O lume fără înțeles stârnește frică

(Curs de miracole – Lecția 13)

Explicații

În exercițiul de astăzi Cursul plasează această  lume fără înțeles  într-un spațiu oarecum vid: între lumea subiectivă creată de fiecare ( lumea eului sau a ego-ului) și lumea lui Dumnezeu.

O lume fără înțeles practic nu poate exista. Sunt doi autori care pot scrie ceva pe această pagină goală: tu  și  Dumnezeu.

Dar cum de stârnește această lume “vidă” frică?

Se pare că această frică apare în toți cei care trăiesc cu convingerea că sunt separați de Dumnezeu și de Creația Sa. Frica este legată probabil de frica de Dumnezeu înrădăcinată în adâncul nostru.  Lumea fără înțeles reprezintă o situație în care Dumnezeu și eul își “dispută” dreptul de a-și scrie propriul înțeles în spațiul lăsat liber de lipsa oricărui înțeles. Aceasta este o afirmație preluată din Curs.

Omul (eul) nu poate privi lumea fără să judece, să emită păreri, să proiecteze propriile percepții în acel spațiu gol.  În felul acesta  eul se asigură că este viu, că trăiește, gândește, există și are putere.  Lumea goală, fără înțeles, trebuie să devină lumea lui, pentru că altfel l-ar cuprinde frica, frica de a se abandona vidului, caz în care i se demonstrează neputința și irealitatea.

Exercițiul de astăzi ne invită să privim fără frică acest vid, această pagină goală care se desfășoară în fața noastră:

Cum se procedează:

De trei – patru ori pe zi, timp de un minut, închidem ochii și repetăm ideea zilei. Apoi deschidem ochii și privim relaxați lumea din jurul nostru.

Privesc o lume fără înțeles.

După un minut, după ce am privit detașați lumea din jur, închidem ochii și ne spunem:

O lume fără înțeles stârnește frică deoarece cred că mă iau la întrecere cu Dumnezeu.

S-ar putea să nu îți poți stăpâni o reacție de împotrivire, într-o formă sau alta, la această afirmație conclusivă. Indiferent de forma pe care ar lua-o această împotrivire, adu-ți aminte că ți-e frică de fapt de un asemenea gând din cauza “răzbunării” din partea “dușmanului”. 

Pe o pagină goală poate fi scrisă orice poveste și putem să scriem povestea în mai multe moduri:

  • De capul nostru.
  • Să scriem povestea împreună cu Dumnezeu.
  • Să-l lăsăm pe Dumnezeu să scrie povestea.

Cei mai mulți dintre noi scriem povestea de capul eului nostru. Nu-l luăm pe Dumnezeu drept coautor. Atunci, cumva, credem că va veni și ziua în care povestea va fi judecată și va primi o notă. Sau poate vom fi judecați pentru că nu l-am lăsat pe Dumnezeu să scrie povestea. Așa îmi explic eu apariția fricii. Tu trebuie să fii atent la semnele evidente sau mai ascunse de frică pe care aceste afirmații le stârnesc în sufletul tău. Citește exercițiul din carte și aplică-l pur și simplu așa cum îl pricepi tu. În fond nu e nevoie de prea multe explicații. Înțelegerea va veni pe parcurs.

 

***

1: Curs de Miracole: Culegere de exerciții pentru studenți, p.20-21

    Fundația pentru Pace Lăuntrică, Editura Centrum, Polonia -2007

Cum se exersează- metoda generală

      Conform indicațiilor din Curs, metoda generală de efectuare a exercițiilor – care poate fi păstrată și după ce s-a parcurs întregul Curs și ai rămas sub îndrumarea profesorului lăuntric, este următoarea:

      Dimineața, seara sau în cursul zilei aloci exercițiilor o perioadă de timp conform indicațiilor din Curs. La începutul intervalului, de regulă dimineața, se citește lecția și se repetă cu ochii închiși ideea zilei sau acele idei din lecție care au avut ecou în inima ta. Apoi, tot cu ochii închiși, te abandonezi lui Dumnezeu în perfectă liniște și total relaxat. Este practic o perioadă de meditație pe parcursul căreia gândurile de tot felul îți vor da târcoale. Pentru a le îndepărta e suficient ca, atunci când apar, să repeți ideea zilei și să te adâncești din nou în meditație – fără gânduri, fără dorințe, fără așteptări: doar tu cu Sinele tău, în perfectă liniște. Vei sta așa atâta timp cât te vei simți bine. Este recomandat să-ți alegi o poziție comodă în care să te simți bine și să fii complet relaxat. Deși în Curs nu sunt date indicații specifice privind poziția în afară de faptul că este indicat să stai “în capul oaselor”, probabil că pentru majoritatea oamenilor este foarte bună poziția așezat pe un scaun cu spatele drept și palmele pe genunchi. O relaxare completă se poate obține și întins pe spate, dar numai dacă ești foarte odihnit și nu există riscul să adormi, mai ales seara sau în cursul zilei.

       Este recomandat ca intervalul de dimineață să se efectueze imediat după trezire, sau cât de repede se poate, iar cel de seară imediat înainte de culcare.