Tipuri de mese

Sunt trei tipuri de mese pe care le poți folosi în cadrul dietei cu încărcătură glicemică controlată:

  1. GP– glucide( carbohidrați) + proteine slabe ( generic le vom numi 0% grăsimi)
  2. PL – proteine + grăsimi  ( 0% glucide rele)

  3. GPL– Glucide bune + proteine + grăsimi bune

1. Masa glucido-proteică cu 0% grăsimi ( GP)

 GP este alcătuită din:

  1. Glucide INTEGRALE care conțin amidon și care sunt “periculoase” atunci când sunt combinate cu grăsimi: – cartofi, paste integrale, pâine100% integrală, orez basmati integral sau orez sălbatic, orz, mămăligă din mălai integral, cereale integrale, quinoa, castane…
  2. Fructe de orice fel, suc de fructe sau gemuri fără zahăr servite singure sau ca o completare la amidonoase.
  3. Proteine slabe: piept de pasăre, mușchi file degresat, pește, albuș de ou, lactate slabe, boabe fierte sau coapte de soia, fasole, năut, linte…etc
  4. Legume sau salate de legume asezonate în mod excepțional cu puțin ulei presat la rece (extravirgin)

Exemplu:

Pâine integrală de secară

Piept de pui fără piele

Castraveți

2. Masa lipido - proteică (PL)

PL este alcătuită din:

  1. Proteine de origine animală sau vegetală care conțin în mod natural grăsimi (lipide): carne, brânzeturi, pește, ouă, nuci, semințe…
  2. Legume, zarzavaturi, frunzoase, mazăre, fasole păstăi…
  3. Grăsimi pentru gătit și pentru sosuri: grăsimi saturate cu măsură( unt, smântână, slănină, grăsime de pasăre) și grăsimi nesaturate: ulei presat la rece , avocado, ulei de cocos, nuci și semințe;
  4. Fructe de pădure ( au încărcătura glicemică foarte mică)

Exemplu:

Pulpe de rață la cuptor

Legume la tigaie

Sos din fructe de pădure (fără zahăr adăugat sau cu îndulcitor)

.

3. Masa combinată: carbohidrați( glucide)+proteine + lipide (GPL)

GPL necesită controlul foarte atent al carbohidraților. 

Este alcătuită din:

  1. Carne și pește
  2. Leguminoase ( proteine + glucide): fasole, năut, linte, mazăre, soia…
  3. Lactate și brânzeturi 
  4. Grăsimi animale sau vegetale ( exclus grăsimile trans, margarina…)
  5. Nuci de cocos, cacao și ciocolată peste 70% cacao cu moderație
  6. Carbohidrați cu amidon și fără amidon
  7. Legume, zarzavaturi, frunzoase crude sau salate.
  8. Fructe de pădure și alte fructe cu puțin zahăr ( căpșune, fragi, smeură, mure, afine, coacăze, agrișe, grapefruit)

Cele mai potrivite garnituri pentru astfel de mese sunt:

cartoful dulce, dovleacul, mazărea, fasolea verde și galbenă, tecile, guliie, morcovii, napii, sfecla.

Au încărcătura glicemică mică ( <10GL/100g aliment),  permit aport suplimentar de grăsimi și nu poți da greș cu ele.

Exemple:

Mușchi de porc

Varză călită

O lingură mămăliguță pripită ( max 10GL)

***

Ouă ochiuri la capac

Mazăre sote

Salată de roșii

***

Pulpe de curcan

Piure de dovleac sau cartofi dulci (max.10 GL)

Salată

Avantajele și dezavantajele meselor GP și PL

  • Sunt ușor de aplicat și foarte eficiente.
  •  Deoarece separă complet amidonoasele de grăsimi sunt indicate la început, până îți calibrezi porțiile în funcție de încărcătura glicemică. După aceea  poți să introduci ușor și mesele combinate.
  • Mesele GP stau la baza sistemului de ardere a grăsimilor.
  • Favorizează o digestie mai ușoară, mai ales dacă vei utiliza proteine ușor digerabile din pește, albuș, lactate degresate, etc.
  • Mesele PL sunt foarte utile atunci când nu ai posibilitatea să controlezi carbohidrații ( la petreceri, în deplasare, etc…)
  • Mesele PL sunt utile și pentru cei care fac trecerea de la o dietă mai restrictivă, bazată pe proteine sau grăsimi.
  • Dacă ai probleme cu glicemia este important să ai grijă să-ți aduci un aport echilibrat de glucide bune pe toată perioada zilei.
  • Nu ai toți macronutrienții la aceeași masă; Este indicat să ai un mic dejun și o cină GP iar prânzul PL.

Avantajele și dezavantajele meselor GPL

  • Sunt gustoase;
  • Sunt adânc înrădăcinate în tradițiile alimentare ale oamenilor;
  • Asigură toți macronutrienții în cadrul aceleiași mese;.
  • Pot provoca balonare și probleme de digestie, mai ales dacă sunt asociate alimente greu digerabile;

Pentru exemplele de mai jos este util să consulți tabelele cu încărcături glicemice!

Exemplul 1: Prânz GPL cu max 15 GL

Cartoful – cea mai controversată garnitură:

Observ că dacă aleg cartof fiert în coajă pot să consum 100 g și am deja 13GL. Pentru 2GL pot să mai adaug 100 g praz care aduce și un plus de fibre.

Pentru că totuși, cartoful are încărcătură glicemică mare, voi avea grijă să ocolesc combinația CARBOHIDRAȚI + GRĂSIMI 

Voi aduce o sursă de proteine slabe și ușor digerabile ca să nu mă balonez : cel mai bine pește.
Voi adăuga o salată sau legume crude.

Voi folosi un sos pe bază de lămâie, ierburi, condimente și puțin ulei de măsline.

Prânzul meu va arăta în final așa:

-Pește la grătar

-100 g cartof fiert în coajă garnisit cu mărar și suc de lămâie (13GL)

-100 g praz înăbușit cu o linguriță de ulei de măsline sau cocos (2GL)

-salată cu sos pe bază de lămâie, ulei de măsline și condimente

TOTAL:15GL

Exemplul 2: Cină GP cu 10 GL

Mămăliguța este un alt carbohidrat controversat.

Vreau să mănânc pește cu mămăliguță. Din tabele observ că pentru 10 GL pot să mănânc 100 g mămăliguță – adică o lingură mai mare, ca cea de salată.

Pentru că  mămăliga are încărcătură glicemică mare, am grijă să ocolesc combinația CARBOHIDRAȚI + GRĂSIMI 

Pregătesc peștele la cuptor sau înăbușit.

Cina mea poate să arate în final așa:

-O salată de legume proaspete cu lămâie și puțin ulei de măsline

-Pește la cuptor

-100 g mămăliguță ( 10GL)

-mujdei simplu de usturoi fără ulei TOTAL:10GL

Exemplul 3: Prânz de duminică PL - max 10GL

Aleg un prânz sofisticat, care să nu-mi pună în pericol dieta și care să-mi permită un desert și un pahar cu vin bun.

Voi alege din tabel carbohidrați cu indice glicemic mic și încărcătură glicemică mică care să-mi permită o porție de carne împănată.

Pentru că  nu folosesc carbohidrați cu încărăctură glicemică mare ( cartofi, orez, mamaligă, paste…) pot să utilizez GRĂSIMI, inclusiv de origine animală.

Prânzul în familie poate să arate așa:

-Roșii umplute cu salată de vinete

-Mușchi de vită la grătar

-Garnitură de legume trase la tigaie (vinete, roșii, dovlecei, ardei copt, etc)

-Un pahar cu vin-100 ml ( 1 GL)

-Desert:spumă de ciocolată neagră pregătită cu stevia sau alt îndulcitor natural

-Un bol cu smeură-100 g (3 GL)

TOTAL: max. 10 GL.

Exemplul 4: Prânz vegan GPL - 15 GL

Aleg o combinație care să-mi ofere suficiente proteine și un aport corect de carbohidrați. Caut în tabel cantitățile corecte pentru a nu depăți 15GL.

Pentru că  folosesc carbohidrați cu indice glicemic mic și mediu pot să utilizez GRĂSIMI dar cu măsură.

– Piure din 50g linte verde uscată cu puțin ulei de măsline ( 6GL)

– Pilaf din 25g orez basmati integral cântărit uscat( 9GL)

– Salată de legume proaspete TOTAL:15 GL