Gândurile mele determină lumea pe care o văd.

(Gândurile mele fără înțeles îmi arată o lume fără înțeles.)

(Curs de miracole. – Lecția 11)

Explicații

Iată prima idee de până acum legată de o fază majoră a procesului de corecție: inversarea gândirii lumii. Există impresia că lumea determină ce percepi. Lecția de astăzi introduce conceptul că gândurile tale determină lumea pe care o vezi. Bucură-te să exersezi ideea în forma ei inițială, căci în ideea aceasta ți se asigură eliberarea. Cheia iertării stă în ea.

Mai ales partea introductivă a ideii trebuie exersată cât se poate de lejer. Ea conține temelia păcii, a relaxării și a eliberării de griji pe care încercăm să le dobândim.

De la percepția subiectivă la percepția adevărată: acesta este drumul pe care ne-am angajat să-l parcurgem în ritmul acestui curs. Cât privește pasul final, cel de la percepția adevărată la cunoaștere, îl lăsăm în seama Divinității. Nu mai depinde de noi să facem acest ultim pas, este ceva ce se întâmplă în mod natural atunci când suntem pregătiți pentru asta.

Dar ce este percepția? Este reflectarea subiectivă în conștiința oamenilor a obiectelor și fenomenelor lumii înconjurătoare care acționează direct asupra lor în funcție de experiențele anterioare. Așa că lumea pe care o vede cineva este rezultatul acestei reflectări. Pentru că este pur subiectivă, lumea pe care o vede nu este în concordanță cu lumea reală. Fiecare vede o lume bună sau una rea, o lume frumoasă sau una urâtă. Și totul are legătură cu experiențele trecute și gândurile ce ne populează corpul mental. Gândurile înseamnă energie și cu această energie construim lumea în care trăim. Dar ne înțelegem gândurile ca să putem înțelege lumea pe care am creat-o?

Oare ce vedem privind imaginea de mai jos? Dacă nu știm nimic despre acel loc, vom construi o poveste – povestea noastră.

Putem să vedem aici un loc de vis, dacă gândurile noastre se îndreaptă către iubire și pace, sau putem să vedem o capcană, dacă gândurile se îndreaptă către trenul ce poate să apară din moment în moment.

Două ipostaze, două lumi diferite – ambele determinate de experiențele trecute și gândurile care ne trec prin minte la momentul respectiv.

Tu ce vezi? Iubirea sau frica? Oaza verde de pace sau trenul amenințător? Un drum spre o lume de poveste sau un labirint?

Cum procedăm:

Trei intervale practice de câte un minut fiecare sunt suficiente. Pentru exercițiul de astăzi, închide ochii și repetă pe îndelete ideea zilei. Apoi deschide-i încet și privește în jur fără să te oprești în mod deosebit asupra niciunui lucru. Amintește-ți din prima lecție să le privești pe toate ca fiind egale și fără o semnificație aparte. Privește repejor, dar relaxat. Apoi, la final, închide ochii și repetă ideea zilei. Tot ce ai văzut este parte din lumea ta, iar lumea ta este determinată de percepția ta pur subiectivă și de gândurile tale. În lumea percepțiilor există simultan miliarde de lumi într-o singură lume.

Gândurile mele ( fără înțeles) determină lumea pe care o văd ( fără înțeles).

Cum se exersează

      Conform indicațiilor din Curs, metoda generală de efectuare a exercițiilor – care poate fi păstrată și după ce s-a parcurs întregul Curs și ai rămas sub îndrumarea profesorului lăuntric, este următoarea:

      Dimineața, seara sau în cursul zilei aloci exercițiilor o perioadă de timp conform indicațiilor din Curs. La începutul intervalului, de regulă dimineața, se citește lecția și se repetă cu ochii închiși ideea zilei sau acele idei din lecție care au avut ecou în inima ta. Apoi, tot cu ochii închiși, te abandonezi lui Dumnezeu în perfectă liniște și total relaxat. Este practic o perioadă de meditație pe parcursul căreia gândurile de tot felul îți vor da târcoale. Pentru a le îndepărta e suficient ca, atunci când apar, să repeți ideea zilei și să te adâncești din nou în meditație – fără gânduri, fără dorințe, fără așteptări: doar tu cu Sinele tău, în perfectă liniște. Vei sta așa atâta timp cât te vei simți bine. Este recomandat să-ți alegi o poziție comodă în care să te simți bine și să fii complet relaxat. Deși în Curs nu sunt date indicații specifice privind poziția în afară de faptul că este indicat să stai “în capul oaselor”, probabil că pentru majoritatea oamenilor este foarte bună poziția așezat pe un scaun cu spatele drept și palmele pe genunchi. O relaxare completă se poate obține și întins pe spate, dar numai dacă ești foarte odihnit și nu există riscul să adormi, mai ales seara sau în cursul zilei.

       Este recomandat ca intervalul de dimineață să se efectueze imediat după trezire, sau cât de repede se poate, iar cel de seară imediat înainte de culcare.