Nu numai de Paște, ci în fiecare zi și la oricine este norocos să ajungă pe insula Okunoshima din Japonia.
Localizată la aproximativ 50 km de Hiroshima, Okunoshima a disparut inainte sa ajungă renumită. Intre 1927 si 1929, o fabrică existentă de conserve de pește din Okunoshima a fost “modernizată” cu o stație de desalinizare, un sistem de refrigerare și o centrală electrică – în același timp, toate vulpile, marmotele, pisicile și șoarecii au fost eradicate.
Okunoshima a fost ștearsă de pe hărti și Japonia a făcut tot ce i-a stat in putere să țină existența ei in secret.
Rutele vapoarelor au fost schimbate, trenurile care mergeau de-a lungul coastei trebuiau să-și acopere ferestrele, la fel si feriboturile care treceau pe lângă insulă. Totul era secret, iar poliția militară avea grija ca toate aceste reguli să fie respectate, anume, nimeni nu tragea cu ochiul la ce se petrece pe insulă.
Pentru a se evita însă sa se observe orice activitate de pe insula mama-Japonia, vechea fabrică a fost distrusă si mutată mai în sudul insulei. Din 1929 productia de gaze nocive a inceput în mare secret si pentru că oamenii de stiintă acreditați se aflau in vizorul serviciilor secrete străine, au fost folosiți ca forta de muncă amatori cu studii. Aproximativ 6.600 de tone de Yperite (gaz mustar), levizita, fosgen si alte gaze otrăvitoare au fost produse in Okunoshima intre 1929-1944.
Gazele erau testate pe iepuri. După încheierea celui de-al doilea Război Mondial in 1945, toate resturile de gaze otravitoare au fost îngropate în ocean, fabricile au fost aruncate in aer sau folosite ca simple încăperi de stocare. Dar ce s-a întamplat cu iepurii folosiți la teste? Au fost eliberați si au populat insula atat de natural si interesant incât au transformat un fost domeniu de groază în cea mai blânda insulă din lume.
În zilele noastre, Okunoshima este un punct turistic foarte popular, vizitat de peste 100.000 de oameni pe an, mulți ramânând peste noapte la un hotel, nu neapărat pentru că vin să viziteze ruinele fabricii de gaze, dar pentru dragalașii iepurași. Lipsa animalelor de pradă îi face sa zburde liberi si să transforme insula in cea mai mare gradină zoologică din lume .
Ce poate fi mai frumos sau mai sensibil, decât o intalnire cu sute, mii de iepuri pofticioși care incearcă sa se cațere pe tine dacă foșnești o pungă de chipsuri. O adevarată terapie a sufletului si simțurilor, lăsați-vă invăluiți de căldura acestor multe blanițe măcar si așa, virtual.
Preluat de pe NewsUp