catina si portocale

A venit vremea cătinei pe care am pus-o în luna august la congelator. (aici)

În prag de toamnă am preparat-o cu pepene galben, dar în plină iarnă cel mai mult mi-a plăcut combinată cu portocală. De fapt, este singurul mod în care îmi place să o consum. Deocamdată nu am găsit o variantă mai bună.

Pregătesc mai mult nectar odată, îl pun în frigider și-l consumăm în mai multe reprize.

Ingrediente pentru 8 porții- 100ml/porție

  • 200 ml suc de cătină( cumpărat sau stors în casă din cătină proaspătă sau congelată)
  • 500 ml suc de portocale bio din:

-sucul de la două portocale medii/mari cu coajă cu tot

-sucul de la două portocale medii/mari fără coajă

  • 4 linguri cu polen crud ( se păstrează la congelator). Despre polen, modul în care îl utilizez frecvent și mai ales de ce, am scris aici.

Dacă vrei să atenuezi și mai mult gustul sucului de cătină, poți să adaugi o banană. Nectarul va ieși puțin mai dulce și mai dens.

Preparare

Cătina congelată se spală rapid în apă multă pentru îndepărtarea frunzulițelor și resturilor rămase de la cules.

Pentru stors este necesar un storcător cu ax melcat care funcționează prin presare la rece.

Storc întâi cătina și apoi cele două portocale întregi tăiate felii. Prin presare, uleiul volatil din coajă va fi transferat în suc. Celelalte două portocale le storc în mod obișnuit. Coaja o păstrez la congelator rasă sau tocată mărunt. Dacă trec toate cele patru portocale prin storcător, aroma sucului va fi foarte puternică.

Transfer sucul de cătină și tot sucul de portocale în blender. Adaug cele 4 linguri cu polen și procesez.

Pentru aroma finală a sucului, este important gustul polenului. Un polen dulce și aromat, cum este cel poliflor, de trandafir sălbatic sau de prun, va conferi preparatului o aromă plăcută. Polenul de iarbă mare, de exemplu, deși este excelent pentru sistemul digestiv are gust amar.

Combinația de cătină și polen este una foarte puternică, de aceea porțiile trebuie să fie mici  (100 ml), sau pur și simplu ajustează în funcție de toleranța pe care o ai la nectar.

Savurează cu plăcere!