Prăjitură delicioasă cu vișine proaspete, unt și smântână din belșug

Update: Varianta cu încărcătură glicemică mică

Pe melodia plină de viață a verii, o prăjitură care încalcă toate regulile. O prăjitură care te face să te bucuri din plin că ești acasă, că vișinul din fața casei e plin cu vișine zemoase și rubinii, că ești sănătos și că poți din când în când să așezi pe masa de duminică o asemenea bunătate care umple casa și curtea ( și a ta și pe a vecinilor) cu parfumul  inconfundabil  de prăjitură proaspăt coaptă – prăjitură de casă cu unt adevărat, smântână de la fermă și vanilie naturală. E prăjitura care te face să țopăi pe lângă ea până se răcorește măcar puțin ca să poți să înfuleci pe nerăsuflate prima felie din tavă. Da… e prăjitura pufoasă, fragedă, gustoasă și simplă care te îmbie să fii din nou copil, în vacanța mare și să-ți amintești de mama – cum pregătea ea ceva bun pe înserat, când căldura se mai domolea.

Bucură-te de gustul ei divin, cât sunt încă vișinii în pârg!

Vișinele

  • 1 kg vișine sau câte “înghite” aluatul.

Se scot sâmburii și se lasă la scurs în strecurătoare până ce aluatul este gata. După gust, poate fi folosită o cantitate mai mare de vișine, dar prăjitura va ieși mai “umedă”. Pentru prăjitura din imagine nu am cântărit vișinele, dar cu siguranță am avut mai mult de 1 kg. A fost un castron măricel plin și le-am așezat una lânga alta, atâtea câte au avut loc în tavă.

Iarna pot fi folosite vișine congelate un pic dezmorțite înainte, exact atâta cât să se poată desprinde ușor una de alta.

Dacă alegeți varianta cu încărcătură glicemică mică, folosiți cu succes vișine congelate. Făina de cocos are multă fibră, așa că sucul din vișine alături de romul din aluat ( vezi rețeta) vă vor ajuta să obțineți o prăjitură fragedă și moale.

Blatul pufos cu unt

  • 280 g făină albă
  • 280 g zahăr
  • 280 g unt 80% grăsime
  • 6 ouă
  • 9 g praf de copt
  • vanilie, coajă de lămâie
  • sucul de la o lămâie mică

Dacă doriți o prăjitură cu încărcătură glicemică mică, folosiți pentru blatul pufos următoarele ingrediente:

  • 140 g făină de cocos
  • 140 g Tagatesse ( îndulcitor cu indice glicemic apropiat de 0)
  • 200 g unt 80% grăsime
  • 6 ouă
  • 8-9 g praf de copt bio
  • vanilie, coajă de lămâie, etc
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • 3-4 linguri rom 60-80%

Se freacă spumă untul moale cu zahărul.

Se încorporează pe rând câte un gălbenuș.

Se adaugă făina amestecată cu praful de copt și se amestecă până se omogenizează.

Se bat albușurile spumă cu un praf de sare.

Se adaugă în aluat sucul de lămâie și se amestecă bine.Apoi se adaugă imediat albușurile bătute spumă cu un praf de sare și se amestecă ușor cu o lingură mare, prin răsturnare, astfel încât să se păstreze cât mai mult aerul din albușuri.

Se pregătește o tavă mare ( cea de la aragaz). Eu am folosit un vas rotund din sticlă rezistentă la temperatură cu diametrul de 30 cm si 7 cm înălțime. Prăjitura a ieșit înaltă și frumoasă dar mi-a dat emoții pentru că s-a înălțat peste nivelul vasului și s-a copt destul de greu.

Se unge din abundență tava cu unt și se tapetează cu făină. Se așează cu lingura aluatul moale și se nivelează. Apoi se așează vișinele una lângă alta.

Crema de smântână

Pentru crema de smântână, alegeți să preparați o cantitate care să se potrivească cu mărimea tăvii.

Dacă prăjitura se pregătește în tava mare de aragaz, nu va ieși la fel de înaltă dar se va așeza bine. În acest caz crema poate fi pregătită din 500 g smântână. Pentru vasul meu 300 g smântână sunt suficiente.

Ingredientele de mai jos sunt pentru 100 g smântână, urmând să adaptați la cantitatea pe care o preparați:

  • pentru 100 g smântână folosește:
  • 1 ou
  • 50 g zahăr
  • vanilie după gust

Dacă ați ales varianta cu încărcătură glicemică mică, cantitățile de mai jos ar trebui să fie suficiente.

  • 150 g iaurt:
  • 2 ouă mici
  • 25 g Tagatesse
  • vanilie după gust 

Se mixează toate într-un bol.

Turnați crema peste prăjitură.

Suplimentar eu am mai așezat încă un strat de vișine. Prăjitura a ieșit plină cu vișine iar partea de jos s-a îmbibat apetisant cu sucul pe care l-au lăsat.

Se coace în cuptorul încins în prealabil la temperatură medie ( 180 grade) până ce prăjitura este fermă la atingere și rumenită. Dacă sunt multe vișine se va coace mai greu.

Prăjitura mea a stat în cuptor mai mult de 60 min. pentru că am folosit un vas înalt și s-a pătruns greu la mijloc. În tava mare de la aragaz probabil că se va coace mai repede.

Dacă o coaceți ca și mine într-o tavă mai mică și mai înaltă, partea de jos va rămâne mai “umedă” deși va fi bine coaptă. În acest caz, după ce s-a răcorit puțin, prăjitura se poate răsturna pe un platou. Arată foarte bine, iar partea uscată și fragedă va rămâne jos, pe când cea mai umedă, plină cu vișine va fi sus.

Puteți pregăti prăjitura și fără crema de smântână, dar mie îmi place mai mult așa!

I

Savureaz-o cu plăcere până la ultima înghițitură!