Nu mă supăr niciodată din ce cauză cred eu.

sau

Nu sufăr niciodată din ce cauză cred eu.

(Curs de miracole. – Lecția 5)

Explicații

Așa cum sunt date explicațiile în Curs de miracole pentru acest exercițiu, ambele formulări ale ideii zilei de astăzi sunt la fel de bune și de firești. Pentru că noi ne supărăm și suferim.

Supărarea și suferința nu prea pot fi despărțite. Ele se împletesc. Formele lor de manifestare par diferite, dar nu sunt. La fel și cauzele care le produc. Cu timpul vom învăța că toate aceste forme de manifestare ale supărării au o singură cauză.

Care sunt formele de manifestare ale suferinței sau supărării?  Vinovăția, apatia, depresia, frica, îngrijorarea, gelozia, mânia, ura, etc. Și o simplă neliniște ne depărtează de starea de bine și ne tulbură liniștea. De aceea, contrar a ceea ce noi am experimentat de-a lungul vieții, lecția de astăzi ne învață că nu există suferință mare sau mică. Din moment ce în esență ele au cu toate o singură cauză, toate ne tulbură pacea minții la fel de mult. Această idee este greu de înghițit, de aceea ni se recomandă să începem exercițiile de astăzi cu afirmația:

Nu există supărări mici.

Toate îmi tulbură pacea minții la fel de mult.

Am fost avertizați încă de la început că vor fi predate unele lecții ce conțin idei pe care mintea noastră refuză să le creadă. Programa Cursului nu este la alegerea noastră și fiecare decide dacă dorește sau nu să meargă mai departe. Pe parcurs ițele se vor descurca.

Al doilea pas este cercetarea minții, așa cum am făcut ieri.

Vom face acest lucru de două sau chiar de trei ori în cursul zilei. Nu este precizată durata, dar un minut poate fi suficient. Vom avea câte un interval practic dimineața și seara și încă unul  în cursul zilei. Cu ochii închiși suntem atenți la gândurile care ne trec prin minte. Ca și ieri, putem identifica gânduri „bune” și gânduri „rele”. Ieri am fost îndrumați să nu facem deosebire între ele. Să nu le judecăm. Am fost învățați să repetăm că ele nu înseamnă nimic. Greu de crezut. Dacă nu înseamnă nimic, de ce gândurile „rele” ne provoacă suferință?

Astăzi ne vom opri la gândurile „rele”.  Vom identifica suferințele ( furie, necaz, frică….) și cauzele lor: ce sau cine credem noi că ne-a provocat acea suferință sau supărare. Gândurile rele, supărările sau suferințele pot să fie proaspete, poate chiar din ziua curentă, sau pot să fie mai vechi.  Pot să fie mai mici, sau mai mari. Nu le selectăm. Alegem și din cele mici și din cele mari, și din cele recente și din cele vechi.

Dacă avem tendința să ne oprim asupra suferințelor mari și să le trecem cu vederea pe cele mici, Cursul ne recomandă să ne gândim mai întâi la următorul lucru:

Nu pot să păstrez această formă de supărare și să mă debarasez de celelalte.

În scopul acestor exerciții le voi considera pe toate unul și același lucru.

Odată identificate, aplicăm fiecărei supărări ideea zilei după formula din exemplele de mai jos:

  • Nu m-am supărat pe … X… din cauză că …  … așa cum cred eu.
  • Nu mi-e frică de …. din cauză că … …  așa cum cred eu.
  • Nu sunt gelos pe  … X … din cauză că … așa cum cred eu.
  • Nu m-am enervat pe … X… din cauză că … așa cum cred eu. 

Cum se exersează

      Conform indicațiilor din Curs, metoda generală de efectuare a exercițiilor – care poate fi păstrată și după ce s-a parcurs întregul Curs și ai rămas sub îndrumarea profesorului lăuntric, este următoarea:

      Dimineața, seara sau în cursul zilei aloci exercițiilor o perioadă de timp conform indicațiilor din Curs. La începutul intervalului, de regulă dimineața, se citește lecția și se repetă cu ochii închiși ideea zilei sau acele idei din lecție care au avut ecou în inima ta. Apoi, tot cu ochii închiși, te abandonezi lui Dumnezeu în perfectă liniște și total relaxat. Este practic o perioadă de meditație pe parcursul căreia gândurile de tot felul îți vor da târcoale. Pentru a le îndepărta e suficient ca, atunci când apar, să repeți ideea zilei și să te adâncești din nou în meditație – fără gânduri, fără dorințe, fără așteptări: doar tu cu Sinele tău, în perfectă liniște. Vei sta așa atâta timp cât te vei simți bine. Este recomandat să-ți alegi o poziție comodă în care să te simți bine și să fii complet relaxat. Deși în Curs nu sunt date indicații specifice privind poziția în afară de faptul că este indicat să stai “în capul oaselor”, probabil că pentru majoritatea oamenilor este foarte bună poziția așezat pe un scaun cu spatele drept și palmele pe genunchi. O relaxare completă se poate obține și întins pe spate, dar numai dacă ești foarte odihnit și nu există riscul să adormi, mai ales seara sau în cursul zilei.

       Este recomandat ca intervalul de dimineață să se efectueze imediat după trezire, sau cât de repede se poate, iar cel de seară imediat înainte de culcare.