Sfârșit de august.

Din perele dulci, moi și zemoase pe care le găsesc în fiecare zi căzute în roua dimineții am decis să fac ceva bun și parfumat – un desert ușor și răcoros care să fie gata pe seară când ne strângem cu toții acasă.

Ingrediente

Desertul îl pregătești cu atâtea pere câte ai la dispoziție. Eu am strâns vreo 2,5 kg așa că am pregătit mai mult.

  • pere coapte bine ( 2,5 kg după ce au fost curățate de codițe și semințe)
  • îndulcitor doar dacă este cazul și după gust ( pentru încărcătură glicemică mică eu prefer Tagatesse).
  • o lămâie bio ( sucul și o fâșie mai lungă din coajă, tăiată fără partea albă)
  • 3-4 cm ghimbir crud, tocat cubulețe mici
  • 3 pliculețe agar-agar ( 6 g) adică 2 g pentru fiecare 500 ml de piure gata fiert
  • aproximativ 100 g unt din lapte sau vegetal – după gust;
  • un baton scorțișoară, 2-3 cuișoare, 1-2 steluțe anason, vanilie
  • frișcă ( din smântână sau vegetală)

Cum am procedat

Am  mărunțit perele mai întâi în robotul de bucătărie și apoi le-am transferat în blender și am procesat până au devenit piure. A rezultat 2,5 l măsurat în vasul blenderului.

Am adăugat sucul de lămâie, scorțișoara, anasonul, cuișoarele, ghimbirul tocat și 2-3 linguri de îndulcitor. Dacă nu e suficient de dulce mai adaugi puțin spre final.

Fâșia de coajă de lămâie am adăugat-o tot aproape de final.

Am pus la fiert și am lăsat să scadă până când mi-a plăcut consistența – ca un nectar mai gros. L-am măsurat folosind un vas gradat. Au rămas 1,5 l.  Apoi am extras scorțișoara, cuișoarele, steluța de anason și coaja de lămâie. Am măsurat cu un vas gradat. A rezultat 1,5 l de piure de pere gata fiert.

Am pus din nou pe foc și am adăugat gelifiantul ( agar-agar). Pentru 1,5 l nectar gata fiert am folosit 3 pliculețe de agar , adică 6 grame (2 g/plic). Folosește de fiecare dată conform indicațiilor de pe ambalaj.

Am lăsat să dea câteva clocote.

Apoi am oprit focul, am adăugat vanilia și apoi, treptat, untul.

Am transferat compoziția în pahare și am pus la frigider.

Am servit cu frișcă proaspăt bătută îndulcită ușor și aromată cu vanilie.

Poți servi desertul direct din pahar, ornat cu frișcă sau poți să-l  răstorni pe o farfurie. Pentru asta încălzești ușor forma până ce desertul gelatinos se desprinde de marginea paharului și apoi răstorni cu grijă.

Ornezi cu frișcă și….

Savureazi cu plăcere!

PS:

Dacă vrei să-i calculezi încărcătura glicemică, folosește tabelele mele și exemplele pe care le-am dat în articolele referitoare la metoda încărcăturii glicemice:

https://www.emilena.ro/suplu-si-sanatos-cu-metoda-incarcaturii-glicemice/

 

Agar-agar și Tagatesse

https://www.obio.ro/alge-marine-bio/agar-agar-pudra-bio-6x2g-lima.html

Poate fi găsit și sub formă de pulbere la borcănel.


Disponibil de regulă la dm. 

Descriere produs:

Cu acest indulcitor de masa de 500 g rezistent la temperatura, va puteți prepara foarte bine feluri de mancaruri atat calzi cat si reci. În bauturi calde, presarat pe fructe, în iaurt sau cereale, într-o prajitura facuta acasa … Convine pentru toti cei care doresc sau trebuie sa evite consumul de zahar, gluten sau lactoza.

Ingrediente :
tagatose (39,9%), isomalt, fibre alimentare ( inulina si oligozaharide), sucralosa (0,02%). Un consum excesiv poate avea efect laxativ.

Valori nutritive per 100g de produs :
Energie 175 kcal / 731,5 kJ,
Proteine 0,0 g,
Glucide 79,8 g,
din care tagatoza 39,9 g,
Lipide 0,0 g.