Crema de ciocolată vegană cu lapte de cocos
Crema de ciocolată vegană cu lapte de cocos este una dintre preferatele mele – cu mentă sau cu bucățele de coajă de portocală.
Varianta vegană cu lapte de cocos și agar-agar mă bucură din plin atunci când tânjesc după un desert rapid și prietenos cu silueta și intestinele mele. Combinația clasică de zahăr+ lapte+ ouă, deși foarte gustoasă, îmi ofensează sistemul digestiv. Așa că am descoperit această rețetă foarte simplă care mă mulțumește pe deplin.
Cum prepari crema de ciocolată vegană!
Ingrediente
- 180 g ciocolată neagră cu 74% cacao ( simplă sau cu aroma preferată);
- 75 g zahăr de cocos sau alt îndulcitor cu indice glicemic mic;
- 400 ml lapte de cocos bio cu min 50% cocos ( la cutie);
- O linguriță mică de cafea cu agar-agar pulbere. Agarul este preparat din alge, nu are miros, înlocuiește cu succes gelatina și rezistă la fierbere. Folosiți o linguriță rasă sau chiar mai puțin dacă vreți să iasă mai degrabă ca o budincă; Lingurița obișnuită de desert este foarte mare. Dacă totuși o folosiți, umpleți-o doar pe sfert și ajustați data viitoare în funcție de cât iese crema de închegată.
- Mentă uscată, coajă de portocală sau alte mirodenii după preferință;
Macină fin ciocolata și eventual menta uscată într-un blender.
Adaugă laptele de cocos, îndulcitorul, lingurița cu agar-agar și procesează până ce amestecul este omogen.
Trasferă într-un vas și fierbe delicat pe foc mic până ce dă câteva clocote.E bine pentru agar să fiarbă puțin.
Pune crema de ciocolată vegană în 5 borcănele, dă la rece și …. gata desertul! La început va fi fluidă, dar pe măsură ce se răcește se va întări.
O porție va avea în jur de 130 g.
Dacă vrei porții mai mici, alege borcănele mai mici. În acest fel vei mânca mai puțin dar îți vei satisface pofta de dulce. Ideal ar fi să împarți budinca în 10 borcănele a 65 g/porție și să folosești o linguriță mică ca s-o savurezi.
Informații nutriționale
Informațiile nutriționale de mai jos sunt pentru o porție de 130 g:
- Încărcătura glicemică: 8 GL
- Energie: 405 kcal
- Proteine: 4,2 g
- Grăsimi:34,4 g
- Glucide: 26 g
- Fibre: 4,5 g
- Sare: 30 mg
Dacă în loc de zahăr de cocos vei folosi un îndulcitor cu indice glicemic=0, încărcătura glicemică pentru un borcănel de 130 g va fi de numai 3,5 GL.
Eu prefer Tagatesse pentru gust și pentru faptul că îl tolerez foarte bine. Din păcate nu mai este disponibil pe piață.
Ceilalți îndulcitori din gama poliolilor ( eritritol, xilitol, etc) îmi provoacă reacții adverse iar despre zahărul obișnuit nici nu poate fi vorba.
Cum gestionezi încărcătura glicemică GL
🌞🌞🌞
Observați că o porție mică, de 65 g, va avea o încărcătură glicemică de 4 GL, ceea ce face această budincă o opțiune rezonabilă pentru o gustare sau un desert după o masă principală cu încărcătură glicemică controlată. Dimpotrivă, un borcănel de 130 g nu prea mai lasă loc la o masă principală pentru prea mulți carbohidrați.
Dacă vrei să slăbești, alege 10 GL pentru o masă principală, iar dacă vrei să te menți, nu depăși 15 GL la o masă principală. În ambele cazuri poți avea două gustări a 5GL pe întreaga zi sau poți renunța la gustări și poți avea 3 mese principale în care să incluzi și încărcătura glicemică de la gustări. Astfel, mesele tale principale vor avea 15 GL dacă vrei să slăbești și 20 GL dacă vrei să te menți.
Folosește tabelele mele cu încărcături glicemice pentru alimentele uzuale și exemplele de meniuri ca să înveți să controlezi carbohidrații:
https://www.emilena.ro/harta-carbohidratilor-in-functie-de-incarcatura-glicemica/
https://www.emilena.ro/tipuri-de-mese-cu-incaractura-glicemica-mica/
https://www.emilena.ro/exemple-de-meniuri-cu-incarcatura-glicemica-controlata/
Joacă de copii
După o repriză de joacă în bucătărie am actualizat postarea.
De ce un baton cu cereale cumpărat când poți să-l pregătești singur!?
Pune într-o formă de silicon fulgii preferați de cereale integrale apoi toarnă peste ei crema de ciocolată cât este încă fluidă. Amestecă ușor cu o linguriță, lasă să se răcească bine și când s-a întărit, scoate cu grijă din formă.
Am pregătit brăduții din imagine cu fulgi de ovăz, iar pentru cremă am folosit coajă de portocale și condimente pentru turtă dulce. Dintr-un borcănel cu cremă de ciocolată am pregătit 3 brăduți. În fiecare formă am pus o lingură cu cereale, adică aproximativ 10 g.
Un calcul rapid îmi spune că un brăduț are cam 5GL, deci tocmai bun pentru “ceaiul de ora 5”!
Câteva cuvinte despre grăsimi
Dacă nu ar avea suficiente grăsimi, crema de ciocolată nu ar avea niciun haz. Dar grăsimile provin exclusiv din ciocolată și din laptele de cocos. Chiar dacă sunt grăsimi saturate, ele nu sunt nici pe departe la fel de periculoase precum grăsimile animale. De fapt sunt benefice pentru sănătate.
După laptele matern, uleiul de cocos deține procentul cel mai ridicat de acid lauric ( aproximativ 55%). Este ușor de digerat și benefic pentru sănătate. Acidul caprilic pe care îl conține este, de asemenea, un tip de acid gras saturat benefic care are proprietăți antibacteriene, antivirale, antifungice și antiinflamatoare. În contextul unei alimentații vegane ( și nu numai) sunt vizibile clar efectele pe care le are în prevenirea infecțiilor tractului urinar, ale vezicii urinare, Candida, boli cu transmitere sexuală sau infecții orale. Foarte important, susține sănătatea intestinelor, iar intestine sănătoase înseamnă un sistem imunitar eficient.
Untul de cacao din ciocolată conține un număr mare de antioxidanti (de trei ori mai mare decat vinul) și are un conținut ridicat de fenoli. De aceea poate avea ca efect reducerea riscurilor asociate bolilor de inimă. 🤗 Dacă suferi de o boală autoimună sau nu tolerezi ciocolata, folosește carob, însă eu nu am încercat încă și nu știu ce cantitate ar trebui pentru această rețetă.
Chiar dacă nu-l consider un aliment minune cum scrie în acest articol( https://www.libertatea.ro/lifestyle/ulei-de-cocos-utilizari-neobisnuite-ale-acestui-aliment-minune-2867225), experiența personală mi-a arătat că uleiul de cocos este cu adevărat valoros și nu m-aș lipsi de el cu niciun chip.