Pentru micul dejun sau pentru gustare, aceste batoane mi-au plăcut. Le-am realizat după mai multe încercări, și după ce am cumpărat de mai multe ori, fel de fel de batoane foarte scumpe și care nu mi s-au părut de fiecare dată grozave. Nici acestea nu sunt ieftine dată fiind calitatea ingredientelor, dar cantitatea și raportul calitate – preț, justifică efortul. Sunt suficiente pentru o săptămână ținând cont de faptul că sunt foarte nutritive, sățioase, și nu pot fi consumate multe odată.
Pot fi mâncare singure, sau alături de un pahar cu lapte de migdale aromat cu vanilie.
- 500 g cereale integrale asortate pentru mic dejun ( grâu, orz, ovăz, secară)
- 5 linguri semițe integrale de susan;
- 150 g nuci pecan;
- 150g migdale nedecojite ( Eu am folosit cal.II pentru că am descoperit că sunt mult mai gustoase decât cele cal. I)
- 50 g unt de cacao extravirgin ( nu cosmetic, nu rafinat)
- 3 linguri pulbere de cacao crudă ;
- 3 linguri pulbere de carob;
- 3 linguri proteină din cânepă;
- un plic cu fructe deshidratate asortate sau alte fructe uscate care sunt la îndemână. Se pun în cantitatea dorită având rol de îndulcitor și de liant.
- coajă de portocală confiată, ecologică;
- un praf de sare;
- miere sau alt îndulcitor după gust, dacă mai este cazul;
- puțină apă caldă;
♦ Cerealele se macină în blender cât se poate de fin. La fel semințele de susan și migdalele. Mie mi-a plăcut ca nucile pecan să rămână mai mari, așa că le-am măcinat separat. Bineînțeles că pot fi folosite și nuci românești, și probabil că data viitoare le voi folosi.
♦ Fructele se mărunțesc după cum îți place, și în funcție de aparatura pe care o ai la dispoziție în bucătărie. Fiind lipicioase se prelucrează mai greu decât cerealele sau semințele. În ceea ce privește coaja de portocală, eu am avut-o în borcănele, tăiată cubulețe, și n-am umblat la ea pentru că e plăcut să găsești în baton câte o bucățică întreagă.
♦ Untul de cacao se topește ușor până la temperatura degetului pe baie de apă. E păcat să-i strici proprietățile printr-o încălzire excesivă, așa că ai grjă!!! Este păcat de asemenea de bani și de efortul pe care l-ai depus pentru a-l procura. Atunci când batoanele se vor răci, acest unt va ajuta foarte bine la întărirea lor. Își vor păstra însă foarte bine forma și la temperatura camerei, și vor fi ușor de transportat într-o cutiuță, fără să se deterioreze.
♦ Ingredientele se amestecă bine adăugând puțină apa caldă pentru a umezi și omogeniza compoziția. Important este ca în final, după ce amesteci totul, să rezulte o compoziție tare, dar suficient de legată pentru a putea fi modelată. Mai bine o modelezi mai greu dar batoanele vor fi ferme decât să pui apă prea multă iar batoanele să iasă prea moi. Aici trebuie avută puțină grijă.
♦ Cel mai ușor este să așezi compoziția între două folii alimentare și apoi să o întinzi cu sucitorul în grosime de aproximativ un centimetru. Se taie cu un cuțit cu marginea ondulată, în formele pe care le dorești.
Dacă te încumeți să le pregătiți sper să-ți placă, și să îți ofere o variantă sănătoasă de mic dejun într-o dimineață grăbită sau somnoroasă, în care nu prea ai chef de nimic.
Cu drag… ♥