Nu văd lucruri neutre

(Curs de miracole – Lecția 17)

Explicații

Pictorii ne lasă pe noi să alegem dacă tabloul este urât sau frumos. În realitate gândul nostru determină modul în care percem tabloul și nu tabloul determină gândurile pe care le emitem, referitoare la el. Frumusețea este asociată de regulă cu lumina, pe când urâtul cu întunericul. Dar dacă nu este așa?

În mod obișnuit un tablou este frumos dacă îți creează o anumită stare de bine și urât dacă îți stârnește teamă sau îți induce un anumit disconfort. Dar ce-ar fi să nu mai lași tabloul să se joace cu percepțiile tale, ci mai degrabă să vezi ce anume ai putea gândi despre acel tablou astfel încât să-ți creeze exact starea pe care o dorești? Dacă ai privi grotescul ca pe o glumă bună, ceva de care să te amuzi? Poate că pictorul asta a și făcut: a vrut să se joace și să se amuze pe seama numărului infinit de percepții pe care le poate stârni în ochii privitorului. Poate că stă ascuns într-un colțișor și privește amuzat reacțiile celor care-i privesc tabloul. Poate că nu vrea să transmită un mesaj, ci mai degrabă te lasă pe tine să-ți găsești mesajul.

 

Într-un interviu în care vorbește despre picturile sale ce țin mai degrabă de estetica urâtului,  pictorul Vereș Szabolcs răspunde în felul următor:

Î:Ce fel de reacții ai vrea să transmită tabloutile tale și când consideri că sunt terminate?

R: Nu prea mă interesează ce fel de reacții transmit cu portretele mele și le consider terminate când vreau eu.

Î: Ce înseamnă pentru tine frumosul?
R: Fascinant

ÎȘi urâtul?
R: La fel.

Exercițiul de astăzi mai face un pas: un pas spre identificarea cauzei și efectului.

Ideea din exercițiul anterior, ” Nu am gânduri neutre” conduce firesc la concluzia că ” Nu văd lucruri neutre”. Cauza este gândul, iar efectul este imaginea pe care o proiectez asupra lucrurilor pe care le văd, determinată de gândul pe care l-am avut despre acel lucru.

” Întotdeauna gândul vine mai întâi, în ciuda tentației de-a crede că este invers. Nu așa gândește lumea, dar trebuie să înveți că tu gândești așa. Dacă nu ar fi așa, percepția nu ar avea cauză, și ar fi ea însăși cauza realității”

Cum se procedează:

Exercițiul se face cu ochii deschiși.

În primul rând repeți ideea zilei:

Nu văd lucruri neutre pentru că nu am gânduri neutre.

Apoi te uiți în jur oprindu-ți privirea asupra fiecărui lucru pe care-l observi. Nu emiți judecăți asupra a ceea ce vezi. Nu faci distincții între ce consideri animat sau neanimat, plăcut sau neplăcut, viu sau neviu, frumos sau urât. Cursul ne avertizează că nu suntem deocamdată conștienți de gânduri care să fie realmente în ton cu adevărul și prin urmare, realmente fericite. Noi vedem ceea ce gândim sau ceea ce știm despre acel lucru. Recunoaștem acest lucru și aplicăm ideea zilei după modelul de mai jos:

Nu văd  …acest tablou… ca fiind neutru, pentru că gândurile mele despre …acest tablou… nu sunt neutre.

Nu văd …ploaia de afară… ca pe ceva neutru, pentru că gândurile mele despre …ploaie… nu sunt neutre.

 

Nu ai gânduri neutre.

O zi cu ploaie este exact ceea ce gândești tu despre ea.

           Exercițiul se repetă de 3-4 ori pe parcursul zilei, timp de un minut.

**

  1: Curs de miracole: Culegere de exerciții pentru studenți, p.27
2: theseedersreport.ro –  Interviu cu pictorul Vereș Szabolcs

 

Cum se exersează- metoda generală

      Conform indicațiilor din Curs, metoda generală de efectuare a exercițiilor – care poate fi păstrată și după ce s-a parcurs întregul Curs și ai rămas sub îndrumarea profesorului lăuntric, este următoarea:

      Dimineața, seara sau în cursul zilei aloci exercițiilor o perioadă de timp conform indicațiilor din Curs. La începutul intervalului, de regulă dimineața, se citește lecția și se repetă cu ochii închiși ideea zilei sau acele idei din lecție care au avut ecou în inima ta. Apoi, tot cu ochii închiși, te abandonezi lui Dumnezeu în perfectă liniște și total relaxat. Este practic o perioadă de meditație pe parcursul căreia gândurile de tot felul îți vor da târcoale. Pentru a le îndepărta e suficient ca, atunci când apar, să repeți ideea zilei și să te adâncești din nou în meditație – fără gânduri, fără dorințe, fără așteptări: doar tu cu Sinele tău, în perfectă liniște. Vei sta așa atâta timp cât te vei simți bine. Este recomandat să-ți alegi o poziție comodă în care să te simți bine și să fii complet relaxat. Deși în Curs nu sunt date indicații specifice privind poziția în afară de faptul că este indicat să stai “în capul oaselor”, probabil că pentru majoritatea oamenilor este foarte bună poziția așezat pe un scaun cu spatele drept și palmele pe genunchi. O relaxare completă se poate obține și întins pe spate, dar numai dacă ești foarte odihnit și nu există riscul să adormi, mai ales seara sau în cursul zilei.

       Este recomandat ca intervalul de dimineață să se efectueze imediat după trezire, sau cât de repede se poate, iar cel de seară imediat înainte de culcare.