Turta dulce: ingrediente și mod de preparare

  • 480 g făină ( 150 +330)
  • 260 g zahăr. (Eu prefer combinația 100 g zahăr de cocos+100 g fructoză+60 g melasă. Melasa și zahărul de cocos dau o aromă aparte și împreună cu fructoza oferă frăgezime aluatului. Zahărul usucă prăjitura mai repede. )
  • 125 ml apă
  • 50 g unt
  • un ou
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • un vârf de linguriță sare
  • 2 lingurițe condimente pentru turtă dulce
  • coaja de la o portocală bio
  1. Încălzește cuptorul la 180 grade.
  2. Caramelizează într-o crăticioară o lingură cu zahăr.
  3. Stinge cu cei 125 ml apă înfierbântată.
  4. Adaugă 2 lingurițe din amestecul de condimente pentru turtă dulce și zahărul sau combinația de fructoză, zahăr de cocos și melasă.
  5. Amestecă pe foc mic până ce tot zahărul s-a topit. Nu este necesar ca amestecul să ajungă la temperatura de fierbere.
  6. Trage crăticioara de pe foc și adaugă 150 g făină, amestecând rapid cu lingura, telul sau mixerul până se desfac toate cocoloașele.
  7. Lasă compoziția să se răcească până ajunge la temperatura degetului. Adaugă pe rând untul, oul și coaja de portocală, mixând până la omogenizarea completă.
  8. Pune într-un lighenuș restul de făină (330 g) amestecată cu 1/2 linguriță bicarbonat și vârful de linguriță cu sare.
  9. Adaugă amestecul din crăticioară și frământă bine până ce aluatul se deslipește de mâini.
  10. Pune o foaie de copt în tava de la aragaz. Formează cu mâinile unse biluțe de turtă dulce pe care le așezi în tavă, cu suficient spațiu între ele ca să aibe loc să crească. Rezultă 24 de bucăți.
  11. Coace 15 minute în cuptorul încălzit la 180 grade, și nu deschide ușa cuptorului mai devreme. Dacă le coci mai mult se vor usca prea tare. Turta dulce trebuie să fie coaptă în interior dar moale la suprafață cât încă mai este în cuptor. Încearcă cu un bețișor dacă este coaptă! După ce le-ai scos se vor întări rapid.

Turta dulce glazurată se va păstra la rece pusă într-o cutie de carton, într-un loc cu ceva umiditate ( terasă, balcon, beci…) dar nu direct în frigider. Umiditatea naturală din mediul ambiant o va menține fragedă. Dacă o păstrezi într-un loc uscat și cald se va usca foarte tare și nu va mai fi la fel de bună.

Condimentele pentru turtă dulce

  • 3 lingurițe scorțișoară
  • 1 linguriță nucșoară
  • 1 linguriță cuișoare
  • 1 linguriță anason
  • 1 linguriță ghimbir
  • 1/2 linguriță coriandru
  • 1/4 linguriță piper

Fă un amestec din aceste mirodenii pisate și păstrează într-un borcănel. Folosește 1-2 lingurițe de fiecare dată când faci turtă dulce. Mie îmi place foarte mult cum se îmbină cu aroma inconfundabilă de portocală.

Glazura

  • un albuș
  • 100-150 zahăr sau îndulcitor
  • o lingură suc de lămâie
  • cuișoare și coriandru măcinat
  • opțional: o măsură lapte praf sau pulbere proteică din zer. Oferă un plus de consistență și gust.

Bate spumă albușul, adaugă zahărul/îndulcitorul și sucul de lămâie. Bate în continuare până ce devine o  spumă consistentă. Spre final poți adăuga și mirodeniile, sau poți să le presari după ce ai glazurat turta dulce, împreună cu bucățele din coajă de portocală. Amestecul în părți egale de coriandru și cuișoare oferă acea aromă inconfundabilă specifică acestor prăjiturele.

Dacă îți place, tot spre final, poți adăuga laptele praf sau pulberea proteică din zer. Aceasta din urmă va spuma și mai mult compoziția pe măsură ce mixezi. Dacă spuma este prea fermă și nu poți glazura turta dulce, mai diluează treptat cu 1-2 linguri apă, sau până ajunge la consistența dorită.

Scufundă cu partea bombată câte o turtă dulce în glazură și așează pe un platou!

Rețeta de turtă dulce am descoperit-o pe blogul Codruței de la ” Apă, sare și făină”:https://blog.codrudepaine.ro/2012/02/turta-dulce-a-copilariei/ Apoi, cum era de așteptat, am adaptat-o la gusturile mele.

Inițial am folosit o rețetă de pe Internet, dar am văzut de la început că aluatul seamănă mai bine cu un aluat pentru biscuiți sau fursecuri decât cu unul pentru turtă dulce. De aceea, prima încercare s-a soldat cu biscuiții care apar în fundalul din fotografie. La rândul ei, și Codruța a tot încercat timp de vreo 3 ani diverse rețete, și în final a descoperit-o și folosit-o pe cea de la Masha, din Rusia.

Așa că, Mulțumesc Codruța, mulțumesc Masha!

Varianta mea cu melasă și zahăr de cocos merită încercată! E delicioasă și fină!

Bucură-te din plin de bogăția de arome și farmecul Sărbătorilor!