(LAȘUL, FRICOSUL)

    Atunci când analizezi relația cu acest arhetip nu o face prin prisma mesajului direct pe care îl transmit cuvintele. Niciun arhetip nu este “bun” sau “rău”. El poate aduce multă lumină peste umbrele în care ai ales să trăiești.

    După cum vei vedea mai jos, este necesar să iei în considerație multe aspecte din viața ta care nu au legătură în mod nemijlocit cu agresiunea fizică asupra altora sau cu lașitatea în sens literal. 

    De aceea este demn de luat în considerație faptul că agresivitatea sau lașitatea, după caz, trebuie evaluată și prin prisma atitudinii față de propria ta persoană. Care sunt obiceiurile de viață care-ți agresează trupul și bunăstarea fizică și psihică? Care este modul obișnuit în care te raportezi la propria ta persoană? Ești agresiv cu tine însuți? Ai tabieturi nesănătoase? Obișnuiești să bârfești, să-i critici pe alții sau pe tine însuți? Obișnuiești să te impui cu forța? Atunci când ești dat afară pe ușă ai obiceiul să te întorci înapoi pe geam ?

LUMINI:

Gândește-te de câte ori “lașul” din tine te-a ajutat să ieși din situații dificile, de viață și de moarte. Gândește-te la zicala ” fuga nu e frumoasă dar e sănătoasă”. Uneori acest arhetip te trage de mânecă în situații critice în care acea doză sănătoasă de frică  te ajută să alegi rapid între a lupta sau a fugi, între a deveni “agresor” sau “laș” pentru a ieși dintr-o situație extremă sau pentru salva o viață: pe a ta sau pe a altcuiva.

Gândește-te de asemenea la cea mai înaltă măsură a “agresivității” cu care Isus Hristos a scos la lumină imoralitatea oamenilor și fățărnicia preoților din templu. Și gândește-te apoi la “lașitatea” de care a dat dovadă în raport cu propria-i viață atunci când a refuzat să se apere, să argumenteze sau să riposteze în vreun fel, acceptând răstignirea și moartea fizică ca pe un simbol al învierii spiritului. Acest Maestru a proiectat în exterior agresivitatea regelui leu și în același timp la sânul său si-a găsit culcuș blândul, inocentul și fricosul miel. Iisus Hristos a fost privit ca un agresor si ca o mare amenințare de către toți cei cărora Adevărul pe care l-a răspândit le punea sub semnul întrebării credințele, concepțiile și pozițiile sociale. Și tot ei l-au judecat și batjocorit ca pe un laș în timpul răstignirii.

De aceea aminteste-ți de momentele în care agresorul din tine te-a îndemnat să spui lucrurilor pe nume într-un mod “deranjant” pentru urechile sensibile ale celor cărora le-ai adresat cuvintele, dar si de momentele în care pura ta smerenie sau acceptare a fost interpretată drept lasitate.

UMBRE:

    Agresiunea fizică asupra altor persoane este doar un aspect al arhetipului. Un alt aspect este agresiunea psihică și emoțională asupra celor din jur, Gândurile, cuvintele, gesturile, atitudinea ostilă și constantă față de cei din jurul tău poate fi agresivă sau defensivă, conștientă sau inconștientă iar felul în care ei reacționează față de tine este măsura agresivității sau lasității tale.

       La extrema cealaltă, aminteste-ți dacă Agresorul si-a făcut loc în viața ta prin intermediul celorlalți. Au fost frecvent în viața ta situații în care te-ai simțit agresat în orice fel simțind că nu ai curajul, voința, deerminarea și energia necesare pentru a te apăra? 

     Analizează dacă agresezi sau esti agresat la nivelul conceptelor și ideilor. Dacă îți impui cu forța voința și ideile asupra altora sau dacă te simți și te lași agresat de toate informațiile nocive care sunt vehiculate în societate. poate lucrezi în domeniul publicitar si de marketing și agresezi în mod constant publicul cu reclame si informații negative, sau poate în calitate de om obisnuit nu ai putere să ocolesti sau să ignori avalanșa de informații care te bombardează în fiecare zi.

Simbolic vorbind, lașul trebuie să facă față propriilor sale frici.  Atât lașul cât si agresorul sunt motivați în acțiunile lor de același lucru: FRICA de ceva anume.

În spatele fiecărui agresor se află de fapt un laș care îsi ascunde adevărata identitate. Pentru a-și camufla lasul interior si pentru că nu doreste să se confrunte cu propriile frici el alege ofensiva, lupta și atacul, Pozează într-un leu, când de fapt nu este decât un pisoi speriat.