Gândurile mele nu înseamnă nimic.

(Curs de miracole. – Lecția 10)

Explicații

O altă idee greu de crezut. Cum să nu însemne nimic?

Lecția de astăzi pune accentul pe faptul că ceea ce gândim nu are realitate. Mai mult decât atât, aflăm că gândurile care ne străbat mintea nu sunt ale noastre. Dar ale cui? Da, pot fi și gândurile celor din jur, dar nu despre asta este vorba aici. Problema se pune altfel.

Ideea de astăzi are legătură cu cea din lecția 7 în care am învățat că aproape toate gândurile noastre au la bază întâmplări și credințe care vin din trecut, un trecut care acum nu mai există. Gândurile rezultă dintr-o activitate febrilă a minții pusă să compileze datele pe care le are la dispoziție și care vin din acest trecut.

Ni se vorbește apoi despre faptul că aceste gânduri nu sunt adevăratele noastre gânduri. Dacă în lecțiile trecute eram plasați oarecum pe o poziție exterioară, de observator al minții și al gândurilor ( “aceste gânduri” ) astăzi ne identificăm cu mintea și ne revendicăm gândurile ( “gândurile mele”). Noi suntem gânditorul. Și dacă noi suntem gânditorul, cum pot să nu ne aparțină aceste gânduri? Și cum pot să nu însemne nimic? Și cum pot să nu fie adevăratele noastre gânduri?

Nu înseamnă nimic pentru că se referă la ceva trecut, care nu mai există. Ori nu poți să te gândești la “nimic”. Logica ar spune că dacă te gândești la “nimic”, nu gândești de fapt. Apare contradicția. Deși mintea e străbătută de gânduri,  în momentul prezent practic  nu gândești. Ai mintea ocupată cu gânduri care au la bază ceva trecut, dar nu este deschisă pentru acele gânduri reale care ar trebui să vină din momentul prezent.

Ca să anticipăm puțin și să ieșim din încâlceală, putem să spunem că menținând mintea ocupată blocăm canalul de comunicare cu intuiția. Unii îi spun intuiție, alții inspirație, alții sinele superior, spirit, etc…

Dacă ai parcurs teoria, ți-e ușor să înțelegi că, de fapt, este vorba despre doi “tu”:

Un “tu” agitat și guraliv – Gânditorul – care se identifică cu mintea (ego, personalitate) și un “tu” ascuns și liniștit – Spiritul, Sinele. “Tu” cel real, veșnic și cunoscător ești Sinele, pe când celălalt “tu”, adică ego, ești limitat și efemer. Ego pune mintea neîncetat la treabă și atunci ea cum să mai audă vocea Spiritului care vine din momentul prezent și care are răspunsul la toate problemele și întrebările pe care le-ai putea pune?

Ca să nu ne încurcăm și mai tare, dacă nu ai parcurs teoria ne rezumăm să acceptăm ideea așa cum ne este prezentată în lecție. Dar puțină înțelegere ne ajută să mergem mai departe.   Altfel avem șanse să abandonăm în bibliotecă o carte mare și albastră așa cum au făcut mulți alții înaintea noastră.

Astăzi se recomandă 5 intervale practice de cel mult un minut fiecare.

Cu ochii închiși identificăm gândurile așa cum ne apar ele pe ecranul minții, fără să le selectăm:

” Dacă ți se pare util, poți să-ți imaginezi că vezi trecând prin fața ta un alai bizar asortat, cu foarte puțină semnificație personală pentru tine.”

Pe măsură ce identifici gândurile spune-ți:

  • Gândul meu despre ….. nu înseamnă nimic.
  • Gândul meu despre ….. nu înseamnă nimic.

La fiecare interval practic repetă întâi ideea zilei iar la final adaugă :

Această idee mă va ajuta să mă eliberez de tot ce cred acum.

Cum se exersează

      Conform indicațiilor din Curs, metoda generală de efectuare a exercițiilor – care poate fi păstrată și după ce s-a parcurs întregul Curs și ai rămas sub îndrumarea profesorului lăuntric, este următoarea:

      Dimineața, seara sau în cursul zilei aloci exercițiilor o perioadă de timp conform indicațiilor din Curs. La începutul intervalului, de regulă dimineața, se citește lecția și se repetă cu ochii închiși ideea zilei sau acele idei din lecție care au avut ecou în inima ta. Apoi, tot cu ochii închiși, te abandonezi lui Dumnezeu în perfectă liniște și total relaxat. Este practic o perioadă de meditație pe parcursul căreia gândurile de tot felul îți vor da târcoale. Pentru a le îndepărta e suficient ca, atunci când apar, să repeți ideea zilei și să te adâncești din nou în meditație – fără gânduri, fără dorințe, fără așteptări: doar tu cu Sinele tău, în perfectă liniște. Vei sta așa atâta timp cât te vei simți bine. Este recomandat să-ți alegi o poziție comodă în care să te simți bine și să fii complet relaxat. Deși în Curs nu sunt date indicații specifice privind poziția în afară de faptul că este indicat să stai “în capul oaselor”, probabil că pentru majoritatea oamenilor este foarte bună poziția așezat pe un scaun cu spatele drept și palmele pe genunchi. O relaxare completă se poate obține și întins pe spate, dar numai dacă ești foarte odihnit și nu există riscul să adormi, mai ales seara sau în cursul zilei.

       Este recomandat ca intervalul de dimineață să se efectueze imediat după trezire, sau cât de repede se poate, iar cel de seară imediat înainte de culcare.