Dor de supă cu găluște? Fără grijă!

O masă tip GPL care nu-ți pune în pericol silueta sau tentativa de a scădea în greutate.

Dacă proporționezi bine porțiile te poți bucura de o supă gustoasă cu găluște fără teama că vei abuza de carbohidrați cu încărcătură glicemică mare. O singură gălușcă, mare cât să umple farfuria și să-ți bucure simțurile, îți va aduce o încărcătură glicemică de numai 10GL, adică exact cât trebuie pentru o masă atunci când vrei să-ți reechilibrezi greutatea.

Poți să le pregătești din griș integral, dar sunt la fel de gustoase și cele din mălai integral. Încărcătura glicemică nu diferă decât foarte puțin, iar avantajul celor din mălai este că nu conțin gluten.

Găluște cu mălai integral

Ingrediente

Ingrediente

pentru

5 găluște mari

2 ouă mari

2 linguri ulei de măsline

100 g mălai integral

Un vârf de cuțit sare

Informații nutriționale pentru o gălușcă mare

Energie:166 kcal
Proteine: 4,8g
Lipide:8,74 g
Glucide: 15,8 g
Fibre: 1,5 g
IG=64
LG=10

Cum procedezi?

  • Cu un mixer, bate albușurile spumă tare împreună cu un vârf de linguriță de sare.
  • Adaugă gălbenușurile bine amestecate și cele două linguri cu ulei.
  • Amestecă cu o lingură mare ușor, prin răsturnare, ca să nu se lase albușul.
  • Adaugă tot mălaiul integral și amestecă în continuare în același mod, foarte ușor, astfel încât compoziția să rămână pufoasă.
  • Lasă compoziția să se odihnească, chiar și o oră, până să formezi găluștele. Mălaiul va obsorbi din umezeală și compoziția nu se va împrăștia.
  • Când supa e gata, formează 5 găluște mari cu lingura ( sau 10 mici), având grijă să fie cât mai compacte dar fără să le presezi prea mult.
  • Pune-le la fiert în supă pe foc mic, acoperite. Întoarce-le după un timp cu o spumieră. Când s-au umflat și au tendința să se scufunde sunt gata.
  • Dacă supa e din carne, pentru o masă completă, la final poți adăuga și bucățile de carne.

O porție = o gălușcă mare sau două mici

Observație:

Dacă folosești griș integral, pentru un ou și o lingură ulei, ai nevoie de 80-90 g griș. Mai bine mai puțin, pentru a obține găluște pufoase. La două ouă vei folosi 160-180 g griș și vor ieși mai multe găluște – în jur de 9-10 măricele. Nu consuma mai mult de 2 găluște din griș la o masă! Au încărcătura glicemică ceva mai mare decât cele din mălai, deci vei depăși puțin 10GL.

Mai mult

  • Metoda încărcăturii glicemice aici:

https://www.emilena.ro/metoda-incarcaturii-glicemice/

  • Tipuri de mese ( GP, PL, GPL) aici:

https://www.emilena.ro/tipuri-de-mese-cu-incaractura-glicemica-mica/

Găsești toate articolele referitoare la controlul greutății folosind metoda încărcăturii glicemice în categoria ” Dieta cu încărcătură glicemică controlată”:

https://www.emilena.ro/category/nutritie/dieta-cu-incarcatura-glicemica-controlata/