Mă supăr pentru că văd ceva ce nu există.

(Curs de miracole. – Lecția 6)

Explicații

Ieri am fost îndrumați să ne cercetăm mintea și să selectăm în mod aleatoriu gânduri, supărări sau suferințe care ne tulbură liniștea ( frică, îngrijorare, furie, depresie, neliniște, etc.). Apoi am identificat cauzele care am crezut noi că stau la baza acestora. Exercițiul ne-a cerut să acceptăm faptul că nu cauza aparentă identificată de noi stă la baza suferinței și deci, că nu ne supărăm din ce cauză credem noi.

Astăzi se face un pas mai departe și repetând procedeul de ieri identificăm din nou supărările și suferințele care ne tulbură pacea. Pot fi oameni, situații de viață sau altceva.

Astăzi pur și simplu acceptăm că ne supărăm pe ceva ce nu există. Nu numai că acele cauze identificate de noi nu sunt reale, dar mai mult, ne supărăm pe ceva ce nu există.

Din nou mintea noastră poate protesta în fața acestei idei. Nu este vorba numai de faptul că unele idei din Curs sunt controversate, așa cum am fost informați de la început, ci și de faptul că fiecare poate interpreta cum crede de cuviință.  De aceea este important să citiți și forma originală a exercițiilor direct din Curs.

Formula generală pentru aplicarea ideii de astăzi este următoarea:

  • Mi-e ciudă pe … … pentru că văd ceva ce nu există.
  • Mă îngrijorează … … pentru că văd ceva ce nu există.

Ca și ieri, pot fi 3-4 intervale practice în cursul zilei: câte unul dimineața și seara și unul sau două în timpul zilei. Preț de un minut cercetăm în liniște mintea cu ochii închiși și alegem în mod aleatoriu gândurile supărătoare.

În plus și foarte important, de astăzi putem aplica ideea zilei la orice situație supărătoate care ne tulbură liniștea pe parcursul zilei. Ne supărăm și suferim pentru ceva care în realitate nu există.

Aplicăm ideea zilei tuturor gândurilor și supărărilor idiferent cât de mari sau de mici sunt, iar dacă avem tendința să le excludem pe unele ne amintim că…

Nu există supărări mici.

Toate ne tulbură pacea minții la fel de mult.

***

Nu pot să păstrez această formă de supărare și să mă debarasez de celelalte.

În scopurile acestor exerciții, așadar, le voi considera pe toate unul și același lucru.

Cum se exersează

      Conform indicațiilor din Curs, metoda generală de efectuare a exercițiilor – care poate fi păstrată și după ce s-a parcurs întregul Curs și ai rămas sub îndrumarea profesorului lăuntric, este următoarea:

      Dimineața și seara aloci exercițiilor o perioadă de timp conform indicațiilor din Curs. La începutul intervalului, de regulă dimineața, se citește lecția și se repetă cu ochii închiși ideea zilei sau acele idei din lecție care au avut ecou în inima ta. Apoi, tot cu ochii închiși, te abandonezi lui Dumnezeu în perfectă liniște și total relaxat. Este practic o perioadă de meditație pe parcursul căreia gândurile de tot felul îți vor da târcoale. Pentru a le îndepărta e suficient ca, atunci când apar, să repeți ideea zilei și să te adâncești din nou în meditație – fără gânduri, fără dorințe, fără așteptări: doar tu cu Sinele tău, în perfectă liniște. Vei sta așa atâta timp cât te vei simți bine. Este recomandat să-ți alegi o poziție comodă în care să te simți bine și să fii complet relaxat. Deși în Curs nu sunt date indicații specifice privind poziția în afară de faptul că este indicat să stai “în capul oaselor”, probabil că pentru majoritatea oamenilor este foarte bună poziția așezat pe un scaun cu spatele drept și palmele pe genunchi. O relaxare completă se poate obține și întins pe spate, dar numai dacă ești foarte odihnit și nu există riscul să adormi, mai ales seara sau în cursul zilei.

       Este recomandat ca intervalul de dimineață să se efectueze imediat după trezire, sau cât de repede se poate, iar cel de seară imediat înainte de culcare.