SRI VASUDEVA-Calea desăvârșirii

Sri Vasudeva: Calea desăvârșirii – ziua 3.

By 6 July 2014 October 8th, 2020 No Comments

Sri Vasudeva

 

 

Jocurile sufletului în câmpul conștiinței

                 

                Pentru a nu crea confuzii, este necesar să fac următoarea observație:

              Sri Vasudeva folosește cuvântul Eu scris cu majusculă pentru a desemna Sinele nostru superior, divin, neseparat și nemuritor, dar întrupat. În Curs de miracole, același cuvânt, dar scris cu litere mici se referă la eu /ego, la sinele nostru inferior, separat, întrupat și el,  care “țipă primul și țipă tare”, astfel încât acoperă vocea silențioasă a celuilalt Eu.

Astăzi vreau să vorbesc despre spațiul în care se joacă sufletul; acesta nu este nimic altceva decât un joc în câmpul conștiinței. 

Când devenim prinși în existența materială, mințile noastre sunt atât de focalizate spre exterior, folosind simțurile, încât nu dăm atenție acestui spațiu vast din noi; spațiul care captează atenția misticilor. Este spațiul adevăratei cunoașteri de Sine. (…) Nu sunteți curioși cu privire la ce se află în acel spațiu?

Lucrul important în acel spațiu este de fapt să înțelegem cine este cel ce spune: ” Eu vreau să cunosc acel spațiu.” (…) Pentru mine, este teribil de fascinant că acolo poate fi “cineva” sau o individualitate în acel spațiu al conștiinței, care caută. (…) Nu poate decât să caute să înțeleagă rădăcina existenței sale. 

Conștiința este un câmp; este precum un ecran gol pe care sau în care poate să apară orice. Astfel apare Eul în acest spațiu al conștiinței. (…) Dacă priviți un ecran pe care este proiectat un film, ecranul este exact ca acest spațiu gol, iar imaginea este proiectată pe acel spațiu; iar voi chiar aveți o trăire când priviți acel ecran. Când dispare proiecția ce rămâne? Spațiul gol care a fost mereu acolo.

Deci apare un “Eu” în voi. De ce? Din cauza întrupărilor, a formelor care au fost create. Acest corp fizic este o întrupare grosieră, deci acesta vă dă trăirea experienței de “uman”. Aveți o identitate umană din cauza acestui corp fizic. Acest corp fizic va îmbătrâni în voi, și va dispărea în final. Iar după cum spun misticii, cum spun văzătorii, cum spun cunoscătorii, cum spun înțelepții: există o altă întrupare înlăuntrul nostru, pe care trebuie să o cunoaștem, iar aceasta există de asemenea în spațiul conștiinței.

Forma umană reprezintă o experiență în acel spațiu lăuntric  al conștiinței, iar aceasta ne conferă o anumită identitate. Astfel, conștiința devine întrupată.

Dar noi nu avem doar o întrupare fizică; avem și o întrupare de energie subtilă în interior. Nu o percem doar pentru că nu privim cu atenție.

Mintea mea poate proiecta unde în spațiu. Corpul nu poate face asta, creierul nu poate face acest lucru. (…) Gândurile sunt vibrații în spațiul conștiinței. Cine le produce? Nu le produce creierul; acestea sunt produse în creier. Dar care este sursa acestei proiecții? Aceasta este o altă parte din voi, o parte subtilă din voi; o numim Atma, sufletul, întruparea individuală de natură energetică.

Să ne întoarcem la acel ecran pe care se desfășura jocul. Acesta este ecranul conștiinței. Dacă începeți să înțelegeți că : ” Acest corp al meu, corpul meu grosier este o trăire în spațiul conștiinței mele. “, iar apoi începeți să căutați acea prezență sau identitate de energie subtilă care se află de asemenea în spațiul conștiinței; atunci veți simți prezența chakrelor din interior. Misticii ne spun că sunt șapte chakre în interiorul nostru, în corpul de energie subtilă. 

Când am mers în India în 1975, nu aveam așteptări legate de vreo implicare în ceva care să aibă de-a face cu energiile subtile. Pur și simplu voiam să am cea mai înaltă trăire în câmpul conștiinței, pe care o poate avea o ființă umană, asta doream. Și deodată, în acest ashram din India, în 1975, cam la o lună după ce am ajuns în India, am avut această trăire explozivă a energiei lăuntrice, iar corpul fizic a fost acum transcens într-un fel.  Am pătruns într-un nou spațiu; deodată, s-a ivit în mine o nouă identitate. Am început să mă simt ca ființă de energie și am început să simt că acest corp era doar un instrument în care funcționa această ființă de energie. De asemenea, am început să simt prezența chakrelor.

Vă puteți imagina aceasta? Vă puteți imagina schimbarea în conștiință, să devi conștient de o altă parte din tine la care nici măcar nu te-ai gândit că există? Iar înainte de aceasta, îmi amintesc foarte clar că simțeam o obscuritate totală în ecranul conștiinței atunci când încercam să înțeleg: ” Cine sunt eu? Cine sunt eu? ” Era doar întuneric, un zid de netrecut. Acea comutare a schimbat totul; deodată a apărut lumina în spațiu. Cum este posibil acest lucru? Am simțit acest incredibil val de enrgie în chakra inimii mele, în centrul emoțional. Iubirea a apărut apoi în inima mea ca o energie. Oau, aceea a fost cea mai frumoasă trăire pe care am avut-o. Aceasta a dat startul unei călătorii fenomenale. Și după aproximativ o lună, am început să simt o trepidație între sprâncene, iar aceasta a dus la îmbunătățirea calității minții mele.

Am devenit conștient de o identitate energetică în spațiul interior. De aceea vorbesc despre aceasta. De aceea sunt pasionat în legătură cu aceasta. Vorbind cu voi acum, sunt ancorat în acea ființă energetică. Îmi conduc corpul fizic din acel spațiu energetic. Dar pentru a stăpâni acel spațiu energetic, și doar pentru a-l înțelege, a necesitat timp, disciplină și efort. 

Începeți prin a deveni conștienți de ceea ce se află în voi și dați mai mare atenție acestui fapt. Ușor, ușor, veți începe să înțelegeți puterea gândurilor negative și pozitive în câmp. Apoi veți începe să înțelegeți că dincolo de gânduri e un spațiu de liniște; unii îl numesc “pauza”. Aceasta deține posibilitatea oricărui gând pe care îl puteți genera. După aceea putem deveni conștienți că noi suntem generatorii gândurilor. (…) Nu vă imaginați cât de incredibil de puternică este mintea. De aceea în spiritualitate se dă multă atenție antrenării minții.

Deci este extrem de important să observați acest spațiu al conștiinței în fiecare experiență pe care o trăiți. Eu mă duc la culcare în acest spațiu. Mă trezesc în acest spațiu. Acționez din acest spațiu. Vorbesc cu voi din acest spațiu. Relaționez cu voi din acest spațiu. Totul este o trăire în acest spațiu. 

Credeți că persoana la care priviți este într-adevăr “acolo, undeva în afară”? Lumina solară crează o imagine prin ochii voștri, iar imaginea se află în creier. Așadar eu vă văd în creierul meu. Voi sunteți o experiență trăită în creierul meu, iar sufletul meu percepe prezența voastră și eu o simt în câmpul meu. Deci de fapt voi sunteți înlăuntrul meu. Dacă s-ar întâmpla ceva cu nervul meu optic, voi ați dispărea. Dacă s-ar întânmpla ceva cu aparatul meu senzorial, aș pierde tot contactul cu exteriorul, deoarece voi sunteți o experiență în ființa mea. Simțurile mele dau raportul despre tot ce este în jurul meu, iar eu trăiesc acea experiență în interior. Prin urmare întrega mea lume este o experiență trăită în ființa mea. 

Când relaționăm cu o altă persoană, aceasta este de fapt o trăire în noi înșine. Când acea persoană este negativă, unde începem să simțim acea negativitate? În ființa noastră. Când cineva vine către noi într-un mod negativ, ce învocă în noi acest fapt dacă îi permitem? Energie negativă. Iar dacă rămânem în spațiul nostru și menținem propria energie pozitivă, acea persoană nu poate pătrunde; ea nu ne poate face să avem o trăire de-a ei, pe care noi nu dorim să o avem. Noi alegem trăirea din interior. 

Când începem să înțelegem că totul este o trăire în spațiul lăuntric, atunci vom decide mult mai bine ce dorim să purtăm în spațiul nostru.

Iată cum a treia zi a nostră se referă la câmpul în care sufletul își desfășoară jocul. Este câmpul oricărei trăiri posibile și este câmpul căruia trebuie să-i acordăm atenție, din clipa în care ne trezim și devenim conștienți, apoi de-a lungul zilei, păstrându-l în energii cât putem de imaculate; curate, pure, neprihănite.

finish


Fragment din :

Sri Vasudeva: Calea desăvârșirii-Retreat-ul de meditație de 40 de zile ( 26 martie-04 mai 2014), Blue Star România.