Dacă ea a putut, pot și eu.

Atunci când credeam cu toții că a venit vremea să plece, ne-a demonstrat că nu poți face niciodată calcule cu viața nimănui. La venerabila vârstă de 84 de ani pisicești, fără să citească nici măcar o carte despre postul terapeutic, s-a retras pentru o săptămână ca să vindece singură ceea ce noi ne-am gândit că nu mai are sens să fie tratat prin intermediul medicinii alopate veterinare. Era prea slăbită și prea slabă pentru o intervenție chirurgicală. Riscurile depășeau beneficiile iar de stresul la care am fi supus-o ce să mai vorbim!

După 7 zile de post cu apă și numai 10 minute de vindecare reconectivă în cea de-a șasea zi, în care am simțit efectiv cum energia și-a făcut loc în trupul ei plăpând, pur și simplu a revenit la viață. Mai încercasem de câteva ori vindecarea reconectivă dar niciodată nu am simțit așa puternic în mâini energia. Trupul curat deja după cele 6 zile de post au permis energiei să pătrundă altfel.

Acum, după câteva luni de suferință, și-a reluat locul pe scăunelul de la fereastră, mănâncă și are din nou ochii mari și vii, așa cum i-a avut toată viața. Picioarele ei de bătrânică nu mai sunt așa sprintene, iar blănița minunată de persană albastră nu mai e la fel de bogată, dar toarce din nou liniștită în preajma noastră, iar noi ne bucurăm de prezența ei.

Aveam nevoie de o motivație suficient de puternică ca să mă aventurez într-un post extins, iar Ina mi-a oferit-o. Cred că această pisicuță a intrat în viața mea ca un profesor discret și umil. Doamne câte m-a învățat, și cât de recunoscătoare sunt pentru asta!

 

Cochetez de mulți ani cu ideea unui post extins. Am mai făcut acasă  serii de 3 zile de detoxifiere cu sucuri verzi și au fost excelente, dar asta s-a întâmplat acum 7 ani, când dieta mea era în proporție de 80% raw-vegană. Atunci, principala detoxifiere am făcut-o prin alimentație, în mod treptat,  pe parcursul a trei luni sau mai mult cât a durat tranziția de la dieta mea echilibrată omnivoră.

Îmi amintesc că atunci s-au manifestat cu adevărat reacțiile de detoxifiere: slăbiciune, scădere în greutate, aritmii, eczeme apărute din senin; dar cel mai penibil lucru care mi s-a întâmplat a fost efortul unui medic de a mă convinge că trebuie să merg în America pentru o intervenție chirurgicală pe inimă, pentru că “bate prea tare, domnule pentru vârsta pe care o ai”. Un diagnostic fals, pus fără nici măcar o întrebare despre schimbările de stil de viață care se manifestau chiar atunci din plin în viața mea. Mulțumesc tehnologiei avansate care este capabilă să spulbere erorile umane, dar și acelor medici cu capul pe umeri care pun mai presus pacientul decât avantajele materiale.

După 7 ani, la începutul lui 2020 mă simțeam obosită. Nivelul de energie nu mai era la fel de înalt, iar dieta mea bazată pe hrană vie vegetală s-a diluat. Calificarea ca tehnician nutriționist pe care am obținut-o în această perioadă m-a ajutat să câștig noțiuni teoretice utile despre nutriția omnivoră care este promovată din plin la nivel de nutriție de masă, dar nu m-a ajutat să-mi îmbunătățesc prea mult propria dietă. Am retestat alimentația echilibrată din perspectiva noilor cunoștințe dobândite, iar în dieta mea și-au făcut din nou loc, treptat, carnea și alimentele gătite. Mare greșeală. Nu vezi cu adevărat avantajele alimentației bazate pe alimente vii decât atunci când treci din nou la o dietă clasică. Așa că era timpul să recuperez ce am pierdut și am decis să fac asta în forță. Îmi place metafora pe care o folosea Dr. Buchinger pentru post/detox : degresarea hornurilor. E timpul să dau afară funinginea care s-a acumulat în ultimii ani în corpul meu fizic, dar și în cele subtile. Încep cu un post de 10 zile după modelul celor de la clinica Buchinger format din:

  • 1 zi de tranziție
  • 5 zile de post
  • 1 zi întrerupere a postului
  • 3 zile de reluare alimentației

Este mai degrabă un post preventiv care poate fi practicat și acasă de persoanele sănătoase. Găsești în articolul de mai jos mai multe detalii despre principiile postului terapeutic, despre beneficiile lui, reacțiile de detoxifiere care pot să apară, unde și cum poate fi el practicat:

POSTUL EXTINS: Purificator, Optim, Simplu, Terapeutic

De unde am pornit?

Parametrii mei la începutul postului au fost:

  • Vârsta:52
  • Greutate:55 kg
  • Indice de masă corporală IMC=20
  • Glicemia de dimineață oscilează între 90-104 în funcție de alimentele pe care le consum seara.
  • Tensiunea arterială variază între 10/6 și 12/7
  • Suspectez un deficit de magneziu, dar pentru că nu am făcut analizele nu-l pot confirma. În ultimul an am început să am din ce în ce mai des contracturi musculare.
  • Nu sufăr de o boală anume și nu administrez medicamente.

Vreau să țin acest post din trei motive:

  • Mă simt obosită fizic și psihic și simt nevoia să dorm din ce în ce mai mult.
  • Cuperoza mea cronică este mai accentuată și s-a extins pe ambii obraji.
  • De când aștept ocazia să testez un post extins!!! Acum e momentul!

Tehnic vorbind, o persoană normoponderală are indicele de masă corporală (IMC) în intervalul 18,5 – 25. Când IMC<18,5 postul prelungit nu este recomandat.

Ca să ajung la IMC = 18,5 ar trebui să am 50 kg, dar pentru mine este foarte puțin și ar însemna să intru serios în masa musculară.  Cum media scăderii în greutate în timpul postului terapeutic este de 500 g/zi pentru femei ar însemna ca în cele 5 zile efective de post să pierd 2,5 kg, lucru care s-a și întâmplat. Deci nu-mi pot permite un post total cu o durată mai mare de 10 zile.

Deși am planificat un post de 10 zile, în final m-am ales cu 9, pentru că prima zi, cea de tranziție am ratat-o. Nu am fost hotărâtă în privința perioadei de post, iar în săptămâna respectivă programasem doar un post de o zi. Pentru că s-a întâmplat să prind un sfârșit de săptămână prelungit și am avut posibilitatea să stau acasă la începutul săptămânii care urma, am transformat postul de o zi, într-un post extins.

La ce mă puteam aștepta ?

Mă puteam aștepta la o serie de manifestări din lista celor pe care le-am enumerat în articolul menționat mai sus, dar reacțiile mele de detoxifiere s-au redus la:

  • Durere ușoară de cap în ziua 1.
  • Ușoară nervozitate în ziua 2.
  • Aritmie cardiacă.
  • Limbă încărcată începând cu ziua 4.
  • Stări de slăbiciune din când în când.

Singurele care m-au făcut să mă simt incomod au fost aritmiile. Celelalte nu m-au deranjat foarte tare, iar de foame nu am suferit decât puțin la început. Cu toate acestea, în ziua a 9-a am simțit clar că trebuie să întrerup postul.

În ce mă privește, suplimentele cu magneziu și complexul de multivitamine și multiminerale pe care l-am administrat au fost esențiale. După fiecare administrare aritmiile s-au atenuat și m-am simțit mult mai confortabil.

De aceea consider extrem de important ca în cazul unor deficiențe nutriționale sau în cazul unor probleme serioase de sănătate, postul să fie adaptat la capacitatea fiecăruia de a posti.

Care au fost beneficiile?

În ce mă privește am simțit că cele 9 zile de post nu au fost suficiente pentru o detoxifiere completă. Din acest motiv am decis să continui cu o zi de post pe săptămână – un post de 36 de ore.

Deficitul de magneziu pe care l-am avut la începutul postului nu a fost neglijabil iar restabilirea nivelului optim este un proces de durată. În luna ce a urmat aritmiile și contracturile musculare au fost din ce în ce mai ușoare în zilele pe care le-am dedicat postului de 36 de ore, iar în ultima săptămână, au fost neglijabile.

Beneficiile sunt de necontestat:

  • După cele 9 zile de post m-am simțit ușoară și curată. Parcă zburam. O senzație pe care rar ai ocazia s-o trăiești în viața de zi cu zi. A fost pentru prima oară când mi-a părut rău că nu posed un strat mai generos de grăsime, ca să pot continua postul 😊. Sunt conștientă de faptul că nu am intrat din plin în starea de cetoză, pentru că nu am avut suficientă grăsime pentru a produce cetone, dar sunt foarte mulțumită de faptul că în cele 5 zile corpul meu a avut ocazia să recicleze deșeurile proteice uzate și poate și alte țesuturi nefolositoare.
  • Nivelul de energie a crescut iar starea de calm și echilibru pe care am dobândit-o în urmă cu 7 ani a început să se facă din nou simțită.
  • Tenul s-a curățat iar iritațiile pe care le aveam în mod obișnuit au dispărut în proporție de 80%. Pe perioada cât dieta mea a fost bazată pe hrană vie cuperoza a dispărut în totalitate. A reapărut în momentul în care am revenit parțial la alimentația clasică.
  • Pot să lucrez mai mult seara și mă trezesc mai ușor dimineața.
  • Alte probleme de sănătate nu am, așa că nu am identificat alte beneficii.

Ce aș face diferit data viitoare

  1. Mi-aș lua concediu ca să mă pot bucura din plin de această binecuvântare.
  2. Aș sta mai mult afară, în aer liber și aș face mai multă mișcare ușoară.
  3. Mi-aș respecta cele 3 “mese”, adică aș înlocui ceaiul de dimineață cu un suc proaspăt de legume/fructe, sau cel puțin aș respecta protocolul Buchinger în toate zilele.
  4. Aș adăuga câte un suc proaspăt din iarbă de grâu înaintea fiecărei mese. Experiența anilor trecuți mi-a arătat cât de valoros este în combinație cu sucurile de legume.
  5. Aș completa necesarul de lichide cu borș, zeamă de varză, apă proaspătă din nucă de cocos, sevă proaspătă de mesteacăn sau zer. Aș adăuga în apă câte o lingură cu oțet de mere pregătit la rece, nepasteurizat și care conține mamă de oțet.
  6. Poate că aș adăuga puțin polen crud în sucurile de peste zi. Aportul de proteine și bogăția de vitamine, minerale, enzime, etc. mi-ar fi foarte utilă. Eu mă simt foarte bine atunci când consum polen. Ar putea fi o alternativă la iaurtul/brânzica degresată, sau la laptele de migdale/soia pe care-l recomandă metoda Buchinger în caz de nevoie.
  7. Pentru cazurile în care mi se face foame aș consuma un pahar cu apă în care aș adăuga câte o linguriță cu tărâțe de psyllium, cu chia sau semințe de in măcinate. Cu un aport de calorii nesemnificativ aș beneficia de fibre insolubile necesare tranzitului intestinal și m-aș bucura de senzația de sațietate.
  8. Aș evita mierea la îndulcitul ceaiului și aș folosi în locul ei  sirop crud de yacon (un fructo-oligo-zaharid care este benefic pentru flora intestinală și care nu ridică nivelul zahărului din sânge).
  9. Poate că m-aș răsfăța din când în când cu o cafea mică în care am adăugat o linguriță cu smântână după modelul Dr. Fung.
  10. Aș avea mai multă grijă de tranzitul intestinal. Nu știu dacă există cu adevărat substitut pentru atât de recomandatele clisme, dar ceaiurile laxative, tărâțele, sucurile verzi ar putea fi utile. Valeriu Popa recomanda pacienților care nu pot face clismă ceai de salview și tărâțe. Ca purgative indica sare amară ( sulfat de magneziu): o linguriță la o cană cu apă foarte caldă, administrat seara; ceai depurativ băut tot seara, sau ulei de parafină. Este contraindicată utilizarea uleiului de ricin.

Acestea sunt ideile mele născute din nevoile pe care le-am simțit în timpul postului, dar ele se cer adaptate la fiecare persoană în parte.

În continuare am detaliat cele 9 zile de post. Sper să-mi fie utile atunci când voi simți nevoia să țin din nou un post extins, dar sper să-ți fie de folos și ție, dacă ești o persoană sănătoasă și crezi că poți să faci față unui post extins la domiciliu. De fapt, cred că motivele pentru care cineva crede că nu poate face față unui post total de 10 zile ( 1+5+1+3) sunt: propriile limitări mentale,  frica, neîncrederea, lipsa de informare și lipsa de sprijin a celor din jur.

ZIUA 1

Prima zi a fost o zi de joi – zi normală de lucru.

Pentru că acest post a venit practic neanunțat, prima zi a fost destul de abruptă. Planificasem pentru această zi o pauză digestivă în care să beau numai apă și infuzii de plante medicinale, lucru pe care l-am și făcut.

Amânam de câteva săptămâni momentul și pentru că a doua zi – vineri, 24 ianuarie – aveam planificată o activitate destul de costisitoare la birou, care implica atenție, responsabilitate și bună organizare, m-am gândit că nu este momentul cel mai potrivit pentru o zi de post cu apă.

Și totuși…

ZIUA 2

Îmi pregătesc de cu seară un pachet în care așez cu grijă tot ce credeam eu că mi-ar fi necesar ca să încep ziua cum trebuie. Știam că acțiunea va dura până după prânz și după o zi de post aveam nevoie de hrană.

Mă trezesc și-mi pregătesc o cană mare cu ceai din plante medicinale pe care o îndulcesc cu o linguriță mică cu miere și o beau în timp ce mă spăl și mă îmbrac.

Ajunsă la birou am început treaba în forță, așa că nici vorbă de vreo gustare. După cum se derulau lucrurile mi-am dat seama că activitatea planificată se va desfășura conform programului și nu-mi va da bătăi de cap. Așa că ce-ar fi să mai amân gustarea? Poate reușesc să prelungesc postul până la trei zile. Am mai făcut-o și știu că pot. Oricum urmează zilele de sâmbătă și duminică așa că este posibil. Și cine știe, poate reușesc un post extins de 5 zile, chiar dacă asta ar însemna să stau luni acasă.

Așa că las la locul lui pachețelul și-mi văd de treabă. Pun pe birou un bidonaș de 500 ml cu apă plată și beau din ea din când în când.  Tocmai când simțeam nevoia de o schimbare, o colegă drăguță vine cu o cană mare cu ceai din lămâie și ghimbir. La fix!

Și uite-așa m-am trezit că s-a făcut ora 13.00 și a trecut jumătate din cea de-a doua zi de post. Dar îmi era foame și atunci mi-am dat seama că trebuie să pun în practică teoria despre post.

A doua zi de post este considerată cea mai dificilă și chiar așa a fost. După ora 14.00 am început să-mi pierd concentrarea și să devin nervoasă.

Pentru a face față nevoilor energetice corpul se pregătește să treacă de la arderea glucidelor la arderea grăsimilor stocate. Încet dar sigur, în loc de glucoză, va folosi preponderent corpurile cetonice elibetate în urma metabolizării grăsimilor, chiar și pentru nevoile creierului.

Mă decid să folosesc în principiu metoda Buchinger care presupune un aport de aproximativ 250 kcal/zi cu un prânz din sucuri de fructe/legume și o cină cu supă de legume, deși eram convinsă că o să procedez așa cum voi simți eu, ținând cont și de experiența mea cu postul de 3 zile.

Postul cu aport minim de macronutrienți dar bogat în micronutrienți are două avantaje:

  • poți obține efecte apropiate de cele obținute în urma postului cu apă
  • este mai ușor de urmat și oferă un nivel sporit de energie

De aici înainte putem să vorbim despre post cu ce am făcut bine, dar și cu ce puteam să fac mai bine.

Ca rezumat pentru a doua zi de post ar fi:

Mic dejun

  • 600 ml infuzie de plante medicinale îndulcită cu o linguriță mică cu miere
  • 500 ml apă plată
  • 300 ml ceai de lămâie și ghimbir

Băute încet până la prânz.

Prânz

250 ml suc din :

  • aprox. 100g afine congelate spălate rapid cu un jet de apă rece
  • 1/2 măr
  • 1/2 pară

L-am băut cât am putut de încet dar pentru că nu l-am diluat cu apă, probabil că a ridicat destul de mult și de rapid glicemia; dar m-am simțit bine, deși cam nemâncată.

Cina

Am ajuns acasă destul de nervoasă. Este clar că postul nu poate fi ținut în condiții de stres și activitate susținută. Este nevoie de liniște și odihnă.

Am pregătit cina pentru cei ai casei în timp ce am mai băut o cană mare (600 ml) de infuzie de plante. Cina nu a ieșit ce trebuia.

Apoi mi-am pregătit și mie masa:

-250 ml suc din:

  • 1/2 castravete lung
  • varză albă
  • puțină sare
  • un supliment cu magneziu, calciu și Vit.D

-600 ml infuzie din melisă și lămâie îndulcită cu o linguriță mică cu miere.

Am savurat pe îndelete ceaiul până la culcare, în timp ce am urmărit în deplină relaxare un film pe care voiam de mult să-l văd și pentru care nu am găsit niciodată momentul.

Așa a trecut a doua zi de post.

ZIUA 3

Mic dejun și prânz

E sâmbătă dimineața. Am dormit foarte bine și mă simțeam bine când m-am trezit.

Aveam câte ceva de făcut prin casă, așa că sorbind din ceaiul de dimineață (600 ml)  m-am apucat de treabă. La un moment dat slăbiciunea a scos colții și pentru că trebuia să plec de-acasă cu treburi am decis să-mi prepar un suc și să-mi iau suplimentele – ca să mă țină în formă până mă întorc. Așa că am pregătit un suc din:

  • 1/2 castravete
  • varză roșie
  • sare

Mi-a ieșit cam mult ( aproape 350 ml) dar l-am băut pe tot într-un timp scurt pentru că deja mă grăbeam. Apoi m-am gândit să-mi iau glicemia: 130.  Mi s-a părut mult. Probabil că varza, cât e ea de varză, a ridicat rapid glicemia. Dar nivelul de energie a crescut și am plecat la drum plină de viață. Mă simțeam mult mai bine decât în ziua trecută.

Am făcut tot ce am avut de făcut: am dus pisica la tratament, am mers la Carrefour pentru cumpărături și apoi la piața locală de unde am cumpărat oase și un rasol de vită din care ulterior am pregătit o supă concentrată de oase și un rasol la cuptor pentru ai casei.

Pe drum am început un bidonaș cu apă de cocos din care am băut până spre seară. Am completat apoi cu sevă de mesteacăn.

Cina

  • Supă concentrată de oase ( degresată)

Nu prea mi-a plăcut. M-am hotărât s-o abandonez pentru că prefer sursele vegetale.

Închei ziua cu:

  • Glicemie:79

Tensiunea nu mi-am luat-o.

ZIUA 4

Am dormit bine, deși m-am trezit o dată sau de două ori fără să-mi stric însă somnul, iar dimineața m-am trezit odihnită.

  • Greutate:53 kg; 500 g minus față de ziua de ieri și, sincer, nu știu de unde mai dau jos.
  • Glicemie: 79 adică exact ca aseară la culcare.
  • Tensiune arterială: 107/70
  • Puls: 71

Tranzit intestinal: Da – așa că nu am apelat la proceduri suplimentare pentru acest lucru.

Mă simt bine, mai bine decât ieri.

Dimineața

Am băut în paralel, până pe la ora 11, înghițitură cu înghițitură:

  • 600 ml infuzie de plante: melisă, salvie, coada șoricelului și 2 plicuri de ceai laxativ.
  • 300 ml apă de cocos

Apoi am simțit că mi se face foame și am nevoie de ceva mai mulți nutrienți. Greutatea mică și rezervele mult prea mici de grăsime nu-mi permit să nu iau în considerație posibilitatea utilizării de către organism a proteinelor funcționale pentru a produce energie.

Nu am de gând să-mi diminuez masa musculară, dar vreau totuși să țin cât mai mult acest post de detoxifiere, regenerare și vindecare.

Teoria* spune că după 4-5 zile de post celulele și structurile afectate ale corpului se înlocuiesc prin activarea celulelor stem din organe.

Așa că îmi pregătesc o masă lichidă hipocalorică dar cu aport suplimentar de aminoacizi:

Prânz

Am pregătit un suc proaspăt stors din:

  • 1/2 castravete lung bio
  • 1/2 caserolă baby spanac
  • 1 măr mic
  • 1 lămâie bio cu puțină coajă pentru aromă
  • 1 cm ghimbir proaspăt

Am adăugat:

  • o linguriță mică de spirulină pulbere
  • o linguriță pulbere proteică de cânepă
  • o măsură supliment lichid cu aminoacizi și vitamine

Apoi am completat până la 500 ml cu apă. Experiența de ieri cu sucul de varză roșie mi-a demonstrat clar cât de repede poate să crească glicemia un suc concentrat, fie el și de legume.

Am luat suplimentul de magneziu, calciu cu Vit D și o capsulă cu Vit.C 1200 mg.

Și totuși, după 1 oră de când am început să beau sucul, glicemia mea era 120 – ca după o masă normală. Fie trebuia să diluez și mai mult sucul (min. 1:5), adică să obțin cam 1-1,5 l lichid, fie nu trebuia să adaug suplimentul cu aminoacizi și vitamine care conțin ca îndulcitor suc concentrat de fructe!!!

Așa că am diluat rapid sucul și l-am băut încet, înghițitură cu înghițitură în decurs de 3-4 ore.

Ora 17

După siesta de o oră cu sticlele de rigoare cu apă caldă la picioare și la ficat după metoda care se practică în cadrul clinicilor Buchinger:

  • un pahar din infuzia de plante pe care am pregătit-o dimineață(200 ml)
  • o cutiuță cu sevă de mesteacăn (330 ml)

( Glicemia – 87-mi se pare destul de mare pentru o zi de post. Se resimte încă efectul concentratului de fructe de la prânz)

Cina

Rămân întinsă pe canapea cu Iaptop-ul pe genunchi și cărțile lângă mine. Îmi vine ideea să țin un jurnal al postului și încep să rememorez zilele care au trecut și să scriu. Pisica doarme liniștită lângă mine. Mi-e bine.

Ai mei pregătesc cina: ceafă de porc la grătar cu salată de varză acră. Mirosul de carne friptă ne răscolește. Și eu și pisica adulmecăm. Consum ocazional carne, dar acum friptura mirosea foarte bine. Eu îmi văd de treabă, dar pisica țop de pe canapea la ușa de la terasă de unde venea mirosul. În final nu s-a arătat prea încântată de meniu, așa că s-a întors lângă mine.

Pe la ora 19.00 simt că începe o stare de slăbiciune, semn că trebuie să-mi pregătesc sucul:

  • 1/2 castravete lung
  • 1/2 caserolă baby spanac
  • 3 tije de apio
  • 1 linguriță pulbere din iarbă de grâu
  • sare

Au rezultat 300 ml suc pe care l-am băut împreună cu suplimentul de magneziu. Am avut câteva extrasistole mai devreme și pentru că de ceva vreme au apărut și contracțiile musculare specifice deficitului de magneziu am decis să administrez un supliment cu magneziu.

La ora 21.30 mi s-a făcut somn și am plecat la culcuș.

Închei ziua cu:

Glicemie:81

Tensiune: 121/76

Puls: 61

Sunt puțin obosită dar mi-e bine. Parcă nici nu aș ține post!

ZIUA 5

Bună dimineața!

Am avut o noapte liniștită cu un somn bun. M-am trezit natural când “s-a crăpat de ziuă”.

  • Glicemie:79
  • Tensiune:93/68
  • Puls:81
  • Tranzit: Da
  • Greutate:52,5 🤔 Deja am atins un minim istoric.

Pun scăderea în greutate în special pe baza tranzitului intestinal zilnic, a curățării interioare aferente și a arderii de grăsimi ( pe unde or mai fi). Teoretic, pierderea de țesut slab ar trebui să fie minimă.

Sunt ok, dar trebuie să beau lichide ușor sărate și să fac un duș cald. Vreau să ridic puțin tensiunea arterială. Cafeaua sau ceaiul verde/negru ar putea fi o soluție, dar nu pentru mine. Unele metode de post includ  și cafeaua pe toată perioada postului.

Dimineața

  • 600 ml infuzie de mentă și ceai laxativ + un vârf de linguriță sare+o măsură complex de aminoacizi și vitamine.
  • 150 ml băutură verde din apă +45 ml suc de grâu verde reconstituit din cuburi congelate ( am avut la congelator câteva cuburi din ultima serie de iarbă de grâu pe care am cultivat-o în grădină)
  • Suplimentele cu Mg, Ca, Vit D, Vit C, etc
  • 200 ml apă de cocos

Le-am băut încet până la prânz.

Prânzul și următoarele ore

Ora 13:

Glicemie:99

Tensiune:102/66

Puls:72

Pentru că există zahăr în sânge voi pegăti o băutură verde concentrată cu suc de spanac, pulbere de spirulină și proteină de cânepă- chiar dacă voi avea și ceva fibre din pulberi. Am nevoie de un minim de proteine și minerale ca să-mi protejez organele interne de efecte nedorite și să pot continua în același timp procesul de detoxifiere.

  • 1,2 caserolă baby spanac
  • sucul de la 1 lămâie bio( 1/2 cu coajă stoarsă împreună cu spanacul pentru aromă și jumătate stoarsă separat, fără coajă)
  • 1 cm ghimbir
  • 1 linguriță pulbere de spirulină
  • 1 linguriță proteină de cânepă
  • apă minerală plată până la 500 ml

La ora 17, după siesta de o oră cu apă caldă în zona ficatului a apărut slăbiciunea, așa că m-am delectat cu:

-200 ml apă de cocos

-600 ml ceai din care am sorbit până la culcare

-500 ml băutură verde din:

  • 1/2 caserolă spanac
  • sucul de la o portocală
  • sucul de la 50 g cătină congelată
  • o linguriță pulbere de spirulină
  • două lingurițe proteină de cânepă
  • suplimentele de Ca, Mg…

Băutura verde a avut și efect laxativ binevenit, iar sucul de cătină a contribuit probabil din plin la acest lucru.

Compresele calde în zona ficatului pe perioada siestei (minim o oră) ajută la drenarea bilei. Nu știu cât este de eficientă metoda sau dacă a avut rost în cazul meu, dar știu că mi-a creat o stare de confort.

În cartea sa “Ghid practic de post terapeutic”, Dr. med. Francoise Wilhelmi de Toledo explică cum în cadrul clinicilor pe care le administrează, specializate pe metoda de post terapeutic Buchinger, această metodă este aplicată zilnic tuturor clienților.

Cina

A fost prima seară în care am simțit imperios nevoia unei mese mai consistente. Eu mi-am dorit un post cu sucuri crude și superalimente, așa că am sărit peste supa cremă de legume recomandată pentru cină de metoda Buchinger și am renunțat și la supa de oase recomandată de Dr. Jason Fung în cartea “Puterea vindecătoare a postului”.

De supa de oase și de rasolul pe care le-am pregătit sâmbătă s-a bucurat în primul rând pisica. Bine că am pus totuși supa la rece, pentru că la cina din această seară voi prepara o supă cremă de legume după metoda Buchinger folosind ca bază supa de oase recomandată de Dr. Jason Fung 😊.

Supa:

  • 250 g legume asortate după gust, inclusiv cartof
  • 300 ml apă ( supa de oase în cazul meu)
  • sare după gust

Se fierb încet până sunt pătrunse. Se strecoară și se pregătește o supă-cremă cu 20% din legumele fierte. Mie mi-au ieșit 350 ml de supă.

Porția recomandată pentru cină este 250 ml. Eu am pus în farfurie toată supa.  Deși mi-a fost greu, lingură cu lingură am mâncat-o toată, și a fost delicioasă! Nu mă răzbise foamea, dar simțeam o stare de slăbiciune, iar inima dădea semne că nu e ok.

A fost ultima zi de post. Rezervele mele aproape inexistente de grăsime nu-mi permit să continui postul în acest ritm. Mâine va fi o zi de tranziție, urmată de alte trei zile de revenire la o alimentație normală, sănătoasă, bazată pe vegetale cât mai crude, conform stilului nutrițional care-mi asigură o funcționare optimă.

ZIUA 6 - TRANZIȚIE

Am dormit bine și m-am trezit și mai devreme decât ieri, dar pentru că era prea devreme am rămas în pat să mă bucur din plin de timpul până la trezire.

Mă simt bine. Dacă nu ar fi scăderea prea mare în greutate, extrasistolele pe care le-am simțit începând cu ziua 4 și stările de slăbiciune care preced “mesele” simt că aș putea să mai continui postul. În restul timpului mă simt excelent.

  • Greutate: 52,4.
  • Glicemie:83
  • Tensiune:100/66
  • Puls:80

În sfârșit, doar 100g. Dr. Jason Fung face referire la o pierdere medie de greutate cuprinsă între 259-345 g/zi în timpul postului extins. Experiența mea a fost de 500 g/zi în primele 5 zile.

Am de gând să continui cu o dietă cât mai lichidă și mai ușor digerabilă ca să nu întrerup procesul de detoxifiere și vindecare.

Dimineața, până la prânz

  • 600 ml infuzie de plante
  • 500 ml băutură verde cu lămâie, polen și spirulină
  • O măsură supliment cu vitamine și aminoacizi asențiali+ suplimentele obișnuite

Prânz

Prânzul s-a “derulat” în intervalul 12-14:

  • 200 ml băutură din migdale și susan pregătită în casă băută înghițitură cu înghițitură
  • salată dintr-un măr mic, tijă de apio după gust și suc de lămâie ( apreciată ca fiind extrem de dulce după cele 5 zile de post)

Ora 17: un smoothie nutritiv din care am băut până pe la ora 20.

  • o mână mică de măcriș ( din grădină)
  • câțiva lăstari de mentă (din grădină)
  • 1 1/2 lingură polen crud
  • 1 lingură proteină de cânepă
  • 1 linguriță spirulină
  • sucul de la o lămâie
  • 1/3 avocado
  • suplimentul cu aminoacizi

Cânepa i-a cam stricat gustul dar am pus-o pentru aportul de proteine.

Cina

După smoothie pe care l-am terminat la ora 20, nu-mi mai este foame. Simt nevoia de ceva sărat, așa că cina mea este:

  • Salată de varză acră cu piper
  • 200 ml apă de cocos

Tranziția de astăzi se termină cu:

  • Tensiune:102/63
  • Puls:68
  • Glicemie:111 ( la puțin timp după apa de cocos care este dulceagă)

Noapte bună!

ZIUA 7-REVENIRE

M-am trezit devreme și m-am simțit bine toată ziua. De mâncat nu pot mânca prea mult.

Aleg pentru revenire mese preponderent vegane, cât mai crude, pentru a mă readapta la stilul meu nutrițional favorit.

La trezire:

Glicemie:91

Tensiunea nu am mai luat-o pentru că nu mai simt nevoia să monitorizez. Odată ce am început să mănânc au dispărut și tentativele de tahicardie.

Dimineața

  • 600 ml infuzie de plante
  • O felie de pâine integrală Vita – prăjită unsă cu o linguriță ulei de pește
  • suplimentele

Mai târziu:

  • 500 ml “băutura cu polen care te pune pe picioare”

Ora 11

-Budincă de chia din:

  • 200 ml lapte de migdale
  • 2 linguri semințe de chia
  • vanilie și coajă de portocală

Am pregătit-o de seara și am luat-o la birou.

  • O portocală ca garnitură la budincă

Prânz și cină

Ora 14.30:

Supă de roșii consistentă:

  • 2 roșii medii (congelate)
  • o ceapă mică
  • un grăunte usturoi
  • 1/2 ardei roșu
  • o lingură ulei de măsline

Am călit un minut ceapa, ardeiul, usturoiul, busuiocul în uleiul încălzit ca să-și dezvolte aroma.

Am adăugat roșiile pasate în robot.

Am lăsat să se încălzească.

Am servit cu:

  • 1/2 avocado
  • 1 lingură mare grâu încolțit
  • 1 lingură semințe de cânepă
  • 2 crackers din semințe și hrișcă

Desert: o curmală

Pentru că a fost foarte consistentă nu am putut s-o mănânc toată, așa că jumătate am mâncat-o mai pe seară, la cină:

  • supă de roșii cu avocado și grâu încolțit
  • o felie de pâine integrală Vita prăjită + o linguriță ulei de pește
  • un fursec raw-vegan

Între mese am mai băut o cană uriașă cu ceai.

Zilele 8,9-REVENIRE

Pe scurt:

În zilele 8 și 9 mi-am dat seama că perioada de revenire este foarte importantă și face parte integrantă din perioada de post. De aceea este nevoie să te menajezi și să nu te avânți în activitate până ce nu te-ai readaptat complet.

Ziua 8 a fost a mai aglomerată, iar în partea a doua a presupus și o deplasare cu mașina în altă localitate. Spre prânz a apărut un moment de slăbiciune și o ușoară nervozitate. Am făcut față zilei, dar am ajuns acasă seara târziu obosită.

Ziua 9 a fost mai echilibrată, iar spre seară m-am simțit aproape complet readaptată. Simt nevoia să mănânc grăsimi și alimente sărate.

Suplimentele cu magneziu și calciu se dovedesc în continuare foarte utile; le simt lipsa atunci când nu le administrez și simt imediat efectul după ce le administrez.

În mare, meniul pentru corp a fost cel de mai jos. Din păcate, meniul pentru suflet nu a fost foarte bine pus la punct.

Ziua 8:

  • 600 ml ceai
  • o felie de pâine integrală cu ulei de pește

 

  • 500 ml băutură cu polen, lămâie, spirulină
  • budincă de chia cu lapte de migdale și fructe de pădure

 

  • cartof fiert în coajă și castraveți proaspeți
  • băutură din proteină de cânepă, cacao, condimente+suplimente

 

  • avocado “uns” cu pastă de măsline și usturoi, presărat cu o lingură grâu încolțit

Ziua 9

  • 500 ml băutură cu polen, spirulină, lămâie

 

  • 100 g orez sălbatic condimentat ( cu ulei de cocos, portocală, coriandru, scorțișoară, oțet balsamic și susan)
  • o cană băutură din proteină de cânepă

 

  • 2 pâinici din grâu încolțit și migdale (30 g/buc)
  • sos de roșii cu usturoi

 

  • salată de varză roșie cu o lingură grâu încolțit, ulei de măsline și oțet de mere
  • 2 ouă ochiuri
  • o pâinică din grâu încolțit

Observație privind glicemia:

Cea mai bună glicemie de dimineață(85) am avut-o după seara în care am mâncat avocado, iar cea mai mare (98) după seara în care am mâncat ouă!

De fapt, dincolo de teorie, propria mea experiență mi-a demonstrat că totdeauna glicemia este mai mare după o seară în care am consumat produse de origine animală și mai ales atunci când sunt însoțite de carbohidrați. Dintre acestea, brânzeturile sunt cele care au cel mai puternic efect asupra glicemiei de dimineață, iar peștele este cel care o influențează cel mai puțin.