Mă supăr pentru că văd o lume fără înțeles.

(Curs de miracole – Lecția 12)

Explicații

Acest exercițiu corectează ideea că ” te supără o lume înfricoșătoare, sau tristă, sau violentă, sau dementă”.1

Conform ideii din exercițiul 11, gândurile noastre determină lumea pe care o vedem și mai mult, noi acordăm propria noastră semnificație atât gândurilor cât și lumii pe care acestea o creează.

Atributele asociate lumii sunt date de noi. ” Lumea în sine nu are înțeles”1

Cum se procedează:

Exercițiul se face cu ochii deschiși.

Într-o stare relaxată privim lumea din jurul nostru. Privim totul într-un ritm foarte lent dar constant.  Trebuie să ne deprindem să acordăm aceeași valoare la toate, motiv pentru care vom privi lucrurile cu aceeași atenție și alocându-le același  timp.

În timp ce privim, atribuim lumii pe care o vedem însușirile care ne vin în gând – bune sau rele – și ne spunem:

Cred că văd o lume rea ( sau bună), o lume urâtă ( sau frumoasă), sigură (sau nesigură), tristă, ostilă, nebună…..

Calitatea aparentă a atributelor folosite ( rea, bună, frumoasă, urâtă…) nu contează. Ceea ce contează este un lucru destul de subtil și care ne poate scăpa: acela că o lume „frumoasă” implică existența unei lumi „urâte”,  o lume este „agitată”  în comparație cu una „liniștită”, etc. Osho spunea că „sfinții” nu pot exista fără „păcătoși”.

În accepțiunea Cursului, o lume fără înțeles este doar o lume: nici bună, nici rea, nici frumoasă, nici urâtă, fără sfinți sau păcătoși. Lumea pe care te superi este o lume pe care o judeci în raport cu extremele implantate în mintea ta. Așa că în timpul exercițiului doar privește și fii atent la gândurile care-ți apar în minte referitoare la lucrul asupra căruia îți oprești privirea.  La sfârșitul exercițiului adaugă afirmația:

Dar mă supăr pentru că văd o lume fără înțeles.

   ” Dacă ai accepta lumea ca lipsită de înțeles și ai lăsa adevărul să fie scris pe fața ei în loc de ce scrii tu, te-ar face nemaipomenit de fericit. Dar, din moment ce este fără înțeles, te simți nevoit să scrii pe fața ei ce vrei să fie. Tocmai asta vezi în ea….Sub cuvintele tale stă scris Cuvântul lui Dumnezeu. Adevărul te supără acum, dar, când se șterg cuvintele tale, le vei vedea pe ale Lui. Acesta este scopul ultim al acestor exerciții”1

 

           Exercițiul se repetă de 3-4 ori pe parcursul zilei, timp de un minut.

***

1: Curs de Miracole: Culegere de exerciții pentru studenți, p.18-19

    Fundația pentru Pace Lăuntrică, Editura Centrum, Polonia -2007

Cum se exersează- metoda generală

      Conform indicațiilor din Curs, metoda generală de efectuare a exercițiilor – care poate fi păstrată și după ce s-a parcurs întregul Curs și ai rămas sub îndrumarea profesorului lăuntric, este următoarea:

      Dimineața, seara sau în cursul zilei aloci exercițiilor o perioadă de timp conform indicațiilor din Curs. La începutul intervalului, de regulă dimineața, se citește lecția și se repetă cu ochii închiși ideea zilei sau acele idei din lecție care au avut ecou în inima ta. Apoi, tot cu ochii închiși, te abandonezi lui Dumnezeu în perfectă liniște și total relaxat. Este practic o perioadă de meditație pe parcursul căreia gândurile de tot felul îți vor da târcoale. Pentru a le îndepărta e suficient ca, atunci când apar, să repeți ideea zilei și să te adâncești din nou în meditație – fără gânduri, fără dorințe, fără așteptări: doar tu cu Sinele tău, în perfectă liniște. Vei sta așa atâta timp cât te vei simți bine. Este recomandat să-ți alegi o poziție comodă în care să te simți bine și să fii complet relaxat. Deși în Curs nu sunt date indicații specifice privind poziția în afară de faptul că este indicat să stai “în capul oaselor”, probabil că pentru majoritatea oamenilor este foarte bună poziția așezat pe un scaun cu spatele drept și palmele pe genunchi. O relaxare completă se poate obține și întins pe spate, dar numai dacă ești foarte odihnit și nu există riscul să adormi, mai ales seara sau în cursul zilei.

       Este recomandat ca intervalul de dimineață să se efectueze imediat după trezire, sau cât de repede se poate, iar cel de seară imediat înainte de culcare.