trece în revistă lipsurile, greutățile pe care le-ai avut cu el, durerea pe care ți-a provocat-o, neglijența, și toate jignirile mici și mari pe care ți le-a adus. Îi vei privi trupul cu defectele sau părțile mai bune, te vei gândi la greșelile lui și chiar și la “păcatele” lui. 

Să Îl rugăm apoi pe Cel Care îl cunoaște pe acest Fiu al lui Dumnezeu în realitatea și adevărul lui să îl privim altfel și să ne vedem mântuitorul strălucind în lumina adevăratei iertări, date nouă. 

Să îmi văd mântuitorul în această făptură pe care mi-ai desemnat-o să fie cea pe care o rog să mă conducă la lumina sfântă în care stă, ca să mă unesc cu ea.

Ochii trupului sunt închiși și, în timp ce te gândești la cel ce te-a mâhnit, lasă să i se arate minții tale lumina care stă în el, în spatele resentimentelor tale. 

Ce ai cerut nu ți se poate refuza. Mântuitorul tău a așteptat mult asta. Vrea să fie liber și să facă din libertatea lui libertatea ta. Spiritul Sfânt se apleacă de la el la tine, nevăzând nicio separare în Fiul lui Dumnezeu. Iar ce vezi prin el vă va elibera pe amândoi. Fii foarte liniștit acum și privește-ți mântuitorul plin de strălucire. Niciun resentiment întunecat nu te împiedică să îl vezi. Ai lăsat Spiritul Sfânt să exprime prin el rolul pe care i l-a dat Dumnezeu ca să fii mântuit. 

Dumnezeu îți mulțumește pentru aceste clipe de liniște astăzi, în care ți-ai lepădat imaginile și ai văzut miracolul iubirii pe care ți l-a arătat Spiritul Sfânt în locul lor. Lumea și Cerul  se unesc să îți mulțumească, căci nu există gând de-al lui Dumnezeu care să nu se bucure  când ești mântuit, și -odată cu tine- lumea întreagă.

Intervalele scurte de peste zi:

Pe tot parcursul zilei ne vom prelua rolul care ni s-a desemnat ca parte din planul de mântuire al lui Dumnezeu. 

Lăsăm să ne mântuiască fiecare persoană întâlnită și refuzăm să ascundem lumina ei în spatele resentimentelor noastre. Fiecărei persoane întâlnite – și celor la care te gândești sau pe care ți-i aduci aminte din trecut – lasă să i se dea rolul de mântuitor, ca să îl poți împărtăși cu el. Pentru voi amândoi, și pentru toți cei ce nu văd, ne rugăm:

Fie ca miracolele să înlocuiască toate resentimentele.

-∞-

79: Să recunosc problema,  ca să se poată rezolva.

O problemă nu se poate rezolva dacă nu știi care este. Chiar dacă s-a rezolvat deja, vei continua să o ai pentru că nu vei recunoaște că s-a rezolvat. Iată în ce situație se află lumea. Problema separării care este de fapt singura problemă, s-a rezolvat deja. Dar nu se recunoaște soluția pentru că nu se recunoaște problema.

În lumea aceasta, fiecare pare să aibă propriile probleme speciale. Dar toate sunt una și aceeași problemă. 

În această postură te afli tu acum. Ai răspunsul dar ești încă nesigur care e problema. Pari să te confrunți cu o serie întreagă de probleme diferite și, când scapi de una, apar altele și altele. Par să nu se mai termine. Nicio clipă nu te simți complet, fără probleme și împăcat. 

Tentația de-a considera problemele ca fiind multiple este tentația de-a ține nerezolvată problema separării. Lumea pare să îți prezinte o multitudine de probleme, fiecare necesitând un răspuns diferit. Nimeni nu ar putea să rezolve toate problemele pe care pare să le aibă lumea. Par să se prezinte la atâtea niveluri, sub atâtea forme variabile și cu un conținut atât de variat, încât te confrunți cu o situație imposibilă. Privindu-le, panica și depresia sunt inevitabile. Unele apar pe neașteptate, chiar dacă crezi că le-ai rezolvat pe cele precedente. Altele rămân nerezolvate sub norul negării și reapar din când ca să te chinuiască, înainte de-a se reascunde, tot nerezolvate. 

Dacă ai putea să recunoști că singura ta problemă este separarea, indiferent ce formă ia, ai putea accepta răspunsul pentru că i-ai vedea relevanța. Percepând constanta de la baza tuturor problemelor cu care pari să te confrunți, ai înțelege că ai mijloacele necesare să le rezolvi pe toate. 

Cum se procedează:

Intervalele lungi:

Astăzi vom întreba care este problema și care este răspunsul. Nu vom presupune că știm deja. Vom încerca să ne eliberăm mințile de toate problemele multe și mărunte pe care credem că le avem. Vom încerca să ne dăm seama că nu avem decât o singură problemă,  pe care nu reușit  să o recunoaștem. Vom întreba care este această problemă și vom aștepta să ni se dea răspunsul. Ni se va da. Apoi vom cere să ni se dea soluția la această problemă. Și ni se va da. 

Exercițiile de astăzi vor reuși în măsura în care nu insiști să definești tu problema. Poate nu vei reuși să te desprinzi de toate noțiunile tale preconcepute, dar nici nu este necesar. Tot ce este necesar este să  privești cu oarecare îndoială realitatea versiunii tale despre natura problemelor cu care te confrunți. Recunoscând problema, încerci să recunoști că ți s-a dat răspunsul, așa încât problema și răspunsul să poată fi reunite și să îți poți găsi pacea. 

Intervalele scurte de peste zi:

Acestea vor fi stabilite astăzi în funcție de nevoie. 

Vei vedea multe probleme astăzi fiecare cerând un răspuns. Eforturile noastre vor fi îndreptate spre recunoașterea faptului că nu există decât o singură problemă și un singur răspuns. În această recunoaștere e pace.

De câte ori pare să se ivească vreo dificultate spune-ți repede:

Să recunosc această problemă, ca să se poată rezolva.

Apoi încearcă să îți suspenzi toată judecata despre natura problemei. Dacă se poate, închide ochii o clipă și întreabă care e problema. Vei fi auzit și ți se va răspunde.

-∞-

80: Să recunosc că mi s-au rezolvat problemele.

Dacă ești dispus să îți recunoști problemele, vei recunoaște că nu ai probleme. Singura ta problemă centrală și-a primit răspunsul și alta nu mai ai. De aceea trebuie să îți fi găsit pacea. Mântuirea s-a realizat. Ți s-a dat eliberare de tot conflictul. 

Singura ta problemă s-a rezolvat. Repetă-ți asta mereu astăzi cu recunoștință și convingere. Ți-ai recunoscut singura problemă, lăsând astfel cale liberă Spiritului Sfânt să îți dea răspunsul lui Dumnezeu. 

Ai dreptul la pace astăzi. O problemă rezolvată nu te mai poate supăra. Fii atent însă să nu uiți că toate problemele sunt una și aceeași. Multiplele lor forme nu te vor amăgi cât timp ții minte asta. O singură problemă, o singură soluție.  Acceptă pacea pe care o aduce această simplă afirmație. Ești mântuit.

În intervalele practice mai lungi, închide ochii , recunoaște că ți s-au rezolvat problemele, recunoaște că ai ieșit din conflict, că ești liber și împăcat. Mai presus de toate ține minte că ai o singură problemă și că problema are o singură soluție.

Pe parcursul zilei, repetă cât mai des posibil și cu convingere profundă că ți s-au rezolvat problemele. Să fim hotărâți să scăpăm de problemele care nu există. Mijlocul e simpla onestitate. Recunoaște fără să te amăgești care e problema, și vei recunoaște negreșit că s-a rezolvat.

Pentru orice problemă concretă care se ivește spune-ți repede: 

Să recunosc că această problemă s-a rezolvat.

și să nu uităm:

Să fim hotărâți astăzi să nu acumulăm resentimente.

geopolitică

“Furia, resentimentul si gelozia nu schimbă sufletul celorlalți – îl schimbă doar pe al tău”.

(Shannon L. Alder)

finish

Observație: Intervalele practice lungi se vor organiza ca și la exercițiile anterioare: 10-15 minute de două ori pe zi, pe cât posibil la aceleași ore, într-un mediu care permite să fim singuri și liniștiți.


Toți termenii sunt potențial controversați, iar cei ce caută controversă o vor găsi. Însă și cei ce caută clarificare o vor găsi. Considerațiile teologice ca atare sunt neapărat controversate, deoarece depind de credință și pot, de aceea, să fie acceptate sau respinse. O teologie universală e imposibilă, dar o trăire universală nu e numai posibilă, ci și necesară. Tocmai spre această trăire este îndreptat cursul.”(Curs de Miracole)

Textul reprezintă o selecție de fragmente din :

***Curs de miracole – Culegere de exerciții pentru studenți, pp.128-137 , Editura CENTRUM, Polonia-2007.