DIVERSE

Dacă eu ajung iluminat, cu ce schimbă asta lumea?

By 29 November 2015 August 22nd, 2016 No Comments

 

osho1

      Am găsit în Cartea Secretelor o porțiune de text în care Osho, cu felul lui inconfundabil și inconfortabil de a spune lucrurilor pe nume, răspunde la o întrebare punctuală pusă de unul din discipolii săi, dar invită în același timp la autoanaliză pe toți aceia care, cu entuziasm, doresc să schimbe lumea și nu știu cum. Apoi, lecția 186 ( aici ) din Curs de miracole  nu mai prezintă dificultăți în a fi înțeleasă, căci mesajul clar și direct din acest răspuns nu prea mai lasă loc la interpretări.

      Iată întrebarea și apoi o parte dintr-un răspuns mai amplu pe care l-am preluat din Cartea Secretelor, apărută în 2008 la Pro Editură și Tipografie:

Î: Eu, cu siguranță îmi doresc să ajung iluminat. Dar, dacă voi reuși, cu ce va schimba asta lumea?

R: Dar de ce te preocupă restul lumii? Lasă lumea să se preocupe singură de ea însăși. Și văd că nu îți faci griji despre ce se va întâmpla cu restul lumii dacă rămâi ignorant…

      Dacă ești ignorant ce se va întâmpla cu restul lumii? Vei produce nefericire. Nu că ai face-o cu bună știință, nu, tu ești nefericirea, așa că orice ai face nu faci decât să semeni sămânța nefericirii peste tot în jurul tău. Speranțele tale sunt fără noimă, semnificativă este doar ființa ta. S-ar putea să te gândești că îi ajuți pe ceilalți, dar nu faci decât să-i încurci. (…) Și toate astea pentru că nu este important ceea ce speri tu, ceea ce crezi tu, ceea ce dorești tu. Important este doar ceea ce ești tu.

……………………………………………………………………………………………………..

      Fiecare se crede centrul lumii și deci trebuie să-și facă griji despre lume, s-o schimbe, să transforme lumea, să creeze o utopie. Unicul lucru ce poate fi făcut este acela de a te schimba pe tine. Nu poți schimba lumea. Îi faci mai mult rău încercârnd s-o schimbi, poți crea haos, poți provoca răni, poți produce tulburare. Și așa lumea este deja prea zăpăcită. Și poți provoca încă și mai multă frământare, nedumerire și haos.

      Te rog, lasă lumea în pace. Poți face un singur lucru, și anume: să-ți găsești liniștea interioară, fericirea interioară, lumina interioară. Dacă reușești asta, chiar ai ajutat foarte mult lumea. Prin transformarea unei pete de ignoranță într-o flacără iluminată, prin scoaterea cuiva din întuneric și aducerea sa la lumină, ai schimbat o parte a lumii. Iar această parte care s-a schimbat, va produce reacții în lanț. Buddha nu e mort. Iisus nu este mort. Ei nu pot fi morți, pentru că ei au provocat reacții în lanț – din lumină în lumină, din flacără în flacără. Și așa se va naște mereu un succesor, iar ei continuă să trăiască.

      Dar, dacă lumina ta nu există, dacă lampa ta nu este aprinsă, nu poți fi de niciun ajutor nimănui. Primul lucru esențial este să-ți găsești lumina interioară. Atunci și ceilalți vor primi ceva din ea. Atunci o scânteie de la tine va putea aprinde și lampa altora. Atunci va exista continuare. Atunci poți dispărea din trup, flacăra ta va trece din mână în mână. Va continua să existe în eternitate. Buddha nu va muri niciodată, cei iluminați nu mor niciodată, pentru că lumina lor devine o reacție în lanț. Iar cei care nu ating iluminarea nu trăiesc niciodată, pentru că ei nu pot provoca o reacție în lanț, nu au nicio lumină de împărtășit, nicio scânteie care să aprindă flacăra altcuiva.

      Te rog, fii preocupat doar de tine însuți. Fii egoist. Îți spun asta pentru că doar așa vei putea ajunge fără ego. Doar așa vei putea ajunge să fii lumii ajutor și binecuvântare. Să nu te preocupe lumea, nu asta este problema ta. Cu cât vei fi mai îngrijorat de soarta lumii, cu atât te vei simți mai răspunzător față de ea. Și, cu cât va fi mai mare responsabilitatea, cu atât te vei simți mai important. Dar nu ești. Ești doar nebun. Ieși din această nebunie de a-i ajuta pe ceilalți. Ajută-te pe tine. Ăsta e singurul lucru pe care-l poți face.

      Și atunci multe se vor întâmpla… însă vor veni ca o consecință. De îndată ce ai devenit o sursă de lumină, schimbările încep să se producă. Vor fi mulți cei care se vor împărtăși din lumina ta, vor fi mulți cei care vor atinge, prin ea, iluminarea, vor fi mulți cei care, prin ea, vor cunoaște viața, mai multă viață, o viață deplină. Dar nu te gândi la lucrul acesta. Nu vei putea face nimic pentru asta în mod conștient. După aceea, totul va decurge de la sine.

      Iisus spune undeva: “Mai întâi, intră în împărăția lui Dumnezeu. Caută împărăția Domnului, și apoi toate celelalte vor veni.” Și eu vă spun la fel.

-∞-