Dacă savarina se află printre prăjiturile tale preferate, chiar dacă nu este tocmai o savarină, prăjitura pe care ți-o propun astăzi o să-ți calmeze dorul de dulce. M-am gândit s-o numesc savarină ușoară hipoglucidică. Această prăjitură răcoritoare o să te facă să uiți de savarina exagerat de dulce și siropoasă pe care o găsești de regulă la cofetărie.

      Fie că vrei să-ți controlezi glicemia, să slăbești sau să te hrănești sănătos, sunt momente în care, pentru confortul tău emoțional, este bine să te bucuri de acele prăjiturele sau feluri de mâncare preferate, care-ți amintesc de clipe fericite din viața ta și care te fac să te simți bine. Așa că bucură-te de această prăjitură pe care te invit să ți-o pregătești singur, acasă, pentru o masă de weekend în familie sau cu prietenii tăi dragi. Picură în ea toate aromele care-ți bucură papilele gustative. Cu cât mai multe arome, cu atât va fi mai mică nevoia de dulce. Te rog, totuși, să nu faci un obicei din prăjiturile preparate cu înlocuitori ai zahărului clasic pe motiv că sunt mai buni. Nu sunt sănătoși, oricât de mic ar fi indicele glicemic. Sunt produse rafinate inventate de mintea omului pentru a-și alimenta atașamentele și pofta de dulciuri. Acești îndulcitori nu cresc în copaci și nici prin tufele de la marginea pădurilor. Așadar, rar și cu măsură.

BLATUL

Pregătim un blat de pandișpan după rețeta clasică, dar înlocuim făina albă de grâu cu făină de cocos.

De ce ?

  • făina albă de grâu

    este rafinată, are indice glicemic mare(IG=85) și este practic lipsită de fibre (0,6 g/100g). în plus conține o cantitate mare de carbohidrați(glucide) 76g/100g. Asta va face să pornim din start la drum cu un blat cu încărcătură glicemică mare.

  • făina de cocos

    este integrală, are indice glicemic mic( IG=35) și este foarte bogată în fibre (44 g/100g). Din acest motiv conține o cantitate mică de carbohidrați activi( 22g/100g). Acest lucru ne va ajuta să obținem un blat cu încărcătură glicemică mică. În plus, cantitatea mare de fibre permite o siropare din abundență a blatului.

ÎNDULCITORUL

Teoretic, putem înlocui zahărul cu indice glicemic mare ( IG=70) cu unul dintre următorii îndulcitori: zahăr de cocos ( IG=35), fructoză (IG=20), xilitol, eritritol sau un alt îndulcitor care se termină în “ol”.  Aceștia din urmă, practic au IG=0. Sunt produse rafinate produse pe bază de extrase din diferite plante și poartă generic denumirea de “polioli”. Au avantajul că nu ridică nivelul zahărului din sânge, dar marele dezavantaj că se metabolizează la nivelul intestinului gros, având pentru unele persoane reacții foarte dure ( crampe, diaree, balonări, etc.)

Atunci când cumpărați îndulcitor pe bază de stevia sub formă de zahăr sau sub formă lichidă, este foarte important să știți că acestea conțin de fapt un procent foarte mic de  stevia. Restul este un poliol – de regulă eritritol.

Stevia este cel mai sigur și cel mai utilizat îndulcitor, dar are un gust aparte. De aceea, citiți cu atenție etichetele!

Pentru prepararea blatului de pandișpan se folosește de regulă un îndulcitor granulat.  Eu folosesc zahăr de cocos pentru că este mai puțin rafinat și este delicios, sau fructoză pentru că este verificată și nu are reacții adverse.

Pentru prepararea siropului este mai simplu. Se poate folosi oricare din îndulcitorii de mai sus în cantități mici. De asemenea, se poate folosi  stevia picături,  siropul de agave crud ( IG=15), sau un alt produs natural excelent dar mai puțin cunoscut și mai scump – siropul de yacon crud ( IG=0). Acesta este un fructooligozaharid care se metabolizează tot la nivelul intestinului gros, dar care are efecte benefice asupra acestuia. În plus nu are reacțiile adverse ale poliolilor.

Despre siropul de yacon am mai scris și aici:https://www.emilena.ro/bautura-cu-polen-care-te-pune-pe-picioare/

CU CE GARNISIM:

  • Fructe de pădure pentru că au indicele glicemic mic ( IG<35): mure, smeură, agrișe, fragi, căpșune, afine, coacăze… sau alte fructe mai puțin dulci
  • Magiun de prune ( fără zahăr) sau alt gem/dulceață fără zahăr. Prefer magiunul de prune făcut în casă.
  • Frișcă naturală din smântână dulce cu 30-35% grăsime, proaspăt scoasă de la rece și bătută acasă timp de câteva minute cu mixerul, cu puțin îndulcitor și cu vanilie naturală.

 

Ingrediente și informații nutriționale:

Ingrediente pentru 8 porții

6 ouă( 300 g)

6 linguri zahăr de cocos (60 g)

6 linguri făină de cocos (75g)

 suc de lămâie-1 lingură

praf de copt bio- 1 linguriță

pentru sirop:

400ml apă+rom+stevia, xilitol/erotritol/ yacon sau alt îndulcitor

frișcă din smântână 30-35%.-400 g (2 cutii)

magiun de prune- 200g (1 lingură/porție)

Energie:
309 kcal
Proteine:
7,8 g
Lipide:
22,5 g
Saturate:
14 g
Glucide:
17,2 g
Zaharuri:
15 g
Fibre:
3,9 g
IG:
38
LG:
6,5
  • Bateți albușurile spumă cu puțină sare.
  • Adăugați zahărul și sucul de lămâie plus puțin rom și mixați în continuare până când compoziția își recapătă consistența spumoasă.
  • Adăugați gălbenușurile omogenizate. Amestecați ușor prin răsturnare, cu o lingură mare, până sunt încorporate în spumă.
  • Adăugați făina de cocos amestecată cu praful de copt și continuați să amestecați foarte ușor tot prin răsturnare. Compoziția se lasă mai ușor decât cea cu făină, deci trebuie lucrat cu grijă.
  • Coaceți într-o formă de tort sau într-o tavă mică/medie tapetată cu hârtie de copt. Alegeți mărimea tăvii astfel încât să rezulte 8 porții medii.
  • Coaceți blatul la foc mediu ( 150-175 grade) în cuptorul încins, până ce capătă culoare aurie și începe să se desprindă de marginile tăvii. Durata depinde de felul în care coace cuptorul.
  • Între timp pregătiți siropul și puneți-l la rece. Nu uitați de rom! Este specific savarinelor!
  • Frișca trebuie să fie păstrată la frigider înainte de a o pregăti. Puteți adăuga încă de la început zahărul sau picăturile de stevia și vanilia.(Cu îndulcitor lichid nu am încercat). Bateți cu mixerul la viteză maximă timp de câteva minute, până devine spumoasă și consistentă. Atenție, frișca naturală se ‘taie’ dacă este bătută prea mult. Așadar opriți-vă atunci când vă place cum arată!

 

  • Când blatul este gata, scoateți din cuptor și lăsați să se răcească.
  • Siropați din abundență cu siropul preparat, chiar dacă pare mult. Va fi ‘înghițit’ de fibra din făina de cocos. Păstrați la frigider ca să fie foarte rece atunci când o serviți.

 

  • Înainte de a o servi, puneți fructele sau ungeti cu magiun de prune.
  • Ornați cu frișcă !

Alternativă

Puteți folosi același blat pentru a pregăti ‘tiramisu’. Folosiți cantități duble pentru a coace două foi și preparați siropul cu apă, rom și cafea. Pregătiți crema care vă place dar folosiți îndulcitor. Întindeți două straturi de cremă iar la sfârșit pudrați din belșug cu cacao și răsfățați-vă !

PRÂNZ DE WEEKEND cu șalău la grătar și savarină ușoară

Cum ar trebui să fie prânzul la care am ales ca desert această savarină?

Gustos, ușor și echilibrat.

Vă propun:

  • Șalău la grătar cu legume coapte după rețeta lu’ Dinescu

  • Savarină ușoară cu fructe de pădure ( sau magiun de prune) după rețeta mea.

Pentru a echilibra prânzul am avut în vedere nu numai aportul de carbohidrtați și încărcătura lor glicemică, dar și aportul de grăsimi.

Pentru că mi-am dorit un desert pe bază de frișcă, care conține grăsimi saturate, este nevoie ca felul principal să-mi aducă un aport de grăsimi nesaturate. Șalăul este un pește slab. În rețetă Chef Dinescu ne propune să-l ungem din belșug cu ulei “natural”. Aici va trebui să facem un compromis. Orice ulei nerafinat supus temperaturilor înalte se degradează, așa că va trebui să alegem între două rele: un ulei rafinat rezistent la temperaturi înalte sau un ulei de măsline extravirgin pe care italienii îl folosesc de când se știu la gătit chiar dacă este presat la rece. Specialiștii apreciază că punctul de ardere al acestui ulei este undeva în jurul temperaturii de 185 grade Celsius. Pentru ca uleiul să nu devină toxic vom avea grijă ca temperatura la care frigem peștele să fie una mică, jarul domol sau plita nu prea încinsă. Lăsam peștele să se coacă încet exact atât cât trebuie pentru a obține o carne suculentă dar pătrunsă.

Pentru salata de legume coapte vom folosi tot ulei de măsline presat la rece. Legumele puse pe plită trebuie numai “perpelite” un pic astfel încât să avem pierderi cât mai mici de vitamine și enzime. Unele enzime pot rezista până la o temperatură maximă de 65 de grade Celsius. Așadar, o coacere ușoară, “de suprafață” care nu ridică foarte mult temperatura în interiorul legumelor, ne permite un compromis între gust și calitate. Legumele lui Dinescu sunt cam “pârlite”. Vă recomand să le lăsați un pic mai crude 🙂

În ce privește lipia fiți prudenți! Un singur triunghi, doar cât să vă faceți pofta! Rezervați-vă pentru desert, mai ales dacă știți că s-ar putea să mai cereți o porție!

Acest site și activitatea mea în domeniul dezvoltării personale nu ar exista fără sprijinul

S.C. Flamicom Impex SRL

Concesionar Dacia Renault Nissan

https://www.flamicom.ro

Preferata mea este ZOE ❤️- autovehiculul electric care te unge la suflet

Mulțumesc!