Gândurile mele sunt imagini plăsmuite de mine. 

(Curs de miracole – Lecția 15)

Explicații

Exercițiul de astăzi din Curs de Miracole este punctul de start pentru maratonul pe parcursul căruia vom învăța să ne activăm adevărata vedere. Cum o vom face, ce instrumente ne oferă, vom vedea pe parcurs.

Să ne amintim că scopul declarat în lucrare al acestor exerciții de antrenament este să ne obișnuim mintea, sistematic, cu o percepție diferită a tuturor făpturilor și lucrurilor din lume. În plus, partea teoretică care stă la baza acestor exerciții este prezentată în Text – prima parte a lucrării. Suntem informați de la început că aceste două instrumente pot ajuta orice om obișnuit să-și schimbe radical ideile pe care le are despre realitatea în care trăim într-un mod natural într-o perioadă de aproximativ un an de zile.

Pentru a ne face mai ușor drumul, suntem lăsați să întrezărim puțin din ceea ce ar trebui să obținem în final. Totul se realizează cu pași mărunți, chiar dacă tentația de a trage cu ochiul la ce va urma este foarte mare. Oricum, fiecare exercițiu necesită maximă atenție și mai ales disponibilitate în a accepta ideile și a ne lăsa conduși pe acest drum.

Sigur, toate aceste idei pot fi obținute și în cadrul unor cursuri organizate în care sunt  transmise într-un timp scurt pachete mari de informație, fiind de asemenea activate (sau poate nu !!!) diferite abilități naturale pe care le avem fiecare dintre noi.

Iată ce spune:

Această idee introductivă la procesul de plăsmuire de imagini pe care îl numești vedere, nu va însemna mare lucru pentru tine. Vei începe să o înțelegi când vei vedea mici chenare de lumină în jurul acelorași obiecte familiare pe care le vezi acum. Acesta este începutul adevăratei viziuni.

Pe măsură ce înaintăm, poți avea multe “episoade luminoase”. Sunt semne că îți deschizi în sfârșit ochii. Ele nu vor persista, pentru că sunt doar simboluri ale percepției adevărate, neavând legătură cu cunoașterea. Dar îți vor pregăti calea către ea.

Pe baza efectului Kirlian, artistul fotograf Robert Buelteman obține superbe imagini ale unor flori care au o aură invizibilă pentru ochiul liber, neantrenat. Se vede ușor chenarul de lumină pe care în mod obișnuit nu-l putem percepe decât într-o stare de relaxare și atenție sporită atunci când privim un obiect.

 

Vederea, așa cum o cunoaștem noi, este de fapt o “plăsmuire de imagini” iar gândurile noastre apar tot ca imagini. Am atribuit ochilor trupului nostru falsa funcție de a înlocui adevărata viziune cu iluzia vederii.

Filmul de mai jos ar putea fi de ajutor înainte de a vedea ce trebuie făcut pe parcursul perioadei practice de exersare, cel puțin ca motivație pentru a întrezări “linia de sosire”.

Un film despre unitate, iubire și viziune:

Cum se procedează:

Întâi repetăm ideea zilei:  

Gândurile mele sunt imagini plăsmuite de mine.

Alegem apoi la întâmplare câte un obiect asupra căruia menținem privirea relaxată un timp suficient de lung pentru a ne permite să repetăm  într-un ritm foarte lent afirmația formulată după modele de mai jos:

  • Acest creion este o imagine plăsmuită de mine.

  • Acest birou este o imagine plăsmuită de mine.

Se vor alege puține obiecte pe parcursul minutului de antrenament, pentru a putea fi executat corect.

Exercițiul poate fi repetat de 3 ori pe parcursul zilei dar și ori de câte ori ni se oprește privirea asupra unui obiect și dorim să aplicăm ideea .

***

Curs de Miracole: Culegere de exerciții pentru studenți, p.24

Fundația pentru Pace Lăuntrică, Editura Centrum, Polonia -2007

Cum se exersează- metoda generală

      Conform indicațiilor din Curs, metoda generală de efectuare a exercițiilor – care poate fi păstrată și după ce s-a parcurs întregul Curs și ai rămas sub îndrumarea profesorului lăuntric, este următoarea:

      Dimineața, seara sau în cursul zilei aloci exercițiilor o perioadă de timp conform indicațiilor din Curs. La începutul intervalului, de regulă dimineața, se citește lecția și se repetă cu ochii închiși ideea zilei sau acele idei din lecție care au avut ecou în inima ta. Apoi, tot cu ochii închiși, te abandonezi lui Dumnezeu în perfectă liniște și total relaxat. Este practic o perioadă de meditație pe parcursul căreia gândurile de tot felul îți vor da târcoale. Pentru a le îndepărta e suficient ca, atunci când apar, să repeți ideea zilei și să te adâncești din nou în meditație – fără gânduri, fără dorințe, fără așteptări: doar tu cu Sinele tău, în perfectă liniște. Vei sta așa atâta timp cât te vei simți bine. Este recomandat să-ți alegi o poziție comodă în care să te simți bine și să fii complet relaxat. Deși în Curs nu sunt date indicații specifice privind poziția în afară de faptul că este indicat să stai “în capul oaselor”, probabil că pentru majoritatea oamenilor este foarte bună poziția așezat pe un scaun cu spatele drept și palmele pe genunchi. O relaxare completă se poate obține și întins pe spate, dar numai dacă ești foarte odihnit și nu există riscul să adormi, mai ales seara sau în cursul zilei.

       Este recomandat ca intervalul de dimineață să se efectueze imediat după trezire, sau cât de repede se poate, iar cel de seară imediat înainte de culcare.