Cu ce capacități uimitoare ne-a înzestrat Creatorul! Trupul nostru are capacitatea să se curețe și să se autoregenereze fără intervenția noastră directă. În epoca în care știința și spiritualitatea tind să se contopească, sunt scoase la iveală și demonstrate științific metode aplicate de milenii în cercurile spirituale înalte sau chiar în viața de zi cu zi.

În limba germană cuvântul “entschlackung” este utilizat având semnificația de “detoxifiere”,  dar în limbaj popular înseamnă de fapt “degresarea hornurilor”. Este o metaforă pe care Dr. Otto Buchinger o îndrăgea, pentru că pe de o parte te poți gândi la organism ca la o sobă încărcată cu funingine după o iarnă în care a mers din greu, iar pe de altă parte te poți gândi la senzația de bine, lejeritate și limpezime a spiritului pe care o resimți după un post preventiv sau terapeutic.

Mai multe studii științifice arată că după 48 de ore de post genele își schimbă aspectul iar după 4-5 zile de post, celulele și structurile afectate sau excedentare ale corpului se distrug și se înlocuiesc prin activarea celulelor stem din organe.

Tot ce este viu în natură postește. Omul are și el capacitatea de a posti folosindu-și rezervele de grăsime pentru a produce energie în lipsa aportului exterior de hrană. Organismul declanșează automat mecanismul de autorefacere, iar tot ceea ce avem de făcut este să fim încrezători și să ne relaxăm. Atâta vreme cât indicele de masă corporală permite ( IMC>18,5) există suficientă energie stocată sub formă de grăsime pentru nevoile corpului pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp. (Cum calculezi IMC găsești la finalul acestui articol)

De-a lungul timpului cei care au studiat și practicat postul au observat că rezultate similare celor obținute în timpul postului cu apă pot fi obținute cu un aport minim de aproximativ 250 kcal care pot să vină din glucide ( metoda Dr. Otto Buchinger, metoda Anne Wigmore ,metoda isihastă) sau grăsimi ( metoda Dr.Fung). Acest aport, pur și simplu te face să te simți bine atunci când vine ora mesei și în plus activează arderea grăsimilor și impulsionează corpul să-și economisească proteinele.

Ca adulți trebuie să dăm importanță mai mare postului. Postul este opreliștea de a ingera mâncăruri bolnave, nocive, chiar dacă sunt gustoase.

Așa sunt câteva trepte ale postului:

  1. Mâncarea de alimente naturale, nefierte, neprefăcute;
  2. Mâncarea de alimente doar de origine vegetală cu lactate tot nefierte dar puține și cu zile fără acestea;
  3. Mâncarea cu alimente jumătate fierte, jumătate nefierte;
  4. Mâncare și cu carne
  5. Apoi este postul total fără niciun aliment, de la o zi la câteva zile după rezistență;
  6. Mai este un post intermediar de mare valoare, cu hrană de un singur aliment la o masă, o perioadă anume de timp, dar intercalat fiert cu nefiert, altfel se fac mari carențe vitaminice.

( Ieromonah Ghelasie)

Postul total sau cu lichide, de minim 48 de ore, este considerat a fi post extins.

Postul terapeutic este postul de minim 10 zile care include și zilele de tranziție precum și pe cele de reluare a alimentației.

Un post izolat de câteva zile este numit “repaus digestiv”.

Un post mai scurt, intermitent sau alternativ poate completa și menține pe termen lung beneficiile postului terapeutic.

Fiecare centru specializat care acordă asistență pe perioada postului terapeutic extins, lucrează după propriile metode, dar tehnologia interioară a postului este în fond aceeași. Este o chestiune de gust și de a rezona cu o metodă sau cu alta, atunci când alegi metoda de postit.

Ce se întâmplă în corp în timpul postului

Corpul omenesc are la dispoziție trei tipuri de carburanți pentru a produce energie: glucidele ( preferate de toate celulele corpului), proteinele și grăsimile.

Ce se întâmplă când mâncăm?

Când mâncăm  hrana este transformată în energie prin procesul de digestie, iar o parte din această energie este depozitată pentru a putea fi utilizată la nevoie. Hormonul cheie în tot acest proces este insulina. Secreția de insulină este stimulată în principal de glucide și proteine. Grăsimile declanșează o producție mult mai mică de insulină. Cu cât nivelul de insulină este mai mare, cu atât va fi stocată o cantitate mai mare de energie.

Energia va fi stocată în două moduri:

  • Sub formă de glicogen în ficat. Glicogenul este format din lanțuri lungi de molecule de glucoză (zahăr). Capacitatea ficatului de stocare a glicogenului este limitată.
  • Sub formă de grăsime în ficat sau în depozitele de grăsime. Odată atinsă limita de stocare a energiei sub formă de glicogen, următorul pas este ca această energie să fie transformată în grăsimi. O parte va fi depozitată în ficat, iar restul în depozite de grăsime care practic au capacitate nelimitată de stocare.

Ce se întâmplă când postim?

În cazul în care nu există aport de hrană, procesul se desfășoară în sens invers. Nivelul de zahăr din sânge scade iar secreția de insulină nu mai are loc, fapt care semnalizează că trebuie să fie produsă energie din rezerve.

Etapele trecerii de la starea de alimentație continuă la starea de post sunt următoarele:

  1. Prima rezervă consumată va fi cea din ficat: glicogenul. Pentru a elibera glucoză în sânge, ficatul începe să descompună glicogenul. Această etapă durează între 24 și 36 de ore. Iată ce se întâmplă de fapt în timpul postului negru săptămânal. Orice persoană care a mâncat în ziua precedentă și nu și-a consumat rezervele de glicogen prin efort fizic susținut poate trăi ziua următoare doar cu rezervele din ficat.
  2. Începând cu a doua zi de post ( după 24-48 de ore), când rezervele de glicogen s-au terminat, începe să fie produsă o cantitate suplimentară de glucoză din alte rezerve decât glucidele, și anume: în principal proteinele mobilizante și în mai mică măsură grăsimile de rezervă. Acum începe practic procesul de curățare și vindecare. Până ce corpul va începe să folosească din plin grăsimile de rezervă va recicla întâi propriile proteine, dar care ?
  3. Proteinele sunt prețioase și necesare pentru menținerea masei musculare, pentru producerea de enzime sau hormoni, pentru funcționarea sistemului imunitar, etc. Nu sunt folosite pentru producerea de energie decât în cazuri de urgență. După ce și-a epuizat rezervele de glicogen corpul tinde să-și refacă această rezervă reciclând proteinele interne. Dar care proteine? Așa cum nu există pădure fără uscături, nu există trup fără deșeuri. Pe perioada postului sursele de proteine la dispoziția corpului vor fi cele din: ficat, mușchi, mucoasele intestinale, structurile proteice ale țesutului adipos și conjuctiv, deșeurile proteice intra și extracelulare. Postul este o ocazie pusă la dispoziția corpului pentru a-și  recicla în primul rând deșeurile în vederea producerii de energie. Atunci când alimentația este bogată în proteine se produce o îngroșare a structurii proteice a spațiului intercelular din țesutul conjuctiv care împiedică schimburile dintre celule și vasele de sânge. Pentru a-și proteja țesuturile, corpul utilizează în primul rând tot ce nu-i este folositor. De aceea, postul este considerat a fi o operație fără bisturiu. El elimină ceea ce este de prisos și menține țesuturile sănătoase.  Această situație poate dura până la 4-5 zile. În această perioadă, cel puțin parțial, glucoza necesară creierului este fabricată din aceste surse mobilizante de proteine. De aceea, un post terapeutic minim trebuie să dureze minim 5 zile complete.
  4.  Între timp, corpul a produs energie și din grăsimile de rezervă(dulăpiorul portativ), dar într-o măsură mai mică. Grăsimile furnizează prin ardere o cantitate dublă de energie în comparație cu glucidele și proteinele. Se pare că nu întâmplător postul religios este plasat la începutul primăverii; urmând ciclul naturii, luna martie este perioada în care rezervele de hrană se epuizează ( cartofii, slănina, brânza, nucile, poamele….). Pentru că prioritatea corpului este să-și păstreze rezerva proteică, organismul trece la următoarea etapă în care, prin arderea grăsimilor, produce un nou combustibil: cetonele – combustibil pe care-l va folosi  până la sfârșitul postului. Mușchii scheletului, mușchiul cardiac, rinichii, ficatul, etc… învață rapid să utilizeze acest combustibil. Creierul și sistemul nervos central, globulele roșii și măduva osoasă trec progresiv la utilizarea cetonelor. Acest lucru se întâmplă pe perioada primelor 4-5 zile de post, perioadă în care este produsă încă o cantitate suficientă de glucoză din proteinele mobilizante. Apoi procesul de producere a glucozei din proteine se reduce progresiv astfel încât, după 4 zile de post, 75% din energia necesară creierului provine din cetone. Corpul a trecut de la funcționarea pe bază de glucoză, la funcționarea pe bază de grăsimi. O cantitate mică de glucoză va fi produsă totuși în continuare prin descompunerea unei părți din grăsimea de rezervă. Aceasta va păstra glicemia la un nivel minim și parțial va furniza combustibil pentru creier și celelalte țesuturi sensibile la glucoză.
  5.  Faza de reluare a alimentației. Dacă în primele faze ale postului corpul s-a curățat și poate că s-a vindecat, acum urmează reconstrucția. În timpul postului nivelul hormonului de creștere IGF-1  și al enzimei PKA scad. IGF-1 orchestrează creșterea și îmbătrânirea iar PKA răspunde de regenerarea celulelor stem. Deci, pe perioada postului, odată cu scăderea IGF-1, orice proces de creștere încetează, iar scăderea simultană a enzimei PKA declanșează regenerarea celulelor stem.  Cercetătorii au descoperit că celulele stem fericite funcționează cu grăsimi, deci pe perioada postului, dacă ai rezerve de grăsimi, celulele tale stem vor fi fericite în timp ce se hrănesc cu cetone. După încetarea postului, producția hormonului de creștere se mărește și toate structurile vitale ale corpului vor fi refăcute. Postul și apoi ieșirea din post reactivează și accelerează ciclul natural al corpului de reînnoire. Magia postului se manifestă din plin în faza de reluare a alimentației, motiv pentru care este atât de important ca acest lucru să se facă cu grijă.

Unde și cum postim?

Informațiile de mai jos se referă în special la postul terapeutic.

  1. Cu suport medical și terapeutic: în clinică sau sub supravegherea directă a unui medic, în ambulatoriu sau în vacanță.

Avantaje:

  • Supraveghere medicală și terapeutică în caz de boală
  • Siguranță crescută

Dezavantaje:

  • Costisitor ( dar este o investiție bună)
  • Serviciu propus de puține clinici sau cabinete.

2. Cu ajutorul unui îndrumător sau medic care observă de la distanță: într-un hotel, mănăstire sau acasă cu sau fără activitate profesională.

Avantaje:

  • Cheltuieli mai mici
  • Oferte mai numeroase

Dezavantaje:

  • Valabil doar pentru persoane sănătoase fizic și psihic care nu se află sub tratament medical.
  • Postul nu are scop terapeutic
  • Diferențe mari în privința calității ofertelor

3. Singur, fără supraveghere: acasă sau în vacanță, cu sau fără activitate profesională.

Această variantă este valabilă pentru persoanele obișnuite să postească și care sunt capabile să-și gestioneze în mod disciplinat postul și etapa de reluare a alimentației.

Avantaje:

  • Cheltuieli mici

Dezavantaje:

  • Lipsa siguranței și a îndrumării
  • Dificultăți în respectarea disciplinei necesare pe perioada postului

Care sunt beneficiile?

Maria, fiica și asistenta Dr. Otto Buchinger, i-a pus într-o zi acestuia o întrebare:

Ce trebuie să le răspund tuturor acelora care vor să știe ce anume poate vindeca postul?

Și Otto Buchinger a răspuns:

Întreabă-mă mai degrabă ce anume nu poate vindeca postul! E vorba doar de câteva boli: tuberculoza, hipertiroidismul, cancerul în stadiu avansat. În toate celelalte cazuri, și mai ales în cazul bolilor cronice, postul merită încercat!

Indicațiile postului:

( Dr. med. Francoise Wilhelmi de Toledo):

Post preventiv

  • Diminuarea factorilor de risc: exces de greutate, trigliceride, acid uric, colesterol, stres, Diabet tip2, Alzheimer, hipertensiune, tabagism.

Post terapeutic

  • Boli cardiovasculare: arterioscleroză, angină pectorală, insuficiență cardiacă, insuficiență venoasă, tulburări ale circulației.
  • Boli ale spatelui și articulațiilor: artroză, artrită, artrită reumatoidă, boala Bechterew.
  • Boli ale tubului digestiv: inflamație intestinală cronică, colită, constipație cronică.
  • Afecțiuni cronice ale ficatului: steatoză hepatică
  • Stare generală: epuizare fizică și psihică, stare depresivă, oboseală cronică.
  • Patologii diverse: infecții repetate, migrene și dureri de cap, alergii, scăderea fertilității, tulburări de menopauză, sindrom premenstrual, fibromialgie, glaucom, acnee, epilepsie, scleroză în plăci, boli neurologice.

Contraindicații

  • slăbire extremă : IMC(indice de masă corporală)<18,5
  • anorexie
  • hipertiroidie decompensată
  • arterioscleroză cerebrală avansată
  • insuficiență hepatică sau renală avansată
  • sarcină sau alăptare
  • vârsta sub 18 ani

Risc mare/mediu

  • Dependențe( alcool, droguri, tulburări de comportament alimentar)
  • Ulcer al stomacului sau duodenului
  • Afecțiuni coronare avansate
  • Dezlipire de retină
  • Psihoză sub medicație puternică
  • Diabet tip 1
  • Boli tumorale
  • Cancer în perioada chimioterapiei

Micile neplăceri din timpul postului

În funcție de gradul de toxicitate fizică și emoțională, reacțiile în timpul postului sunt mai blânde sau mai puternice. Ne puteam aștepta la o serie de manifestări din lista celor enumerate în literatura de specialitate.

  • În plan fizic: dureri de cap, slăbiciune,amețeli, erupții, eczeme, acnee, greață, bufeuri, simtome de gripă, oboseală, bronșită, astm, febră, diaree, dureri musculare, aritmii, respirație și transpirație mirositoare, nas înfundat, limbă încărcată, rinoree, menstruație dezechilibrată, stări de leșin, hipoglicemie. La persoanele cu probleme de sănătate pot să-și facă apariția simptome mai agresive ale bolilor.
  • În plan emoțional: frica, îndoiala, dorința de a abandona; reacțiile de sevraj care însoțesc renunțarea la tutun, cafea, alcool, zahăr, etc; sindromul recordului care apare la cei care au dus postul până la capăt și vor să-l prelungească în mod inutil; hiperactivitate, refularea unor emoții, crize de plâns, nervozitate, fantezii alimentare, obsesie pentru mâncare, fixație asupra pierderii în greutate, ipohondrie, anxietate, tulburări de somn, oboseală, foame.

În general, după primele 2-3 zile de post foamea dispare, iar crizele de detoxifiere sunt urmate de pace interioară, un sentiment de serenitate și eliberare.

O supraveghere atentă!

Dacă luați medicamente pentru diabet sau pentru oricare altă boală este obligatoriu să discutați cu medicul înainte de a urma un post!

Dacă schimbați regimul alimentar fără să ajustați medicația antidiabetică există riscul real de a ajunge la un nivel prea mic al zahărului în sânge, situație extrem de periculoasă!

Cele mai multe medicamente care nu se ocupă de zahărul din sânge pot fi administrate în continuare în timpul postului, dar tot trebuie să discutați mai întâi cu doctorul.( Dr. Jason Fung)

Documentează-te!

Succesul și practicarea postului în siguranță depinde indiscutabil de gradul de informare și înțelegere a proceselor ce au loc în corpul omenesc în timpul postului: reacțiile de detoxifiere, felul în care se produce energia în timpului postului dar mai ales cât de important este felul în care se întrerupe postul.

M-am aventurat într-un astfel de post și cred cu tărie că cine vrea să practice postul extins ar trebui să se documenteze înainte, pentru a trece prin acest proces deplin conștient și în deplină siguranță.

Mai jos sunt câteva cărți disponibile pe piață la acest moment care te pot ajuta mult să înțelegi ce este postul extins/terapeutic cine poate să-l practice și cum se practică corect.

Personal am ales să folosesc postul de 3 zile cu suc din iarbă de grâu și sucuri verzi pe care-l propune Ann Wigmore iar pentru postul de 9 zile ( cu tot cu tranziții) pe care l-am încercat anul acesta m-am inspirat din metoda propusă de cei de la clinica Buchinger Wilhelmi care folosesc de 100 de ani metoda doctorului Otto Buchinger. Dar am cules informații și din experiența doctorului Jason Fung care îndrumă pacienți cu probleme de obezitate și diabet tip 2 într-o manieră modernă. Și nu în ultimul rând am încercat să descifrez misterioasele cărți ale părintelui Ghelasie care vorbește despre post ca taină a medicinii isihaste cu mult înainte ca acest foarte la modă “intermitent fasting” să apară pe buzele tuturor antrenorilor din sălile de fitness.

Metoda Buchinger

La sfârșitul războiului m-am îmbolnăvit de o gravă inflamație a amigdalelor, după care a urmat un primejdios reumatism articular cu temperatura variabilă care după doua luni a intrat in faza cronică cu scăderea mușchilor, ficat mărit și bășica fierei inflamată.

Diagnosticul pus de un medic competent din Wiesbaden a fost pur și simplu înfricoșător și mă facea să merg către un trist viitor. Eram exasperat.

La sfatul dat mie de un necunoscător în materie, un vechi prieten fost ofițer de marină, am început un sever post de 3 săptămâni la Ferburg la Gustav Riedlin, conducatorul medicilor germani ce practicau postul.

S-a ivit o grozava schimbare. Membrele s-au liberat, dar crizele de fiere nu au cedat.

A doua cură de 4 săptămâni am urmat-o la Dresda la Siegfried Moller și a avut ca rezultat (după o criză puternică de numai 5 minute de colică bolnavă) faptul că au disparut toate suferințele și crizele de ficat pentru totdeauna.

De atunci sunt mereu sănătos și apt de muncă. Dar la fiecare 2 ani eu fac 2-3 săptămâni de post.

Postul acela de nouăsprezece zile mi-a salvat literalmente viața și existența.Eram neputincios, slăbit, dar articulațiile mi-au redevenit mobile și nedureroase.

Dr. Otto Buchinger( 1878-1966)

Doctorul Otto Buchinger s-a ocupat de primul grup de persoane care posteau în anul 1920. Începând cu anii 1953 respectiv 1973 funcționează două clinici Buchinger Wilhelmi specializate în post terapeutic după metoda Dr. Otto Buchinger: prima  în Germania, iar cea de-a doua în Spania, la Marbella.

Peste 250 000 de persoane au ținut post sub îndrumare medicală în cele două clinici, iar anul acesta clinicile Buchinger Wilhelmi sărbătoresc 100 de ani de existență.

“Postul este cea mai puternică dintre toate terapiile“.

În cadrul clinicilor Buchinger se practică trei variante de programe de post terapeutic:

  • programul de 10 zile ( care poate fi practicat și acasă de persoanele sănătoase)
  • programul de 14 zile ( recomandat a se practica sub supraveghere medicală)
  • programul de 21 zile ( recomandat a se practica sub supraveghere medicală)

Toate programele au următoarea structură:

  • o zi de tranziție
  • 5, 9 sau 16 zile de post strict
  • o zi de întrerupere a postului
  • 3 zile de reluare treptată a alimentației

Postul este considerat un ritual,  un timp numai pentru tine, în care să refaci armonia trupului dar și a sufletului deopotrivă. Este un timp pentru evaluare, curățare și vindecare. Este un timp în care vechiul “tu” se dizolvă pentru a renaște apoi mai puternic, mai inspirat și cu mai multă poftă de viață. Este un timp în care-ți dai voie să “hibernezi” și să te lași în voia vieții, departe de agitația lumii și a vieții cotidiene.

Meniul de post are două componente:

  • meniul pentu corp
  • meniul pentru suflet

Chiar dacă alegi să practici postul acasă, recomandarea generală este să-ți aloci timp suficient și pentru trup, și pentru suflet.

 

Meniul pentru corp

Mâncare și băutură: apă și infuzii, aproximativ 2-3 litri cu 1-2 lingurițe de miere, repartizate de-a lungul zilei – un meniu de aproximativ 250 kcal:

  • Dimineața: ceaiul de dimineață (eventual cu o linguriță miere)
  • La prânz: 1/4 litru suc de fructe sau/și legume proaspăt stoarse
  • Seara:1/4 litru supă de legume pregătită din 250 g legume fierte în 300 ml apă. Se pregătește o supă cremă cu 50 g din legumele fierte.

Observație pentru persoanele cu deficiențe nutriționale, persoanele slabe, slăbite sau cu o vârstă înaintată:

Pe lângă băuturile menționate mai sus, e indicată prescrierea individuală a unor suplimente de proteine, minerale, vitamine, acizi grași esențiali Omega 3 și 6. Acestea se pot administra sub forma unei lingurițe cu ulei de in încorporat în 50 g brânză proaspătă de vaci cu 0% grăsimi sau iaurt, dimineața și după-amiaza. Aportul suplimentar de proteine poate să provină din zer, iaurt, lapte de soia sau de migdale.

Detoxifiere

  • Beți apă până ce culoarea urinii devine limpede
  • Spălături, clisme, masaj intestinal, etc.
  • Postul se începe obligatoriu cu o curățare intestinală și se continuă cu o clismă la 2 zile.
  • Exerciții de respirație profundă

Activitatea fizică

  • Exerciții fizice ușoare
  • Yoga sau gimnastică
  • Plimbări sau drumeții

Îngrijiri și igienă

  • Siestă de 1-2 ore cu o compresă caldă aplicată la nivelul ficatului
  • Frecționări ale pielii, duș, masaj, etc

Meniul pentru suflet

  • Fiți atenți la nevoile pe care le aveți și fiți blânzi cu voi înșivă: nimeni nu vă cere să fiți performanți.
  • Faceți ceea ce simțiți nevoia să faceți.
  • Fiți atenți la mesajele corpului.
  • Socializați sau rămâneți în solitudine, după cum simțiți.
  • Scrieți un jurnal, sau notați visele.
  • Ascultați muzică, pictați, scrieți, citiți sau faceți orice vă place și vă liniștește.
  • Apelați la ședințe de coaching, psihoterapie sau alte metode alternative de vindecare.
  • Meditați.
  • Contemplați natura.

Toate informațiile privind postul, zilele de tranziție sau de reluare a alimentației sunt descrise detaliat în carte.

Cei care au fost la clinica Buchinger Wilhelmi spun că este un loc unde mergi cu încredere pentru că ești însoțit și te simți în siguranță de-a lungul călătoriei tale de purificare.

Metoda Dr. Jason Fung

Diferită, modernă, curajoasă, comodă – aceasta este abordarea Dr. Fung în ceea ce privește postul.

A creat o întreagă comunitate on-line de “postitori” care primesc sprijin de la distanță în demersul lor de a posti. Se adresează în felul acesta unei mase largi de oameni care nu vor, nu au timpul sau resursele financiare necesare pentru a se adresa unei clinici specializate așa cum este Clinica Buchinger din Germania.

Pentru atingerea obiectivelor, pot fi utilizate toate metodele de post (intermitent, alternativ sau extins) după scheme potrivite fiecărui client în parte.

The Fasting Method

Dr. Fung definește postul cu ajutorul a 4 cuvinte:

  • Profitabil : Rezultate durabile fără cheltuieli și complicații
  • Optim: Cea mai bună soluție pentru o formă excelentă
  • Simplu:Puteți recurge la el ori de câte ori aveți nevoie
  • Terapeutic:Util în multe afecțiuni, inclusiv hipertensiune, obezitate, diabet, cancer sau Alzheimer

Se adresează oamenilor moderni, ocupați, în plină activitate și, ce-i drept, meniul pentru suflet nu prea apare în cartea sa. În schimb cafeaua și supa de oase sunt la loc de cinste, așa că dacă tu crezi că nu poți să trăiești fără cafea și fără activitate intensă, această metodă poate fi pentru tine.

Cum am ales să trec de la medicina convențională la  prescrierea unor strategii alimentare intensive, printre care și postul? Poate n-ați știut, dar nutriția nu este un subiect tratat pe larg în facultățile de medicină.

În timp ce lucram cu pacienți cu diabet de tip 2, mi-am dat seama că există o inconsistență între tratamentul obezității și tratamentul diabetului de tip 2.

Noi, doctorii, preferăm să prescriem insulina ca panaceu universal pentru diabet, atât de tip 1 cât și de tip 2. Insulina are efectul garantat de a reduce nivelul zahărului din sânge. Dar la fel de garantat te îngrașă la loc.

Diabetul de tip 1 este o boală cu totul diferită de diabetul de tip 2.

Noi, doctorii, am tratat diabetul de tip 2 exact cum nu trebuia. Cu un tratament adecvat, boala este vindecabilă. Ca și obezitatea, diabetul de tip 2 este boala excesului de insulină. Tratamentul constă în reducerea nivelului de insulină, nu în creșterea lui. Noi înrăutățeam lucrurile. Puneam gaz pe foc.

Trebuia să-mi ajut pacienții care sufereau de obezitate și diabet de tip 2 să-și scadă nivelul de insulină. Evident, nu există medicamente pentru asta. Singurul tratament fezabil rămas era cel dietetic: reducerea nivelului insulinei prin modificarea obiceiurilor alimentare.

Le-am ținut pacienților lungi lecții cu sfaturi dietetice. Le-am trecut în revistă jurnalele alimentare. I-am îndemnat, i-am implorat, i-am lingușit. Dar regimul pur și simplu nu a funcționat. Pacienții duceau o viață intensă, erau ocupați și era dificil să-și schimbe obiceiurile alimentare, mai ales când schimbarea era total opusă recomandărilor oficiale, care le cereau să mănânce puține grăsimi și puține calorii.

Dacă le era greu să evite anumite tipuri de alimente, de ce să nu le ușurez cât mai mult alegerea? Puteau foarte bine să nu mănânce deloc. Într-un cuvânt, soluția era postul.

Avantajele postului

Dr. Jason Fung a identificat 7 avantaje ale postului:

  1. E simplu. Nu s-a dovedit încă ce dietă este mai bună: cea săracă în grăsimi, în carbohidrați, în calorii sau cea cu indice glicemic mic? E clar că adevărul este undeva la mijloc, dar atunci când ai un program regulat de post nu-ți mai bați capul cu asta. Postul se explică în două vorbe: “Nu mânca! Bei apă, cafea, ceai sau o fiertură de oase. Asta e tot.”
  2. Nu te costă un ban! Nu trebuie să cumperi mâncare, medicamente, suplimente, batoane, băuturi scumpe. Și dacă implementezi un program regulat de post, nu este obligatoriu să ai un buget care să-ți permită să cumperi numai hrană organică.
  3. Este convenabil. Cele mai multe diete te pun la treabă. Este nevoie să gătești, iar oamenii din ziua de astăzi nu mai vor să gătească. Postul nu te pune să faci nimic.
  4. Te lasă să te bucuri de plăcerile vieții. Între perioadele de post regulat poți să te bucuri din când în când de plăcerile vieții: o prăjitură, o sărbătoare, un pahar cu vin bun. Dacă știi că ai cum să “cureți” efectele nu te vei mai simți vinovat.
  5. Este eficient. Pentru persoanele cu diabet tip 2 nici măcar dieta cetogenică nu poate inversa tendința bolii, pe când postul dă rezultate. Orice dietă și orice medicament are limite maxime sau minime. Postul nu. Se poate crește frecvența posturilor sau lungimea acestora până la atingerea obiectivului. Evident că întoarcerea la vechile obiceiuri și abandonarea postului te va readuce acolo de unde ai plecat.
  6. Este flexibil. Se poate posti 12, 24, 36 ore, 3 zile sau 21 de zile. Poți să te joci cu perioadele de post după cum ți-e bine și după cum ai nevoie. Îl poți practica în scop terapeutic sau în scop preventiv și de înfrumusețare.
  7. Funcționează cu orice dietă:
  • Nu mănânci carne? Poți posti.
  • Nu mănânci cereale? Poți posti.
  • Ai alergie la alune? Poți posti.
  • Nu ai timp? Poți posti.
  • Nu ai bani? Poți posti.
  • Esti tot timpul pe drum? Poți posti.
  • Nu știi să gătești? Poți posti.
  • Ai optzeci de ani? Poți posti.
  • Ai probleme cu mestecatul? Poți posti.

Ce poate fi mai simplu?

*** Ține minte că posturile ce depășesc 48 de ore sunt posturi extinse, iar posturile care depășesc 5-7 zile consecutive sunt posturi care necesită supravegherea unui medic. Și de asemenea, ține cont de faptul că ori de câte ori simți că ți se face rău trebuie să întrerupi postul.

Lichide pentru post

  1. APA cu lămâie, cu oțet de mere neprelucrat și nefiltrat, cu sare de Himalaya, cu semințe de in măcinate sau semințe de chia ( o linguriță la cană). Sau macerat la rece din felii de fructe strecurat.
  2. CAFEA de orice fel ( până la 6 cești pe zi) în care se poate adăuga max. o linguriță cu: ulei de cocos, ulei MCT, unt sau unt clarifiat, smântână pentru frișcă, lapte gras, scorțișoară.
  3. CEAI: verde, negru, scorțișoară, mentă, castravete amar, ceai Oolong ( cu lămâie sau cu aceleași grăsimi ca în cazul cafelei)
  4. SUPA DE OASE CU CARTILAGII ȘI CARNE SAU SUPA DE LEGUME (strecurată)- după nevoi. Ce se poate pune în supă:
  • legume de supă ( fără amidon)
  • verdețuri, ierburi, mirodenii
  • oase cu carne de la orice animal
  • sare de Himalaya
  • semințe de in măcinate ( o linguriță la o cană de supă)

Avantajul supei este că oferă electroliți, alungă amețeala iar gelatina din oase este benefică pentru persoanele cu artrită sau alte probleme ale articulațiilor. Dr. Fung afirmă că odată ce te-ai obișnuit cu perioadele de post nevoia de supă va deveni tot mai mică.

6 cafele pe zi?!

Desire Merien, în cartea Detoxifiere prin post avertizează asupra detoxifierii forțate prin orice proces care pretinde că stimulează eliminarea toxinelor. Ea afirmă că o hidroterapie de colon încetinește cu mai multe zile detoxifierea celulară, iar pseudo-curățarea colonului în afara mediului intern este o amăgire. Corpul va avea nevoie de o recuperare după aceste procedee forțate. De asemenea, băuturile îndulcite pot provoca o hiperglicemie, urmată apoi de hipoglicemie și stare de slăbiciune și de leșin.

Consumul de alcaloizi precum cafeaua sau ceaiul ( verde, negru… și nu infuziile de plante) generează o supraexcitație urmată de o reducere riscantă a vigilenței.

Aceste procese de detoxifiere forțată sunt efectuate pentru a putea păstra aceleași activități fizice și intelectuale, aceeași muncă stresantă pe durate de timp neîntrerupte. Chiar dacă pot apărea tulburări ce favorizează detoxifierea, toate acestea conduc la reducerea energiei și apariția unei stări de vlăguire.

Detoxifierea forțată reprezintă o opțiune a creierului modern conștient ( voință externă). Această opțiune  se opune alegerii creierului primitiv situat sub creierul conștient care este sediul deciziei interne a organismului. De aceea detoxifierile forțate sunt amăgiri care se opun adevăratei detoxifieri a organismului.

Fiți prudenți și alegeți ce simțiți că este mai bine pentru voi!

Hippocrates Health Institute

Hippocrates Health Institute

Anne Wigmore și Viktoras Kulvinskas au pus bazele Institutului Hippocrates. Despre povestea Annei Wigmore am scris acum șase ani aici. Atunci am testat metoda ei de post de trei zile cu iarbă de grâu iar felul în care m-am simțit pe perioada celor 3 zile a fost cu adevărat minunat.

La Institutul Hippocrates vindecarea se face cu hrană vegetală vie și suc verde – încă din 1956. Acest mod de hrănire a devenit pentru unii un stil de viață în care toxinele pur și simplu nu mai au loc în trupul oamenilor. Este vorba despre dieta raw-vegan.

Anne Wigmore a scris despre postul de trei zile în cartea sa “Iarba de grâu, izvor de sănătate”. Este un post scurt, care poate fi ținut cu ușurință acasă.

Anne Wigmore despre postul de 3 zile:

 

Post cu apă sau cu sucuri verzi?

Când am început să lucrez în domeniul sanitar în urmă cu mai mult de 30 de ani am fost îngrozită de ceea ce mulți educatori în medicina alternativă numeau criza de vindecare – o perioadă de grețuri, vărsături, diaree, energie scăzută și repaus forțat la pat, care – dacă îi supraviețuiai- ducea la dispariția pentru totdeauna a problemelor tale de sănătate. Dacă îi iei unei persoane carnea, cartofii, pâinea albă, legumele, ouăle, brânza, fructele, înghețata, cafeaua, alcoolul, băuturile carbogazoase și laptele și îi dai să bea doar apă timp de o lună, o criză este inevitabilă.(…) Unii dintre ei se mulțumeau dacă nivelul lor de energie revenea la cel dinaintea curei, atât de devastator era efectul ei asupra organismului.

O astfel de cură nu este de dorit. Nu merită să suferi atât de mult, chiar și dacă prețul este o sănătate mai bună, atâta timp cât o poți obține numai fiind bun cu corpul tău.

Adânc în interiorul nostru ne spunem că trebuie să suferim pentru a ne pedepsi pentru toate toate mâncărurile nocive și lipsa de exercițiu fizic din trecut. O teorie bună de aruncat la coș.

Este pentru toată lumea?

Postul cu iarbă de grâu nu este pentru toată lumea. Dacă aveți temeri în privința lui, din orice fel de motiv, atunci că probabil nu sunteți pregătit pentru el – și poate că nici nu veți fi vreodată. Puteți totuși să vă curățați corpul în același fel, însă mai lent, urmând dieta Hippocrates și folosind sucul din iarbă de grâu.

De asemenea, dacă vă displace ideea clismelor și a implanturilor, atunci probabil că postul nu este pentru dumneavoastră. Cred că clismele zilnice sunt, dincolo de orice precauție, esențiale în timpul postului. Atât de mult mucus aderent și materii toxice pot ajunge în colon, încât eliminarea lor eficientă poate face diferența între a te simți teribil și a avea mai multă energie decât ai avut vreodată.

O zi de post cu iarbă de grâu

Abordarea Annei Wigmore în ce privește ceea ce ar trebui să faci pe perioada postului este mai apropiată de metoda Buchinger și complet opusă metodei Dr. Fung.

Ea nu a permis oaspeților Institutului Hippocrates să urmeze acest post acolo pentru că este nevoie de odihnă și lipsa oricărui program. După ani de observații a ajuns la concluzia că dieta Hippocrates bazată pe hrană vie este mai potrivită pentru programul de la Institut.

Atunci când serviciul sau stilul de viață nu permit 3 zile complet libere, este mai important să te concentrezi asupra dietei zilnice decât să încerci postul cu iarbă de grâu.

Cum arată o zi tipică de post cu iarbă de grâu:

  • Începeți fiecare zi a postului cu o clismă urmată de 1-2 implanturi cu suc din iarbă de grâu a câte 180 ml fiecare.
  • Consumați 240 ml apă cu lămâie sau Rejuvelac (borș), cu un pic de miere dacă doriți. La 30 de minute suc de iarbă de grîu și la încă 30 de minute o băutură verde după rețetele puse la dispoziție în carte.
  • Prânzul și cina: suc din iarbă de grâu + suc verde la 30 de minute după iarbă.
  • Între mese, după caz, un implant cu iarbă de grâu, un pahar cu Rejuvelac sau apă cu lămâie. Pot fi aplicate 4 implanturi pe zi iar cel de seara vă poate ajuta să dormiți mai bine.
  • Odihniți-vă și relaxați-vă din plin. Faceți exerciții ușoare, plimbări, petreceți-vă timpul afară și mai ales nu vă stresați cu întâlniri și termene limită.
  • Întrerupeți postul după 1,2 sau 3 zile ( fiecare după puteri) cu o masă de fructe proaspete urmată la câteva ore de o salată de crudități, verdețuri și legume proaspete, însoțită de un dressing fără ulei.

Porția de suc din iarbă de grâu este de 30 până la 120 ml: mai puțin pentru începători și mai mult pentru avansați. Începeți cu 30-50 ml. Sucul este foarte puternic.

Postul și medicina isihastă

Ca medicină isihastă facem și noi câteva consemnări asupra terapiei prin post. Bolile de astăzi sunt așa de grele încât necesită mai mult ca oricând niște remedii tot atât de serioase. Postul este un medicament serios. Se vorbește mai nou despre postul total, ca despre o adevărată chirurgie fără operație.

Noi vrem să facem câteva adnotări. Înainte de un post total trebuie o repunere a organismului pe orientarea normală. Adică, câteva săptămâni înainte, de preferat o lună de zile, să se țină un regim cu mâncare complet nefiartă și fără carne, pește și ouă,  doar câteva lactate ca brânza nefermentată din lapte nefiert, pregătită fără ajutorul termic, cum sunt preparate cașcavalul și alte sortimente. De preferat este să se evite și lactatele. De ce ?…

În intestinele noastre sunt reziduri din mâncăruri moarte care produc o floră microbiană ca atare. Această floră microbiană saprofită are o mare importanță pentru organismul nostru. Noi prin înlocuirea alimentelor moarte cu alimente naturale facem o schimbare radicală în flora microbiană intestinală, rezidurile acestor alimente nefierte producând o altă floră cu efecte binefăcătoare.

Dacă se trece direct la post total fără schimbarea florei microbiene, se lipsește organismul de un echilibru valoros. Chiar dacă se fac clisme, în intestin tot rămân microbii vechi și nocivi și mult timp ne aduc mari greutăți. Durerile de cap, starea de rău în post se datorează în parte acestei flore microbiene din reziduurile unei alimentații moarte.

Dacă se face schimbarea propusă înainte, aceste tulburări aproape că nu mai sunt. Multe boli deja prin această postire se ameliorează și chiar se vindecă.

Dacă este ceva mai urgent, se începe cu un post total de 1-3 zile, se mănâncă doar nefiert, fără alimente de origine animală, apoi câteva zile iar se postește total și iar se mănâncă, până la schimbarea florei microbiene intestinale. Apoi se poate trece cu tot curajul la un post total mai lung, cu clisme totuși, dar fără risc de accidente. 

Postul total trebuie să fie totuși cu apă, unii indicând apa distilată. Este bună apa distilată, dar fiind obținută prin fierbere are niște mișcări magnetice nocive totuși, care influențează negativ.

Este mai indicat să se folosească ceaiul prin macerare la rece, sau cel mai bine sucurile naturale dar servite nu direct, ci după ce sunt lăsate câteva ore să se depună partea sărurilor, bându-se doar lichidul limpede al sucului.

La clisme de asemeni să nu se folosească apă fiartă, ci apă dezinfectată prin câteva picături de oțet, tinctură de iod sau ceaiuri preparate tot la rece, ca mușețel sau coada șoricelului.

Medicina isihastă nu admite nimic omorât, astfel încât nicio ‘informație moartă’ să nu se mai introducă în organism, nici măcar prin apă. Nu este nevoie de un post prea îndelungat, dar este nevoie să nu se treacă apoi iar la alimentația moartă.

După postul total se face ieșirea din post, etapă de mare importanță. Nu treceți direct la mâncare că puteți muri…

În prima zi folosiți o supă nefiartă din legume zdrobite cu puțină nucă și apoi strecurate bine, ca să fie un lichid ușor ce nu înfundă digestia.

A doua zi adăugați pesmet de grâu necopt(…) dar tot strecurat. Folosiți această supă pentru sănătate cu foarte puțină sare, de mai multe ori pe zi.

După trei – patru zile începeți să consumați și o supă nestrecurată.

Și așa intrați în normal, dar cel puțin o lună cu regim complet nefiert, doar cu puține lactate tot nefierte.

Mulți reușesc să țină postul total, dar dau peste cap după post tot ce au câștigat, trecând la o alimentație grea și bolnavă care le va readuce boala.

Sunt cazuri când trebuie un post de la 10-20 de zile în sus, chiar până la 40 zile. Dacă respectați cele dinainte nu este riscant.

 Ieromonah Ghelasie Gheorghe- Taina vindecării. Medicina isihastă.

Tranziția și realimentarea

Ieromonah Ghelasie subliniază importanța covârșitoare a perioadei de reluare a alimentației. Cei de la clinica Buchinger alocă o perioadă de 4 zile pentru acest lucru, perioadă care face parte integrantă din sejurul de post terapeutic de 10,14 sau 21 zile.

Structura detaliată a perioadei de post este următoarea:

  • ziua 0: mic dejun lejer pe bază de plante, prânz și cină vegetariene, ușoare, apă și infuzii de plante din belșug pe toată perioada zilei
  • ziua 1: Tranziție– 600/800 kcal. Dimineața, prânzul și cina:monodietă ( orez, ovăz,cartofi sau fructe)+ 2-3 l apă și infuzii pe toată perioada zilei.
  • ziua 2: Post– max.250kcal. Dimineața: curățarea colonului cu sulfat de sodiu, dozaj individual. Prânz- 250 ml suc de fructe +legume și 1-2 ore siestă cu compresă caldă la ficat. Cina- 250 ml supă strecurată de legume mâncată cu lingura. 2-3 l apă și infuzii pe toată perioada zilei cu 1-2 lingurițe miere.
  • zilele 3…5…10..17 de post – max.250 kcal. Dimineața: infuzie de plante cu 1 linguriță miere. Clisma la 2 zile. Prânz- 250 ml suc de fructe +legume și 1-2 ore siestă cu compresă caldă la ficat. Cina- 250 ml supă strecurată de legume mâncată cu lingura. 2-3 l apă și infuzii pe toată perioada zilei cu 1-2 lingurițe miere.
  • Ziua de întrerupere a postului– 350 kcal. Dimineța- infuzie. Prânz- un măr crud sau din compot. După amiază se mai adaugă puține fructe. Cina – supă cremă de cartofi. 2-3 l apă și infuzii pe toată perioada zilei cu 1-2 lingurițe miere. Siestă cu compresă la ficat.
  • Ziua 1 de reluare a alimentației– 800 kcal. Dimineața: infuzie + compot de quinoa cu măr. Prânz: piure de spanac și salată de andive. După amiază: fructe. Cina: miez de fenicul cu sos. Apă și infuzii pe toată perioada zilei cu 1-2 lingurițe miere. Siesta cu compresă la ficat.
  • Ziua 2 de reluare a alimentației -1000 kcal. Dimineața: cremă Budwig cu fructe. Prânz: salată verde și sufleu de quinoa. După amiază: fructe. Cina: salată de dovlecei, cartofi cu cremă Budwig și sfeclă roșie. Apă și infuzii pe toată perioada zilei cu 1-2 lingurițe miere. Siestă cu compresă caldă la ficat.
  • Ziua 3 de reluare a alimentației– 1200 kcal. Dimineața: cremă Budwig cu fructe. Prânz: salată de varză acră cu bulgur. După-amiaza: fructe. Cina- sufleu de legume cu mei și frunze de țelină. Apă și infuzii pe toată perioada zilei cu 1-2 lingurițe miere.

Inițial nu am inclus în postare schema realimentării, dar pentru că am văzut în jurul meu oameni care doresc să încerce un post extins sau care au început un post extins de câteva zile fără să citească vreo carte, consider foarte utile aceste informații.

Rețetele preparatelor le găsiți în carte! Așa că tot va trebui s-o cumpărați și s-o citiți!!!😊

Resurse

  • Dr. med. Francoise Wilhelmi de Toledo; Hurbert Hohler: Ghid practic de post terapeutic; Philobia, 2018
  • Dr. Iason Fung: Puterea vindecătoare a postului; Paralela 45,2018
  • Ieromonah Ghelasie: Medicina isihastă. Taina vindecării; Platytera,2017
  • Ann Wigmore: Iarba de grâu, izvor de sănătate; Edupont,2010
  • Dr. Joseph Mercola: Ketofast; Combină puterea postului intermitent cu dieta ketogenică; Editura Adman, București,2019
  • Steve Meyerowitz: Postul cu sucuri naturale și detoxifierea; Benefica,2011
  • Thierry de Lestrade: Postul negru, o nouă terapie; Philobia, 2016
  • Desire Merien: Detoxifiere prin post; Meteor Press,2018
  • Ovidiu Harbădă:De vorbă cu Valeriu Popa despre sănătate și viață; Dharana,2019
  • https://www.buchinger-wilhelmi.com
  • https://thefastingmethod.com
  • https://hippocratesinst.org